Cikkek

Kitzinger Szonja

2022. november 3.

Idén először Magyarország egészéről jelentet meg étteremlistát (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely eddig Magyarországon csak a budapesti éttermekről közölt minősítést.


A csütörtök esti gálát Szujó Zoltán celebrálta, aki angolul szólt az egybegyűltekhez, társa és magyar hangja, Rátonyi Krisztina volt. Az ő narrációjuk mellett zajlott az egyórás műsor. Az eseményre meglehetősen kevesen jutottak be, jóformán az éttermek séfjei és tulajdonosai. A rendezvény erénye, hogy rövid és lényegre törő volt, így mi is a lényegre térünk.


Elsőként a Young Chef Award győztesét hirdették ki: ezt Mizsei János, a Mák Étterem séfje vehette át. Az indoklás szerint kiegyensúlyozott, ízekkel teli, eredeti és szofisztikált fogásai lenyűgözték a Michelin-ellenőröket.


A műsorvezetők másodjára a Bib Gourmand, (a remek ár/érték arányú helyek) elismerésben részesült éttermeket szólították a színpadra. A válogatásba az Anyukám mondta, a Casa Christa, a Kistücsök Étterem, a Macok, a Mór 24, illetve a Sparhelt kerültek be.


Harmadjára a Michelin Welcome and Service Award-díj talált gazdára. A szívélyes fogadtatásért, vendéglátás minőségéért járó elismerést a Pajta tulajdonosai, Kvasznicza Flóra és Ferenc nyerték.


A negyedik díj a Sommelier Award volt. Ezt tökéletes étel és borpárosításai okán Langó Tamás (Clarisse - BOTANIQ) vihette haza.


A Michelin 2020-ban vezette be az úgynevezett fenntartható vendéglátás díjat (Michelin Green Star), amelyet idén négy étterem kapott meg: az Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx, illetve a Salt. Ők az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok mellett, megújuló energiát használva törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére, emellett európai textilekkel, és helyben készült kerámiákkal dolgoznak. 


1 Michelin-csillagot kapott:


a 42 Étterem, Esztergom (Séf: Barna Ádám),

a Bábel (Séf: Kaszás Kornél),

a Borkonyha Wine Kitchen (Séf: Sárközi Ákos),

a Costes (Séf: Koppány Levente),

az Essencia (Séf: tiago Sabarigo),

a Rumour (Séf: Rácz Jenő),

és a Salt (Séf: Tóth Szilárd)




2 Michelin-csillagot kapott:


a Platán Étterem, Tata (Séf: Pesti István),

a Stand (Séf: Széll Tamás, Szulló Szabina)


BIB Gourmand díjat kapott:



Anyukám Mondta, Encs, Casa Christa, Balatonszőlős, Kistücsök, Balatonszemes, Macok, Eger, Mór24, Balatonfüred, Sparhelt, Balatonfüred




Ajánlást kaptak az alábbi éttermek:



67 Sigma, Székesfehérvár

84 Bisztró, Kapolcs

A Konyhám Stúdió 365, Fonyód

Alabárdos, Szeged

Alkimista Kulináris Műhely, Szeged

Almalomb, Hosszúhetény

Arany Kaviár, Budapest

Avalon, Miskolc

Clarisse, Tura

Costes Downtown, Budapest

FELIX Kitchen & Bar Budapest

füge, Tihany

Graefl Major Kétútköz, Poroszló

Hoppá! Bistro, Budapest

Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök

Hosszú Tányér, Hosszúhetény

IKON, Debrecen

Kővirág, Köveskál

Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely

LAMAREDA ,Győr

Laurel, Budapest

Lokal47, Kéthely

Mák, Budapest

Morzsa, Pécs

Natura Hill, Zebegény

Neked Főztem, Zánka

Nobu Budapest Budapest

Onyx Műhely, Budapest

Öreg Prés, Mór

Pajta, Őriszentpéter

Pasztell, Budapest

Platán Bisztró, Tata

Rézmozsár, Kiskunhalas

Rókusfalvy Fogadó, Etyek

Rutin, Budaörs

Sauska 48, Villány

Spago by Wolfgang Puck, Budapest

St. Andrea, Budapest

Stand25 Bisztró, Budapest

Textúra, Budapest

Tihanyi Vinarius, Tihany

Umo, Budapest

Végállomás Bistro&Wine Miskolc

Víg Molnár Csárda, Csopak

Villa Kabala, Szigliget

Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred

Zip’s, Miskolc


A díjeső értelmezésében az alábbi, kérdezz/felelek összefoglalónk nyújt segítséget.


Mi az a Michelin-kalauz?


A francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza, fennállása óta világszerte több mint 40 országban, mintegy 30 ezer létesítményt értékelt, a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig a Michelin Guide számít a legrangosabb gasztronómiai kalauznak.  


Mi a csillagok jelentése?



1 Michelin-csillag: kitűnő étterem, megérdemel kisebb kitérőt. 


2 Michelin-csillag: gasztronómiai konyha, válogatott borok, érdemes hosszabb kerülőt tenni miatta. 


3 Michelin-csillag: a világ egyik legjobb étterme, kivételes élmény, külön utazást is megérdemel.


Kik az ítészek?


A kiadvány inspektorainak kiléte ismeretlen, és az elmúlt egy évben több alkalommal visszatérve az országba keresték a legjobb vendéglátóhelyeket, a nagy hagyományokra visszatekintő, egységes módszertan szerint. Főállású Michelin inspektor csak az lehet, aki maga is szakács volt, dolgozott csillagos étteremben és legalább tízéves szakmai múlttal rendelkezik. Követelmény a pontosság, a szakszerűség és a megvesztegethetetlenség. A Michelin ellenőr bejelentés nélkül érkezik az étterembe, nem jegyzetel, alaposan szemügyre vesz mindent, majd távozik. Ha érdekes a hely, másodszor is ellenőrzi, majd ekkor már felfedi kilétét, s megkéri, hadd nézhesse meg a konyhát. A legenda szerint ugyanarra a helyre nyolc évig nem térhet vissza, nehogy felismerjék. A csillagok történetében soha egyiküket sem vádolták korrupcióval, pedig évente fejenként kétszázötven konyhát tesztelnek. Az éttermeket öt szempont alapján ítélik meg. Az étkek minősége (csak friss alapanyag jöhet szóba), a sütés-főzés módszere, a konyhai személyzet hozzáértése, ár-érték arány, megbízhatóság.


Miért fontos a mai esemény? 


A fővárosi éttermeken túl már a vidékieket is minősítő, világhírű kiadvány rövid távon is hozzájárulhat a vendéglátóhelyek forgalomnövekedéséhez, hosszabb távon pedig növelheti a szektor versenyképességét. A válogatás mindazonáltal ráirányíthatja a figyelmet a vidéki térségekre is, ezáltal Magyarország gasztronómiai és turisztikai sokszínűségére.


Van-e még kézbe fogható könyv, a sokak által ismert kis piros?


Már sajnos nincs, számos országban kivezették, ahol még megjelentetik, az Franciaország és Japán. A Michelin ajánlásokat ma applikáción keresztül a legegyszerűbb elérni.


Pontosan hány Michelin-csillag volt 2021-ben Magyarországon?


Tavaly az Essência Restaurantnak és a SALT étteremnek ítélték oda a Michelin-csillagot, ezzel hétre bővült a csillagos magyar éttermek száma


2021-ben mely éttermek rendelkeztek Michelin-csillaggal Budapesten?


SALT, Essência Restaurant, Stand, Costes, Costes Downtown, Borkonyha, Babel Budapest. 


2021-ben mely éttermek kaptak ajánlást?


Hoppá! Bistro, Felix, Stand25 Bisztró, Spago by Wolfgang Puck, Rumour, Pasztell



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra