Hírek

Orbán Szilvia

2022. február 7.

A koronavírus-járvány felbukkanásával a kenyérsütés az egyik legnagyobb trend lett a nagyvilágban, és az elfoglaltság az elmúlt időszakban több híresség szenvedélyévé is vált.

A hírességeket sem kerülte el az elmúlt két év kenyérsütési láza, ami ugyan mostanra talán már túl van a csúcson, de sokaknál megmaradt kedvenc időtöltésnek. A járvány ideje alatt a legnagyobb sztárok is bajlódtak a kovászkészítéssel, s kaptak rá a házikenyerek ízére, vagy érezték meg, milyen az, amikor az egész házat belengi a frissen sülő pékáru semmihez nem fogható illata.

Lehet, hogy könnyebb lenne azt felsorolni, kik azok a celebek, akik nem próbálkoztak az elmúlt hónapokban a kenyérsütéssel… láthattuk már, hogyan süt otthon kenyeret például az énekes Pink, a színész Anna Faris vagy Gwyneth Paltrow, de férfiak is szívesen beálltak a sorba: így tett többek között a talkshow házigazda Jimmy Kimmel, de két igazi hollywoodi nagyágyú is: Hugh Jackman és Jake Gyllenhaal.



Jackman igazi profi lett

A kétlaki Jackman ideje nagy részét ma már New Yorkban tölti, de ha teheti, évről évre visszatér szeretett Sydney-jébe is – ennek viszont a világjárvány jó időre véget vetett. Az ausztrálok nemzeti kincse, a Tony-, Golden Globe és Grammy-díjas, Oscar-jelölt Jackman viszont nem igazán képes nyugodtan megülni a babérjain, és az energiáit kellőképpen lefoglaló, kreatív elfoglaltságok után nézett a pandémia alatt is. Elkezdett próbálni például egy énekes-táncos Broadway-darabot – a The Music Man premierje azóta már meg is történt – közben pedig egyre csak csiszolgatta kenyérsütő tudományát.

A dolog azért is érdekes, mert Jackman a filmvásznon 17 éven át alakította a Logant/Wolverine-t, és ezért – vagyis a forma fenntartásáért – gyakorlatilag 2 évtizeden át alig látott kenyeret. Ám miután 2017-ben végleg leadta az ikonikus szerepet, a színész újra belevetette magát a pékáruk csábító világába, olyannyira, hogy a járványidőszak alatt megpróbálkozott a kenyérsütéssel is. Az első sikeres próbálkozások pedig meghozták a kedvét, így egyik kedvenc otthoni tárgya ma már, saját bevallása szerint, a kenyérsütő gépe. Állítólag a hobbiját a családja is lelkesen támogatja, így azóta reggelenként kenyérillat lengi be a Jackman-rezidenciát.

A Hugh Jackman és Sutton Foster főszereplésével fémjelzett musical (The Music Man) tavaly év végén óriási várakozások után, nagy sikerrel debütált is a The Winter Garden Theatre színpadán – bár az indulás nem nevezhető éppen zökkenőmentesnek: először a női főszereplő COVID-tesztje lett pozitív, így a csapatnak szinte az utolsó utáni pillanatban kellett beugrót keresni Foster karanténidőszakára, majd, amikor már végre rendeződni látszott a helyzet, Jackman jelentette be,  hogy elkapta a vírust. Mostanra viszont a főszereplők meggyógyultak, így folytatódhatott a munka.

Újdonsült szenvedélyét Hugh Jackman szívesen osztotta meg rajongóival is: többször posztolt a neten kenyeres próbálkozásairól, de Jimmy Fallonnel is nekiállt sütögetni egy karanténos epizód erejéig:


A sokat jótékonykodó sztár a kenyérsütést is arra használta, hogy segíthessen, ahogy tud: Insta-oldalán arra kérte a követőit, hogy tageljék be azokat, a vírushelyzet első vonalában szolgálatot teljesítő ismerőseiket (nővéreket, orvosokat, buszsofőröket, tanárokat, rendőröket stb.), akik örülnének egy igazi, Jackman-féle házikenyérnek, és később, a szerencsés kiválasztottaknak a színész személyesen vitte ki az árut.

Itt egy brooklyni nővér kapott a sztár saját kenyeréből:


Gyllenhaal a csendre esküszik

Jake Gyllenhaalt kiváló színészként ismeri a világ, aki a nagyobb áttörést a Túl a barátságon (Brokeback Mountain) című filmnek, illetve az abban nyújtott alakításának köszönhette. Az azóta eltelt évek alatt a filmszakma egyöntetű véleménye szerint Gyllenhaal korosztályának egyik legfigyelemreméltóbb képviselőjévé vált, aki az utóbbi években a színpadon is kipróbálta magát.

Az Oscar-díjra jelölt színész ugyanakkor néhány hete más minőségében is nagy port kavart a Twitteren: Gyllenhaal korábbi kedvese, Taylor Swift régi-új szakítós dalában (All too well) ugyanis említést tesz egy sálról, amit a színész azóta sem adott vissza neki, és novemberben az énekes Dionne Warwick egy Twitter-posztban kérte meg Gyllenhaalt, hogy küldje azt vissza végre, még a költségeket is szívesen állja. A bejegyzést persze felfújta az internet.

A remek alakításokra képes sztár a pandémiás időszakban – színészi tehetsége és magánéleti afférjai mellett – egy harmadik témával is felkeltette a közösségi médiát használók figyelmét: Gyllenhaal ugyanis elkötelezett otthoni pék lett, aki egyszerűen imád kenyeret sütni – erről pedig szívesen beszélt az egyik népszerű talkshowban, Stephen Colberttel is.

Gyllenhaal akkor eredetileg azért jelent meg a showban, hogy a Stephen Sondheim 90. születésnapja tiszteletére szervezett műsorban vállalt szerepéről beszéljen, de az interjút azzal kezdte, hogy viccesen csendre intette Colbertet.

„Csitt, a tésztám épp kel. Még pihen.”

Erre Colbert rákérdezett, hogy a színészt is rabul ejtette-e a karanténidőszak kenyérsütő kultusza.


„Ahogy a hajam egyre hosszabbra nőtt, és én szép lassan belecsúsztam a hipsztervilágba, azon kaptam magam, hogy totális szerelembe estem a kelesztéssel” – riposztolt rögtön Gyllenhaal, aki azt is

elmesélte, hogy eleinte csak tétlenül lézengett otthon a karanténos időszakban, de aztán egy barátja, akinek péksége van San Franciscóban, bevezette őt a kovászkészítés tudományába, és számára azóta nincs visszaút.



Jackman és Gyllenhaal egyébként játszott is együtt: a Fogságban (Prisoners) című, elgondolkodtató filmben nyújtottak mindketten lebilincselő alakítást.