Hírek

MKO

2022. április 30.

A 2022. április 29-én este Budapesten megtartott díjátadón Thummerer Vilmost választották a tizenhatodik Borászok Borászának, valamint átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.


Az idei díjazottak

Borászok Borásza: THUMMERER VILMOS
Borászok Barátja: MIKLÓSA ERIKA
A Jövő Borásza Ösztöndíjasa: TRINFA HENRIETT



A pontos szabályok szerint, a Borászok Borásza jelöltjei, azaz az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze. Innentől kezdve az ötvenek kezében volt a döntés, akik egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt választották meg a végső győztest.
A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján a tavalyi év végén, 78 éves korában eltávozott Thummerer Vilmos lett a 16. Borászok Borásza.

A BORÁSZOK BARÁTJA DÍJ


A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét díjazták, megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat

olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit

és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra:

Erre a díjra is a Borászok Borászai jelöltek, szavazati joguk pedig szintén az ötveneknek volt. 2022-ben Miklósa Erika lett a Borászok Barátja, aki az 50 jelölt egy-egy palack bora mellé egy jelképes pincekulcsot is kapott, szimbolizálandó, hogy a Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál.

A JÖVŐ BORÁSZA


A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már hatodszor írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak és a nyertes Trinfa Henriett többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. Nyereményének lényege a tanulás és tapasztalatszerzés lehetősége az alábbi módokon:

a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig

  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél
  • tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára
  • meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre

 
A következő kiírás is hamarosan elérhető lesz, érdemes meglátogatni majd a Borászok Borásza honlapját a részletekért. Annyit már most lehet tudni, hogy az időzítés a hagyományok szerint alakul, amely alapján november 15-ig lehet pályázni borászati, szőlészeti vagy bormarketing témában a következő ösztöndíjért.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra