Cikkek

Réthly Ákos

2023. június 23.

Pécsről mindenki tudja, hogy a kultúra városa. Egyetemek, múzeumok, galériák és számtalan rendezvényhelyszín várja az érdeklődőket, de a történelmi épületeivel már maga a belváros is egy élő múzeum.


Pécs ugyanakkor kulináris élményhelyszínként is megállja a helyét. Az utóbbi években sorra nyíltak a kiváló éttermek, amelyek között Michelin-kalauz által ajánlott is akad, és amelyek közül nem egy „déli ihletésű” – balkáni, itáliai vagy éppen tengeri ételeket kínál.


De Pécset más miatt is érdemes felvenni a „bakancslistára”. Az egykori Zsolnay-gyár épületeinek felújításával és a funkciók újragondolásával megvalósult Közép-Európa egyik legnagyobb ipariműemlék-rekonstrukciója, aminek eredményeként 5 hektáron 40 ezer négyzetméternyi épített területen Magyarország egyik legnagyobb kulturális központja jött itt létre. A Zsolnay Kulturális Negyed így lett az egész családnak kihagyhatatlan látnivaló és élménykomplexum. A hely egyszerre kulturális, közművelődési, szórakoztató, gasztronómiai, oktatási és fesztiválközpont.




Frissen megérkezve hol is érdemes kezdeni a napot? Talán a Bóbita Bábszínház épületében megnyitott Escargo Kávé- és Kakaóbárban, ahol a többféle forró ital mellett a különleges szendvics- és süteménykínálat adhat kellő lendületet a hosszúnak ígérkező látogatáshoz. Az étlapon a hagyományos reggeli ételek, hideg- és melegszendvicsek, mellett zöldségkrémes mártogatós, nachos tálak, street food ételek, hideg- és sajttálak szerepelnek, a gyerekek pedig a palacsintáknak, gofriknak, kézműves süteményeknek, müzliknek és a gyümölcsturmixoknak örülhetnek.




A kulturális kalandozás indulhat valamelyik állandó kiállításon, amiből itt több is van: a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény közel 700 kerámiatárgyból áll. Darabjai a gyár termékei, amelyek három nagy korszakra oszthatók: a historizmus, a millennium és a szecesszió. A „Kezdetben volt a rózsaszín…” című gyűjtemény az itt gyártott használati tárgyak legjavát kívánja a látogatók elé tárni. A Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás áttekintést ad az elmúlt bő másfél évszázad eseményeiről. A Zsolnay Mauzóleum a család nyughelye, amely a gyár melletti dombon, eredeti pompájában, megújulva várja az érdeklődőket.




A Zsolnay Látványmanufaktúrában a látogatók egy elválasztó üvegfalon keresztül betekintést nyerhetnek az európai hírű porcelánmanufaktúra több mint 150 éves múltra visszatekintő gyártási folyamatába. Az 1861 Kesztyűtörténeti Kiállításon a vendégek megismerkedhetnek a pécsi kesztyűgyártás történetével, a látványmanufaktúrában pedig bepillantást nyerhetnek a kesztyűkészítés folyamatába.




De nemcsak a kerámia- vagy a kesztyűkészítés titkait lehet ellesni a Zsolnay-negyedben, hanem a cukorkakészítés fortélyait is. Az Édes Élet Nosztalgia Cukorka Manufaktúra műhelyében naponta több alkalommal tartanak bemutatót. A látogatók szeme előtt lesz a hatalmas kondérból márványlapra öntött masszából selyemcukor, törökméz, kakas-nyalóka, pille-cukor és még sok más nyalánkság, amiket aztán kóstolni és vásárolni is lehet.




Na, de vissza a kultúrához, hiszen az időszaki kiállítások 2023-ban is a legváltozatosabb témákat kínálják. A cipőcsodákból, hordható darabokból, cipőszobrokból, és installációkból álló, szeptember 3-ig látogatható bemutató szlogenje: A nő magas sarkúban veszélyesebb, mint egy töltött fegyver. A LOKART kortárs művészeti fesztivál keretein belül megvalósított, szeptember 24-ig látható „Illúziók” című kiállítás  az érzékszervek becsapását ígéri és azt, hogy tárgyaival meghökkent, összezavar, ámulatba ejt, ugyanakkor izgalmas tudnivalókba is beavat.




Ennyi kalandozás után jól eshet egy kiadósabb ebéd, ami miatt szerencsére nem kell elhagyni a területet. Szinte az épületkomplexum középpontjában, a Zsolnay család egykori villájában került kialakításra a Zsolnay Étterem, amely a változatos napi menü mellett a’la carte kínálattal is vonzza az éhes utazókat. A rövid, ugyanakkor egyáltalán nem unalmas étlapon fogasfilét, sertéskarajt, harcsapaprikást kínálnak, többféle levessel, salátával és a gyerekek kedvéért egyszerűbb fogásokkal is.




A változatosság kedvéért érdemes felkeresni a Room Bisztrót is, amely a parkolóház épületében található. Ez a hely már megjelenésével is sejteti, hogy itt valami különleges élmény várja a vendégeket. Csupa ellentmondás, csupa meglepetés és csupa csoda. A hatos főút melletti betonmonstrum emeleti helyiségében zöld falak, hatalmas képek és faasztalok, valamint egy tágas, ugyanakkor barátságos vendégtér fogadja a betérőket. Igen, a Room inkább menza, de ebben a műfajban tényleg egyedülálló. Saját- és helyi alapanyagok, modern konyhatechnika, gondosság, szakértelem és igényesség jellemzi mind a kínálatot, mind pedig az ételek minőségét. Paleo menü, napi menü, vega ajánlatok, napi ajánlatok… A betérő kamionsofőröktől a törzsvendég jogtanácsosig, ebédjegyes diákoktól a szomszéd műkörmösig itt mindenki a delet várja, hogy tálcát ragadva válogathasson az ételek közül.




De a kiállításokhoz visszatérve kiegészítő programok sokasága közül lehet böngészni,  hogy teljessé váljon mindaz, amit a Zsolnay-negyed kínál. Az állandó és időszaki kiállításokhoz több interaktív program, előadás, tárlatvezetés, workshop, kézműves- és múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik, amelyek előre hirdetett időpontokban vagy külön rendelésre is programba kerülnek. És itt működik a Bóbita Bábszínház és Bábmúzeum, az Interaktív Varázstér és a Planetárium is. Mindezek mellett a Zsolnay-negyed legújabb látványossága a Virtuális Valóságba ígér utazást a család valamennyi tagja számára.


A maga módján ugyancsak az álmok birodalmába repít a Csoko-Láda csokibolt is, ahová belépve fantasztikus illat fogadja a vásárlót. A boltban nem csak csokoládét, hanem élményt is kínálnak. A hely hangulata, varázsa magával ragadó, igazi ékszerdoboz, ahol kézműves csokoládék, vegán- és mentes csokik, csapatépítő csokiöntés, forró csokoládék, valamint speciális, pécsi vonatkozású termékek várják a betérőket.


És aki egész napos programja helyszínéül választja a Zsolnay-negyedet, annak jó hír, hogy még éjszakára sem kell elhagynia a területet! A Zsolnay Negyed Vendégháza 23 szobával, összesen 85 férőhellyel fogadja a pihenni vágyókat. A 11 klimatizált apartmanban kettő-, három vagy négy ágy található. A 3-4 ágyas apartmanokban két hálószoba és két különálló fürdőszoba várja a vendégeket. Ezeken kívül további tíz standard kétágyas szoba került kialakításra, melyek konyha nélküliek, de zuhanykabinos fürdőszobával, ebédlőasztallal, szekrénnyel, televízióval, WIFI kapcsolattal rendelkeznek. A szobák többsége kihúzható kanapéval további két-két főre pótágyazható. Az economy szobák klíma- és konyha nélküliek, viszont mikrohullámú sütővel, kis hűtőszekrénnyel, zuhanykabinos fürdőszobával, gardróbszekrénnyel és televízióval felszereltek. Az autóval érkezők számára ingyenesen használható a közeli zárt, kamerával őrzött parkolóház.

Hazaindulás előtt végül érdemes betérni a Kereskedők utcájában a Signo Ajándékboltba, ahol mindenki talál az ízlésének, igényeinek és pénztárcájának megfelelő szuveníreket. A hagyományos ajándéktárgyak mellett kapható termelői lekvár, szörp, méz, helyi bor, gyógytea és még sok más finomság.


Igen, ha már sikerült helyben jóllakni finom ételekkel és kultúrával, akkor innen érdemes hazavinni és otthon is megkóstolni Pécset és Baranyát.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra