A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Tea került a sörbe, mégis ünnepi

Magyar Konyha

2017. december 2.

Volt már ünneprontó is, de idén egyértelműen ünnepváró sör a Szent András Sörfőzde Esthajnala: porter, earl grey tea és bergamott naranccsal teszi izgalmassá.

Múlik az idő, ez már igazi sorozat, hiszen 2017-ben az ötödik Esthajnalt kóstolhatjuk. Minden évben meglepő, minden évben más – az idei az egyik legjobb az összes közül.

Ez évben a kulcsszó a bergamott narancs és earl grey tea, amelyek ugyan meglepően hangzanak, de mégis remekül passzolnak a karakteres porterhez. Örülök neki, hogy

a békésiek már nem akarnak harsánykodni, nem követnek el olyan ballépést, mint pár éve a fenyő ízesítésű, de csehszlovák tusfürdőre emlékeztető ünnepi ital

– ez angolos, elegáns, de mégis szerethetően robusztus.

Alkoholtartalma 7 százalék, emberes, de nem durva. Karakteres a maláták adta ízhullám – a Szent András főzdében pilseni, karamell és csokoládémalátákkal dolgoztak. Az illata érezhetően teás, de ahogy kortyolgatjuk, megnyílik: jönnek a diszkrét citrusok és a fűszeres étcsokoládé.

A Szent András Sörfőzde évek óta figyel a gasztronómiára: idén letölthető receptfüzetet kínálnak – nem kell semmi bonyolultra készülni, praktikus,

ötletes és szerethető fogások kerültek a válogatásba.

Ugyan ez a sör nem kapható egész évben, de az ételek a szezon túl is működhetnek – az Esthajnalt meg addig igyuk, amíg elérhető, jelenleg az egyik legharmonikusabb magyar barna a piacon.