A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Mekkóstollak nevű, rozmaringos, sült- és sósmandulával, kecskesajtból készült kreációja nyerte az idei Balaton Fagyija versenyt.
A Balatoni Turizmus Szövetség és a Magyar Cukrász Ipartestület XII. Balaton Fagyija 2025 versenyen 17 balatoni fagyizó és cukrászda 31 fagylaltjai közül választotta ki a Mekkóstollak nevű, rozmaringos, sült- és sósmandulával, kecskesajtból készült győztes fagylaltot.
Fekete Tamás, a versenyt szervező és zsűrizésben résztvevő Balatoni Turizmus Szövetség elnöke az eredményhirdetésen elmondta, a verseny célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra.
A megmérettetésen szigorú szempontok alapján értékelték a nevezett fagylaltokat, az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció mind-mind fontos szerepet játszottak a végső döntésben. Azt is figyelembe vették, hogy használnak-e régiós alapanyagot a finomság elkészítéséhez.
Az elnök kiemelte: a győztes fagylalt nem csupán elismerést szerez készítőjének, de várhatóan a nyári szezon egyik legkeresettebb édességévé válik a Balaton partján.
A szervezők a győztes fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így az üdülőrégió bármely cukrászdája, fagylaltozója elkészítheti.
A versenyen három cukrászda különdíjban részesült: a balatonmáriafürdői Pingvin Fagyizó és Cukrászda Vad szerenád nevű kreációja, a balatonszemesi Margaréta Fagyizó Nem norMálna nevű kreációja és a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Füred kincse nevű kreációja.
Éskovács Péter, a szervező Balatoni Turizmus Szövetség sajtófelelőse elmondta, tavaly 20 ezer gombócot adtak el a nyertes fagyiból május és szeptember között. A tavalyi nyertesnek a nyári hónapon kívül 15-20 százalékkal nagyobb lett a vendégforgalma, mint az előző évben - tette hozzá.