Kitzinger Szonja
2022. november 3.Michelin-csillagok 2022 , Michelin Guide , ők a magyar Michelin-csillagos Éttermek 2022-ben , Young Chef Award , Bib Gourmand , Széll Tamás , Szulló Szabina , Pesti istván , Michelin-eső Magyarországon
Idén először Magyarország egészéről jelentet meg étteremlistát (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely eddig Magyarországon csak a budapesti éttermekről közölt minősítést.
A csütörtök esti gálát Szujó Zoltán celebrálta, aki angolul szólt az egybegyűltekhez, társa és magyar hangja, Rátonyi Krisztina volt. Az ő narrációjuk mellett zajlott az egyórás műsor. Az eseményre meglehetősen kevesen jutottak be, jóformán az éttermek séfjei és tulajdonosai. A rendezvény erénye, hogy rövid és lényegre törő volt, így mi is a lényegre térünk.
Elsőként a Young Chef Award győztesét hirdették ki: ezt Mizsei János, a Mák Étterem séfje vehette át. Az indoklás szerint kiegyensúlyozott, ízekkel teli, eredeti és szofisztikált fogásai lenyűgözték a Michelin-ellenőröket.
A műsorvezetők másodjára a Bib Gourmand, (a remek ár/érték arányú helyek) elismerésben részesült éttermeket szólították a színpadra. A válogatásba az Anyukám mondta, a Casa Christa, a Kistücsök Étterem, a Macok, a Mór 24, illetve a Sparhelt kerültek be.
Harmadjára a Michelin Welcome and Service Award-díj talált gazdára. A szívélyes fogadtatásért, vendéglátás minőségéért járó elismerést a Pajta tulajdonosai, Kvasznicza Flóra és Ferenc nyerték.
A negyedik díj a Sommelier Award volt. Ezt tökéletes étel és borpárosításai okán Langó Tamás (Clarisse - BOTANIQ) vihette haza.
A Michelin 2020-ban vezette be az úgynevezett fenntartható vendéglátás díjat (Michelin Green Star), amelyet idén négy étterem kapott meg: az Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx, illetve a Salt. Ők az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok mellett, megújuló energiát használva törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére, emellett európai textilekkel, és helyben készült kerámiákkal dolgoznak.
1 Michelin-csillagot kapott:
a 42 Étterem, Esztergom (Séf: Barna Ádám),
a Bábel (Séf: Kaszás Kornél),
a Borkonyha Wine Kitchen (Séf: Sárközi Ákos),
a Costes (Séf: Koppány Levente),
az Essencia (Séf: tiago Sabarigo),
a Rumour (Séf: Rácz Jenő),
és a Salt (Séf: Tóth Szilárd)
2 Michelin-csillagot kapott:
a Platán Étterem, Tata (Séf: Pesti István),
a Stand (Séf: Széll Tamás, Szulló Szabina)
BIB Gourmand díjat kapott:
Anyukám Mondta, Encs, Casa Christa, Balatonszőlős, Kistücsök, Balatonszemes, Macok, Eger, Mór24, Balatonfüred, Sparhelt, Balatonfüred
Ajánlást kaptak az alábbi éttermek:
A díjeső értelmezésében az alábbi, kérdezz/felelek összefoglalónk nyújt segítséget.
Mi az a Michelin-kalauz?
A francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza, fennállása óta világszerte több mint 40 országban, mintegy 30 ezer létesítményt értékelt, a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig a Michelin Guide számít a legrangosabb gasztronómiai kalauznak.
Mi a csillagok jelentése?
1 Michelin-csillag: kitűnő étterem, megérdemel kisebb kitérőt.
2 Michelin-csillag: gasztronómiai konyha, válogatott borok, érdemes hosszabb kerülőt tenni miatta.
3 Michelin-csillag: a világ egyik legjobb étterme, kivételes élmény, külön utazást is megérdemel.
Kik az ítészek?
A kiadvány inspektorainak kiléte ismeretlen, és az elmúlt egy évben több alkalommal visszatérve az országba keresték a legjobb vendéglátóhelyeket, a nagy hagyományokra visszatekintő, egységes módszertan szerint. Főállású Michelin inspektor csak az lehet, aki maga is szakács volt, dolgozott csillagos étteremben és legalább tízéves szakmai múlttal rendelkezik. Követelmény a pontosság, a szakszerűség és a megvesztegethetetlenség. A Michelin ellenőr bejelentés nélkül érkezik az étterembe, nem jegyzetel, alaposan szemügyre vesz mindent, majd távozik. Ha érdekes a hely, másodszor is ellenőrzi, majd ekkor már felfedi kilétét, s megkéri, hadd nézhesse meg a konyhát. A legenda szerint ugyanarra a helyre nyolc évig nem térhet vissza, nehogy felismerjék. A csillagok történetében soha egyiküket sem vádolták korrupcióval, pedig évente fejenként kétszázötven konyhát tesztelnek. Az éttermeket öt szempont alapján ítélik meg. Az étkek minősége (csak friss alapanyag jöhet szóba), a sütés-főzés módszere, a konyhai személyzet hozzáértése, ár-érték arány, megbízhatóság.
Miért fontos a mai esemény?
A fővárosi éttermeken túl már a vidékieket is minősítő, világhírű kiadvány rövid távon is hozzájárulhat a vendéglátóhelyek forgalomnövekedéséhez, hosszabb távon pedig növelheti a szektor versenyképességét. A válogatás mindazonáltal ráirányíthatja a figyelmet a vidéki térségekre is, ezáltal Magyarország gasztronómiai és turisztikai sokszínűségére.
Van-e még kézbe fogható könyv, a sokak által ismert kis piros?
Már sajnos nincs, számos országban kivezették, ahol még megjelentetik, az Franciaország és Japán. A Michelin ajánlásokat ma applikáción keresztül a legegyszerűbb elérni.
Pontosan hány Michelin-csillag volt 2021-ben Magyarországon?
Tavaly az Essência Restaurantnak és a SALT étteremnek ítélték oda a Michelin-csillagot, ezzel hétre bővült a csillagos magyar éttermek száma
2021-ben mely éttermek rendelkeztek Michelin-csillaggal Budapesten?
SALT, Essência Restaurant, Stand, Costes, Costes Downtown, Borkonyha, Babel Budapest.
2021-ben mely éttermek kaptak ajánlást?
Hoppá! Bistro, Felix, Stand25 Bisztró, Spago by Wolfgang Puck, Rumour, Pasztell