"Szeptember 26-án a DuplaKert Bisztró végleg bezár. Nehéz erről bármit írni. Az utolsó percig azért dolgoztunk, mert azt gondoltuk hogy sikerül megtartani a vendéglőt még ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben is. Sajnos a tulajdonostársakkal sem sikerült megegyezésre jutnunk ezért kénytelenek vagyunk bezárni." – olvastuk ma a bisztró Facebook oldalán.
A Magyar Konyha júniusi számában adtunk hírt a helyről. Sőt, itt fotóztuk májusi Gasztroarcok rovatunk alanyait Nádas Györgyöt és Markos Györgyöt. A bisztró megfőzött minket, mert úgy emlékezeteset enni, hogy a látványhókuszpókuszt teljes mértékben elhagyja egy vendéglátóhely, ritka élmény. Őrbottyánban azonban találtunk egy, a teatralitást teljességgel mellőző, őszinte konyhát, amit érdekes módon egy teátrumi ember, Schlanger András vitt.
![]()
Egyszerű, hivalkodásmentes parasztház, apró kerthelyiség, becsületes vidéki konyha, ahol úgy lehetett jókat enni, hogy az ember visszavágyott. Ezért a hangulatcsomagért Schlanger András felelt, aki, ha épp nem főzött vagy éttermet vezetett, az ország különböző pontjain nyolc színdarabban játszik. Az örömfőzést a Bihari Táncegyüttes tagjaként Novák Tatától tanulta. Fejlődésének motorja Huszárik Zoltán Szindbád című filmje volt, amely akkora hatást gyakorolt rá a kommunizmus szürke hétköznapjaiban, hogy elhatározta, a régi világ szépségéből átmenekít valamit a 21. századba.
![]()
KLASSZIKUS ÉS MÁS
A 2021. nyár végi étteremnyitásig hosszú út vezetett, előtte még elvállalta Magyarország első gasztroműsorának vezetését. A Szív Tévén 120 műsort megélt Konyhashow-ban sztárokkal és neves szakácsokkal főzött. Amikor lakóhelyén, Őrbottyánban a közelmúltban evett volna egy rendeset, rossz élmények érték, így jött az étteremnyitás ötlete. Feleségével, Havacs Katával megvettek egy parasztházat, komótosan renoválták, közben András megszerezte a vendéglátóipari üzemegység-vezető képesítést, tavaly pedig szép csendben megnyitottak. A Duplakert Bisztró a hagyományos magyar konyha megújított változatát képviselte, nem lemondva a nemzetközi ízekről. Minden héten új étlappal várták a vendégeket, de a vidéki klasszikusok állandó szereplők voltak. Húslevesnek, rántott húsnak mindig kellett lennie a kínálatban, mellettük szót kértek a különlegességek, a laktóz-, gluténmentes és vegetáriánus ételek, nyáron pedig grillkínálat színesítette a palettát.
KIEGÉSZÍTŐ SPORT
„A színház is művészet, de kiegészítő sportnak nekem a főzés tökéletesen megfelel. Van mélysége, múltja, tradíciója, szeretem. A színházi lét kiszolgáltatott, azt játszod, amit rád osztanak, itt meg a magad ura vagy” – summázta véleményét a Magyar Konyhának Schlanger András. Azt már mi tesszük hozzá, hogy az élet a legjobb rendező, hiszen ma a budapesti Hatszín Teátrumban a színész az idős Szindbádot játssza. Az előadásokon azonban sosem lakik jól, hiszen üres tányérok, üres poharak társaságában alakítja a nőcsábász ínyencet. Mindazonáltal biztosít felőle, hogy rettentő jóízűen eszi a semmit. Ez viszont nem fordulhatott elő a saját nagyszínpadán, a Duplakertben, ahol a vendég tányérját mindig megtöltötte finomsággal. Kedvencünk, a Túrógombóc receptjét nekünk is elárulta, a szép emlékeket és ezt mindenképp tovább visszük magunkkal. Reméljük máshol hamarosan újra találkozhatunk a házaspár főztjével. A hétvégén azért még együnk egy jót náluk!
![]()
Túrógombóc
Gombóc hozzávalók: 0,5 kg rögös túró, 2 egész tojás, 50 g porcukor, 700 g búzadara só, citrom reszelt héja, vanília vagy -kivonat
A kétféle morzsa hozzávalói: vaj, kalácsmorzsa vagy zsemlemorzsa, kristálycukor, vaj, zabfalat (keksz)
A tejfölhab hozzávalói: tejföl, tejszín, porcukor aranymazsola, baracklekvár tokaji édes fehérbor vagy bármilyen idénygyümölcs karamellizálva
Elkészítése:
A gombóc hozzávalóit összegyúrjuk, a tojásfehérjét külön felverve a végén lazán hozzákeverjük, és legalább 2 órát állni hagyjuk. A morzsát kevés vajon megpirítjuk, az édes morzsához a zabfalatot összezúzzuk. Barnított vajat készítünk, majd összekeverjük a zúzott zabfalattal. A tejfölhabot habverővel felverjük, vagy habszifonban készítjük. A gyümölcsraguhoz a mazsolát vízzel elkevert lekvárral és a kevés borral rövid ideig főzzük.
Fotók: Falus Kriszta, Borítókép: Pixabay