Cikkek

Orbán Szilvia

2022. március 28.

Kakaskodás, szócsaták, szerződéses kikötések, évtizedes sérelmek. A celebséfek egymást sem kímélik.

A szólás szerint: aki nem bírja a meleget, az ne menjen a konyhába – az örök igazságot viszont elég nehéz szem előtt tartani, ha valaki séfként tevékenykedik. A konyha kapitánya ráadásul azzal is szembesülhet, hogy a levegő nem feltétlenül csak a készülő ételek miatt, hanem a felgyülemlett feszültség miatt is izzik. Egy séf-celebritásnak még ennél is nehezebb a dolga, hiszen az ő tevékenységét akár milliónyi árgus szempár is kísérheti, s kemény kritika nem csak a közönség részéről érkezhet; a nagy követőtáborral bíró riválisok szintén nem rejtik véka alá, ha valamiről lesújtó a véleményük.

A Food Network tévécsatornán időről időre a világ legismertebb, legtehetségesebb televíziós séfjei tűnnek fel, ez azonban sok feszültséggel is jár – ez a két (sok) dudás egy csárdában tipikus esete.

A napvilágra került csetepaték között akadnak meglehetősen kicsinyesek, de olyanok is, amelyek kifejezetten rontják a másik jó hírnevét,

vagy akár anyagi kárt is okoznak. Mutatunk pár elhíresült celebséf-balhét.

Mario Batali VS Guy Fieri



Karriergyilkos #metoo botránya előtt Mario Batali kifejezetten közkedvelt séfnek számított, de Guy Fieri már akkor sem számított a rajongójának. Valójában epés megjegyzésekből egyik oldalon sem volt hiány, bár akkoriban nem lehetett tudni, ebből mennyi valós, és mennyi szerepjáték. Fieri sokszor gúnyolta Batali fura vonzódását a gumipapucsok iránt, Batali pedig egyszer, Halloween alkalmából a számára legijesztőbb jelmezt öltötte: beöltözött Guy Fierinek.

2010-ben, az Asphalt Chef versenye előtt – ahol a két séf egymás ellen küzdött – pedig Batali a következőt nyilatkozta: „Itt vagyok én, Mario Batali, szuper ételekkel, Jimmie Johnson, négyszeres NASCAR-világbajnok oldalán, és itt van, hát, Guy Fieri valami Busch-csávóval. Szerintetek ki fog nyerni?!” – kommentálta a párosítást a séf.

Jamie Oliver VS Nigella Lawson



Nigella rajongótábora hatalmas, amelyet nagyban köszönhet emberközeli, pajkos személyiségének – nehéz elképzelni, valaki rosszban van vele, vagy hogy valaki készakarva szeretné beégetni. Pedig a szintén közkedvelt Jamie Oliver épp ezt tette vele, még a pályája elején. Oliver 2002-ben nyitotta meg azóta ikonikussá vált, Fifteen nevű, első éttermét, és a megnyitón kicsit túltolta saját maga ünneplését.

„A valóság az, hogy nekem sokkal jobban megy, mint Nigellának Amerikában” – hangzott a félresikerült kérkedés. Lawson akkoriban épp amerikai rajongóbázisának kiterjesztésén dolgozott, és nyilvánvalóan rosszul érintette az epés megjegyzés, még akkor is, ha Oliver sajtósa gyorsan reagált, és kijelentette, hogy a kicsúszott mondatban semmilyen hátsó szándék nem rejtőzött, sőt, a séfek valójában jó barátok. Nem tudni, a történet milyen mély nyomokat hagyott a sértett félben, de évekkel később, amikor Jamie elkezdett kampányolni a cukoradó bevezetése mellett, Nigella nem igazán állt az ügy mellé.

„Én egy szervezetlen, szétszórt ember vagyok. Ráadásul nincs is képesítésem, hogy megmondjam másoknak, hogy mit ehetnek, és mit nem” – fogalmazott akkoriban egy RadioTimes-interjúban.

Marco Pierre White VS Gordon Ramsay



A Ramsay és White közötti feszült viszony gyökerei meglehetősen mélyek, s azokra az időkre nyúlik vissza, amikor White még Gordon mentora volt. Amikor Ramsay White-nak dolgozott, az idősebb séf állítólag annyira kemény volt a pályakezdővel, hogy előfordult, hogy Ramsay elsírta magát a konyhában. Évekkel később a duó újra összefutott egymással Heston Blumenthal éttermében. White a pletykák szerint megkérte a tulajdonost, hogy Ramsayt vezessék ki a teremből, mivel nem hajlandó vele egy térben tartózkodni.

„Gordon odajött hozzám a kertben, és azt mondta: ’kösz szépen Marco, hogy tönkrevágtál egy csodás napot’. Én azt kérdeztem tőle: ’miért nem perelsz be örömcsökkenés miatt?’ Ő visszavágott: ’Te dagadt rohadék. Mindig kerestem az alkalmat, hogy egyszer így nevezhesselek’” – idézte fel az eseményeket önéletrajzi könyvében White.

Van egy olyan pletyka is, hogy Ramsay egy filmes stábbal jelent meg White esküvőjén, majd a felvételeket engedély nélkül közzétette – ez csak tovább mélyítette a két séf közötti szakadékot.

„Soha többé nem állok vele szóba” – nyilatkozta White a The Telegraph-nak.

„Nekem köszönheti, hogy betört ebbe a szakmába, és én mélyen hiszek benne, hogy annak, aki segít neked, hűséggel tartozol.”

Alton Brown VS Adam Richman



Az Adam Richman által vezetett Fald fel Amerikát! (Man vs. Food) évekig a Food Network egyik legnépszerűbb műsora volt, mégis, a Good Eats frontembere, Alton Brown számára alapvető hiányosságai voltak.

„Az a műsor a mértéktelen zabálásról szól, és ez nem egy jó üzenet” – nyilatkozta Brown egy Zap2It-interjúban. „Határtalan pazarlás.

Gondolj csak azokra, akik nap mint nap az éhhalállal küzdenek, aztán idézd fel ezt a show-t. Szégyen.”

„Alton Brown: a műsorom az élvezetekről szól, nem a féktelen zabálásról. Nem mellesleg pénzt és reklámot csinált egy rakás családi kisvállalkozásnak. Egykor a hősöm voltál, uram. Mostanáig” – reagált azóta már törölt Twitter-válaszában Richman, aki hozzátette: nem szeretne netes háborúba kezdeni, de nagyon bántotta, ahogyan egykori példaképe nyilatkozott a munkájáról.

Martha Stewart VS Ina Garten



Ina Gartenről a legtöbbünkben egy kedves, nagymama típusú tévés séf képe él, aki a légynek sem képes ártani, mégis, elég régóta „harcban áll” egy másik televíziós ikonnal, Martha Stewarttal. Garten részéről a versengés többnyire megmarad a barátságos keretek között, ami úgy tűnik, nem mindig mondható el a másik félről. Jó hír viszont, hogy a két hölgy rivalizálása sosem ment át személyeskedésbe, az ellentét – legalábbis látszólag – tisztán szakmai.

Példa erre Stewart 2013-as együttműködése a JCPenney-vel, amikor Martha a szerződésben külön kikötötte, hogy amíg a partnerségük tart, a kereskedő cég Stewart egyetlen versenytársával – például Ina Gartennel – sem üzletelhet.

Stewart egy másik alkalommal állítólag elutasította, hogy a csatornáján leadják Garten egyik főzőműsorát.

Ina Garten mindezek ellenére méltósággal áll a versengés elé. Többször nyilatkozta például, hogy Stewartnak elévülhetetlen érdemei vannak az otthonteremtő műsorok megszületésében és felvirágzásában, sőt, a barátjának tekinti Marthát.

Gordon Ramsay VS Jamie Oliver



Talán az egyik leghíresebb, itthon is ismert celebséf-balhé az övék. Bár Ramsay hirtelen természete legendás, az Oliverrel való csetepatéja a sok másik közül is kitűnik, s eléggé keserű ahhoz, hogy lerombolja a „mindig kínosan udvarias britek” mítoszát.

Az egész csipkelődésnek akkor kezdett rossz íze lenni, amikor 2017-ben Oliver azzal büszkélkedett egy interjúban, hogy hány gyereke van, röviddel azután, hogy Ramsay felesége elvetélt.

„Jamie valami ilyesmit mondott: ’Nekem öt srácom van, neki meg négy’. Annak alapján megítélni valaki családját, hogy hány gyereke van, az… az egyszerűen…” – kereste a szavakat Ramsay egy RadioTimes interjúban.

Bár a két séf közötti adok-kapok már hosszú évek óta folyt, ennél a pontnál érezhetően eltört valami. Ramsay azt nyilatkozta, hogy nem beszél többé Jamie-vel addig, amíg az bocsánatot nem kér a feleségétől, Tanától. „A pasik állandóan kakaskodnak, és gyökérkednek egymással, de Tanát nem kellett volna ebbe belekeverni, ő komolyan, mélyen megbántódott.”

Andrew Zimmern VS Tyler Florence



Zimmern és Florence ellentéte 2009-ben éleződött ki, amikor a nálunk leginkább a Bizarr ételek című műsorból ismert Zimmern egy – azóta már törölt – blogbejegyzésben durván beleállt a Food Network több műsorában is jeleskedő Florence-be.

„A Momma’s Boys hétfői részében feltűnt a világ legtehetségtelenebb TV-s séfje, Tyler Florence is […] Nézni, ahogyan magába tömi az ételt, és ahogyan megbámul minden egyes se**et, ami elhalad a vágódeszkája mellett, ahogyan játssza ezt a tévés csődör szerepet – ez a világ legdurvább komédiája” – állt abban a bejegyzésben, ahol Ryan Seacrest valóságshow-jának egyik részéről írt kritikát.

„Alapvetően eléggé bírom az oltást” – írta válaszul a Facebookon Florence. „De ez az Andrew Zimmern nevű ürge, aki abból él, hogy szárított tevep*csöt rágcsál, most úgy döntött, hogy ellehetetleníti életem munkáját csak azért, mert szívességet tettem egy jóbarátnak, Ryan Seacrestnek, és elvállaltam egy szerepet az első, nagy tévés produkciójában… Igen, ez egy lötyögős valóságshow, és akkor mi van? Vicces volt.

Lehet, hogy azzal volt a baj, hogy az embernek nehéz megtartania a humorérzékét akkor, ha épp a tizedik jakherét kell legyűrnie a kamerába mosolyogva, miközben arra gondol, hol ment ennyire félre az élete?”

Anthony Bourdain VS Guy Fieri



Bourdain sosem kertelt, ha valaki a pályatársairól kérdezte. Sokszor fogalmazott erősen – bár egyenesen – s ennek a Fierivel való ellentét is jó példája. Bourdain és Fieri az évek során, ha alkalma adódott, folyamatosan odamondogatott egymásnak, a kiváltó okot pedig valószínűleg már sosem fogjuk megtudni.

„Ha ránézek Guy Fierire, mindig az ugrik be először: úristen, de jó, hogy ez nem én vagyok. Úgy értem, keményen dolgozol, de mégsincs egyetlen olyan műsorod, ami elé leülhetnél, és azt mondhatnád: ’na, hát ezt csináltam a múlt héten, nézd ezt a beállítást, remek, nem? Olyan büszke vagyok arra, amit csinálok!’” – nyilatkozta egyszer riválisáról Bourdain.

„Anthony, most már muszáj megkérdeznem: miért gyűlölsz ennyire, haver?” – tette fel a kérdést 2012-ben Fieri. „Talán mert te menő kulináris suliba jártál, én meg nem? Azt hallottam, te voltál az egyetlen az osztályban, aki a főzései nagy részét egy kanállal és egy Bic-gyújtóval oldotta meg.”

Fieri 2015-ben, egy GQ-interjúban úgy fogalmazott:

„nyilvánvaló, hogy Bourdainnek komoly gondjai vannak, mert egy átlagember nem viselkedik úgy, ahogyan ő”.

2018-as öngyilkossága után pedig, amikor a rajongók tömegei mellett a pályatársai is gyászolták Anthonyt, Fieri jelentőségteljesen hallgatott.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra