Hírek

Kitzinger Szonja

2024. január 8.

Elérkezett a nemzetközi Veganuár ideje. Évről évre egyre többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez, amely a vegán étrend előnyeire kívánja felhívni a figyelmet.


A növényi alapú étkezés népszerűségének növekedését jelzi, hogy tavaly 40 százalékkal több utas rendelt vegán fedélzeti menüt a világ legnagyobb légitársaságának járatain. Az Emirates séfjei most betekintést engednek a légitársaság több mint 300 vegán ételkülönlegességet rejtő recepteskönyvébe.


A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az 1990-es évek óta kínál vegán menüt a fedélzetén, amely kezdetben csak bizonyos útvonalakon volt elérhető, de a veganizmus népszerűségének növekedésével, az ételkínálatot kiterjesztette mind a 140 útvonalán közlekedő járatára. Jelenleg az Emirates több mint 300 növényi alapú főételt, desszertet és snacket kínál – közel másfélszer annyit, mint 2022-ben. Vegán menüt utasosztálytól függetlenül, valamennyi vegán életmódot követő, vagy egyszerűen csak egészséges és könnyű étkezési lehetőséget kereső utasa rendelhet az Emirates várótermeiben és fedélzetén vagy közvetlenül az első osztályon, az indulás előtt legfeljebb 24 órával.



Vegán grillezett kebab


A Turistaosztályon utazók olyan ételeket ehetnek, mint a sárgarépával, paprikával, gombával és paradicsom concassé-vel töltött csicseriborsó-palacsinta vagy a tofus tikka masala, amelyeket olyan desszertek követnek, mint a mangókompótos kókusz mousse vagy a csokoládémorzsával tálalt banántorta.

A Prémium Turistaosztály utasait a basmati rizses jackfruit curry és a gesztenyepörkölt mellett, a könnyű csokoládés tofu sajttorta és a málnás parfé várja.

A Business Class menüjében a gabonával, karamellizált körtével és lestyán pestóval tálalt sült karfiol épp úgy helyet kap, mint az ázsiai tofuból és shitake gombából készült üvegtésztás ragu, továbbá a trópusi kókuszos ananásztorta és az étcsokoládé szivarral, valamint eperkompóttal díszített csokoládés sajttorta.

A légitársaság First Class utasai olyan vegán ételkölteményeket élvezhetnek, mint a krémes polentatorta kakukkfüves gombaraguval, párolt spenóttal és gazdag gyökérzöldség jus-vel, vagy a Chantilly krémmel és málnával töltött tuile.



Vegán polenta cake


A légitársaság séfjei olyan, a világ számos tájáról származó alapanyagokkal dolgoznak – mint a kaliforniai Beyond Meat növényi alapú húspótló, a japán Qian Ye préselt tofu vagy a francia Linnolat bio vegán csokoládé Az Emirates emellett friss, helyben termesztett zöldségeket is használ, amelyek nagyrészét a világ legnagyobb hidrokultúrás vertikális farmjáról, a Bustanicából szereznek be.


Az Emirates növényi alapú menüjére az előző évhez képest 40 százalékkal, elsősorban a turistaosztályon nőtt a kereslet, 2023-ban több mint 450 ezer adag vegán ételt szolgáltak fel. Amióta a légitársaság 6 éve bevezette a növényi alapú ételeket a kabinszemélyzet számára is, sokan közülük szintén ezt az étrendet választják. Ehhez a növekvő népszerűséghez igazodva, vegán menüjét 2024-ben tovább bővíti.


Vegán pisztáciás és málnás gyümölcskrém




Hozzávalók 10 személyre




A vegán pisztáciás piskótához:


• 337 g porcukor vagy fehér cukor


• 135 g növényi olaj


• 315 g víz


• 315 g liszt


• 7 g szódabikarbóna


• 45 g almaecet


• 5 g vanília kivonat


• 40 g pisztáciapor


• 40 g pisztáciamassza


A pisztácia ropogóshoz:


• 450 g pörkölt, apróra vágott pisztácia


• 400 g fehér csokoládé


• 50 g pisztáciamassza


A málnazseléhez:


• 1000 g málnapüré


• 200 g cukor


• 12 g agar-agar (növényi zselésítő anyag)



A pisztácia mousse-hoz:


• 250 g pisztáciamassza


• 720 g vegán fehér csokoládé


• 800 g növényi főzőkrém


• 20 g agar-agar


• 1000 g növényi tejszínhab


Elkészítés



Vegán pisztáciás piskóta


Melegítsük elő a sütőt 180°c-ra, majd keverjük össze a cukrot, a lisztet, a szódabikarbónát és a pisztáciaport egy keverőtálban. Adjuk hozzá az összes folyékony hozzávalót, az olajat, a vizet, a vaníliát és a pisztáciamasszát. Addig keverjük, amíg a tészta sima nem lesz, majd tegyük bele az almaecetet és gyorsan keverjük össze. Tegyük a keveréket egy kizsírozott sütőlemezre (40x30 cm), és süssük 20-25 percig, vagy tűpróbáig. Amikor megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk állni 5 percig, majd fordítsuk ki egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni. Végül pogácsaszaggatóval vágjunk ki belőle 10x8 cm-es és 10x4 cm-es piskótakorongokat.



Pisztáciás ropogós


Olvasszuk fel a csokoládét és a pisztáciamasszát, majd adjuk hozzá az apróra vágott pisztáciát. Ezután a masszát kenjük el egy sütőpapíron egyenletesen körülbelül 2 mm vastagságban. Felhasználás előtt hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni.



Málnazselé


Forraljuk fel a málnapürét egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a cukrot és az agar-agart. Ezután forraljuk tovább, miközben habverővel folyamatosan kevergetjük egészen addig, amíg besűrűsödik. Hagyjuk kissé lehűlni, majd osszuk el egyenlő arányban 10 martinis pohárban.



Vegán pisztácia mousse


Egy edényben forraljuk fel a 800 ml vegán tejszínt, majd öntsük rá a fehér csokoládéra és a pisztáciamasszára, amit előzőleg egy hőálló tálba tettünk. Így ganache-t, vagyis párizsi krémet kapunk. Ezután szinte azonnal adjuk hozzá az agar-agart és jól keverjük össze (fontos, hogy a ganache-nak legalább 93°C-osnak kell lennie, ha kell, melegítsük fel a krémet mikrohullámú sütőben, mielőtt hozzáadnánk a zselésítő anyagot). Hagyjuk visszahűlni a ganache-t 80°C-ra, adjuk hozzá a tejszínhab felét (a kész tejszínhab helyett használhatunk 1000 ml kemény habbá vert tejszínt is), temperáljuk, a végén pedig keverjük össze alaposan a maradék tejszínhabbal.



Tálalás


Miután a martinis poharakban teljesen kihűlt és megdermedt a málnazselé, tegyünk mindegyik tetejére egy-egy 4cm-es piskótakorongot, törjünk a tetejükre pisztácia ropogóst, majd fedjük be a mousse-szal, ezután jöhetnek a 8 cm-es piskótakorongok, a tetejére ismét kerüljön pisztáciaropogós, majd tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.


Amennyiben inkább tányéron szeretnénk tálalni, minden hozzávalót hagyjunk teljesen kihűlni, majd hasonló rétegezéssel helyezzük őket ízlésesen egymásra a tányérra.