Magyar Konyha
2012. február 16.A Cser Kiadó Házi praktikák című sorozatában megjelent két kötetéből az első a mák történetével, termesztésével, fajtáival foglalkozik, míg a dió című kötet már inkább receptgyűjtemény.
Ki gondolta volna, hogy a mákot Kr. e. 4-5 ezer évvel már Magyarország területén is hasznosították, és a sumér agyagtáblákon fellelhető a mákból készített ital előállításának receptje. A kötetből megismerjük a hazai mákfajtákat, a Kék Duna, a Kozmosz, valamint a hazai és európai piacon is egyedülálló Ametiszt nevű, étkezési célból termesztett mákfajtákat. Olvashatunk a mákkal kapcsolatos szólásokról, a hidegen és a melegen sajtolt mákolajról, és a szerző felhívja a figyelmünket arra, hogy az egyes vidékeken ma is divatos, máktokból főzött tea mérgezést okozhat. A kötet végén mákos recepteket találunk.
A dió termesztése, a fajták felsorolása és a felhasználási javaslatok után a könyv kilencven százaléka dióval készült recepteket tartalmaz. Az mindenesetre örvendetes, hogy a sorozat eddig többnyire külföldi szerzőit most magyar szakemberek váltották fel.