Cikkek

Magyar Konyha

2024. június 20.

házi szörp , málna , szörp

Elérkezett a bogyós gyümölcsök szezonja. A szamóca már lassan leérett, piroslanak a ribizlik, érnek a málnák. Itt az ideje, hogy szörpöt készítsünk!


A gyümölcsszörp szinte minden magyar háztartás része. Mondhatjuk, hogy hungarikum, hiszen az egyetlen ország vagyunk, ahol a málnaszörp az ebéd és a vacsora örök résztvevője, a gyerekek kedvence. Még a Coca-Cola sem tudta letaszítani a trónról.


Túl a minimumon


A boltokban árult szörpök nagy része ma is csak az élelmiszerkönyvi minimum 33 százaléknyi gyümölcsét tartalmazza, pedig a szörp lényege a gyümölcs zamata. Nagyanyáink idejében a szörpnek sokszor lekvárszerű íze volt, a vászonpelenkán kicsöpögő levet a kevésbé sűrű állag (a pektin lebomlása) eléréséhez akár egy-két napig erjedni is hagyták, mielőtt cukorral felfőzve üvegekbe került. Ma már a friss gyümölcs zamatát, élénk színét, friss karakterét várjuk el a szörptől is. Ezért citromlevet vagy citromsavat szoktak tenni a gyümölcsléhez, de mértéktartóan kell bánni vele, mert nem megfelelően adagolva a citromsav kellemetlen utóízt okoz.




Szirup és szörp


Magyarországon a szörpfőzés a lekvárkészítéshez hasonlóan az egyik legkedveltebb befőzési forma. Szirupokat először a gyógyszerészek készítettek, a cukoroldatokba gyógynövényeket kevertek, később kezdték ezeket gyümölcsökkel ízesíteni. A bogyós gyümölcsökből készült szörpök nemcsak finomak, hanem viszonylag egyszerűen elkészíthetők, és sokféleképpen felhasználhatók. Az eper, málna, szeder és áfonya magas antioxidáns-tartalmukról ismertek, nagyon egészségesek, jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Ezeket a gyümölcsöket intenzív ízük és színük tökéletes alapanyagokká teszi a szirupok és szörpök készítéséhez. A gyümölcsökből készült szörpöket általában úgy állítják elő, hogy a gyümölcsöket cukorral és vízzel főzik. Ez az eljárás kivonja a gyümölcsök ízét és színét, miközben a cukor konzerválóként funkcionál, így a szörp hosszabb ideig eltartható.


Felhasználás


A gyümölcsszörp nem csak nyári hűsítőnek alkalmas. Desszertekhez is használhatjuk, a rizsfelfújt, gyümölcsrizs fontos alapanyaga, de önthetjük a szirupot fagyira vagy joghurtra is.


A szörpöknek jól áll a fűszer. Használhatunk vaníliát, fahéjat, de a menta vagy a gyömbér is a szörpök jó kiegészítője.


Már egész iparág szakosodott a koktélokhoz keverhető szirupok gyártására. Bátran használjuk a házi szörpöt kedvenc alkoholos koktéljaink, például egy epres Margarita vagy Daiquiri elkészítéséhez.


Tudta? A szörp hangutánzó szó, a hörpöl és a szörcsöl igékből alkotta Bugát Pál nyelvész a 19. században. A szóalkotásban a szirup szó is szerepet játszhatott.


Alaprecept bogyós gyümölcsökből


Hozzávalók: 1 kg bogyós gyümölcs 50 dkg cukor 1 l víz 2 kk citromsav


Elkészítése: A cukorból és a vízből szirupot főzünk: közepes lángon addig forraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, és 10 percig alacsony lángon főzzük. Belekeverjük a citromsavat, és finom szűrőn vagy gézen átszűrjük. Sterilizált üvegekbe töltjük.


Hagyományos málnaszörp




Hozzávalók: 1 kg friss málna 50 dkg cukor 1 citrom leve vagy 2 kk citromsav


Elkészítése: A málnát megmossuk és összekeverjük a cukorral. Két napig hideg helyen állni hagyjuk, majd gézbe kötözzük, aláteszünk egy fazekat, és hagyjuk kicsöpögni. Jól kinyomkodjuk és felforraljuk. Hozzáadjuk a citromlevet vagy citromsavat, sterilizált üvegbe töltjük és dunsztoljuk.


Meggyszörp, ribizliszörp




Hozzávalók: 2 kg meggy vagy ribizli 1 l víz 50 dkg cukor 2 kk citromsav


Elkészítése: A megmosott, lecsöpögtetett meggyet vagy ribizlit pürésítjük, hozzáadjuk a vizet, a citromsavat, és felfőzzük. Szitán átszűrjük, majd újra felfőzzük, és hozzáadjuk a cukrot. Forrón átmosott üvegekbe tesszük.


Levendulaszörp




Hozzávalók: 50-60 szál levendula bármilyen bogyós gyümölcs 1 l víz 50 dkg cukor 3 kk citromsav


Elkészítése: A levendula virágait megszabadítjuk a szárától. A vizet felforraljuk, beletesszük a citromsavat, ez segít kioldani és megtartani a szörp színét. Beletesszük a levendulát, ha intenzívebb rózsaszínt szeretnénk, lehet 1-2 szem áfonyát, cseresznyét, feketeribizlit vagy bármilyen egyéb piros bogyót dobni a virágokhoz. Néhány percig hagyjuk forrni, és amikor látjuk, hogy a virágok megbarnultak, a lé pedig rózsaszínné vált, leszűrjük. Közben kb. fél deci víz elfőtt, ennyivel utántöltjük, visszatesszük a tűzre és beleszórjuk a cukrot. Újra felforraljuk, és még 2 kiskanál citromsavat teszünk hozzá. Savanykásan finom.





Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Recept ajánló