Cikkek

Kitzinger Szonja

2022. november 19.

A karácsonyi ünnepkör Márton-nappal kezdetét vette, ami azt is jelenti, hogy jön a belassulás, az év végi találkozók időszaka. Egy évzáró baráti/barátnős beszélgetéshez ünnepi kulisszák kellenek. A Párisi Passage-ban ünnepélyességben nincs hiány: olyan, mint egy ékszerdobozban ücsörögni. Ragyogó és nem mindennapi élmény.


Gyerekként lepukkant helyként emlékszem rá, ha nem volt elfalazva éppen, nem volt tanácsos átmenni rajta. Büdös volt, huzatos és látványnak kellőképpen hervasztó. 2019-ben azonban régi pompáját visszanyerve megújult. Ma be lehet menni szájat tátani, de mégiscsak ünnepibb, ha egy kávé, egy koktél vagy egy vacsora mellett szemlélődünk.




Az étlap nemrég változott, a felkerülő tételekért a 30 éves szakmai múlttal rendelkező Lutz Lajos executive chef felel. Az őszi/téli étlapon sütőtök, birsalma, gesztenye, vargánya és szarvashús: az időszak ételeinek jellemző hozzávalói hangsúlyosan jelennek meg a Párisi Passage megújult menüsorában. 




„Kiemelten fontosnak tartom, hogy egy új menüsor összeállításánál nagy figyelmet kapjanak a szezonális zöldségek, gyümölcsök és húsok. Ezzel a szemlélettel álmodtam meg új fogásainkat, amelyek között helyet kap a mangalica, szarvasborjú vagy a szarvasgombás méz, egyenesen tokaji és zempléni vidékekről. Jó érzéssel tölt el, ha hazai termelőkkel tudunk együtt dolgozni és itthoni autentikus, friss ízeket csempészhetünk ételeinkbe. A magyar konyha mellett figyelünk a nemzetközi trendekre is, ebben a szezonban szerepet kapnak az ázsiai jellegű ízek, mint például a tamarind szósz. Természetesen vegán fogásokkal is készülünk, közkedvelt ételünk lehet majd a karfiol gratin vagy a zöldségkavalkád” – mondta el Lutz Lajos.




A hely koktélokban is erős. Egyik kedvencünk a Clover Club Elite, melynek alapja egy gyümölcsös Borckmans gin, ami kiemeli a francia Chambord málnalikőr édes ízjegyeit. Egy ilyen koktélba kapaszkodva jó elmerengeni azon, milyen lehetett a régi Budapest, de jó szimplán csak pihentetni a szemünket a historizáló, szecessziós, keleti és mór stílusjegyeket ötvöző történelmi épület részletein.




Esetleg belegondolni abba, hogy az épület volt Magyarország egyik első, modern értelemben vett üzletháza, melyben Pollack Mihály a Boulevard Montmartre-on 1799-ben épült fedett passzázs mintájára alakította ki az üzletsori folyosót, ami miatt a pesti köznyelv hamar ráaggatta a „Párisi-ház" jelzőt.


A múltjában éttermet sosem foglalt magában az udvar, de egy afféle elit italozót igen: a Piccoló Drink bár igazi gyöngyszem volt az átkosban, de ez már történelem, amit a kollektív emlékezet nyomokban még őriz, főleg az 50+-os korosztály. Aki viszont a passage igazi fénykorára emlékezne jelen kulisszák között – ami ténylegesen cukorka a szemnek –, elmerenghet a múlton. Amikor rákérdeztem, milyen karácsonyi dekorációval örvendeztetik meg a nagyérdeműt, azt a választ kaptam, különösebbel nem terveznek: egy ékszerdobozt nem kell ünneplőbe öltöztetni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra