Cikkek

Sümegi Noémi

2020. május 29.

Ahogy bezártak a vendéglátóhelyek és a piacok, egyre többen álltak át házhoz szállításra. Vannak, akik saját maguk vállalták a szállítást is, mások közösségben, összefogva szervezték meg magukat, esetleg a két nagy kiszállító céggel szerződtek, de új távlatokat nyitottak a nagyobb áruházak is. Olyan termékekhez is hozzájuthatunk most, amelyekért eddig sokat kellett utazni, vagy amiket egyáltalán nem lehetett elérni.

SZINTE LEHETETLEN felsorolni mindazokat a kistermelőket, kézműves portékát készítő családi vállalkozásokat, pékségeket, cukrászdákat, amelyek – vagy mert bezárni kényszerültek, vagy mert megszűntek az eddigi értékesítési lehetőségek – hirtelen kénytelenek voltak áttérni a házhoz vagy átadópontokra történő szállításra, ha el akarták érni a fogyasztókat.


A kereslet is jelentősen megnövekedett, hiszen a vásárlók nem jutottak el a piacokra, és aki nem akarta a bevásárlóközpontokban beszerezni az élelmiszert, ráadásul támogatni is szerette volna a bajba jutott termelőket, biztos, hogy keresett valamilyen házhoz szállítási lehetőséget. Aki szeretne rendelni az alább felsorolt helyekről, az a honlapjukon vagy a Facebook-oldalukon görgetve biztosan megtalálja a szükséges linkeket, információkat.


A legtöbb termelőt talán a Ruprecht László vezette Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) fogta össze a legkevesebb idő alatt, SVÉTasztal néven. Az általuk házhoz szállított termékek köre azóta is folyamatosan bővül, az aktuális kínálatról a SVÉT Facebook-oldalán lehet tájékozódni, de érdemes feliratkozni a hírlevelükre, így biztosan nem maradunk le az újdonságokról: Kurca-parti Kendermagos gyöngytyúk, Tibesz tartósítószer- és adalékanyag-mentes húskészítményei, a Csengő Manufaktúra tejtermékei, hogy csak párat említsünk a kínálatból, és persze az összes szezonális zöldség és gyümölcs, színes répák, paradicsomok, csemői eper.


Mindent a maga idejében – termelőktől egyenesen az asztalra: ez a jelmondata az ittaSzezon! csapatának. Nem most kezdték a kiszállítást, de megnövekedett az érdeklődés a termékeik iránt. Partnereik között van a Pusztán Kézműves Sajtműhely, a Somogy megyei Ezercsepp méhészet és a Fűszeres Lány is, aki két hektáron termeszt fűszernövényeket, ezekből készít egyedi ételízesítőket, fűszerkeverékeket, pesztókat. A Vital-Biofarm mikrozöldség-termesztéssel, minisalátákkal, csírákkal foglalkozik, a bicskei Thanya fő profilja a tojás és a dió (és az ebből készült finomságok), de szezonális gyümölcsök, zöldségek, aszalványok és lekvárok is vannak a kínálatában. Az aktuális terméklista szintén a hírlevélben olvasható

KÖZÖSSÉGEK

A NekedTerem segítségével termelők (pl. Élő Tisza), családi üzemek finomságait rendelhetjük házhoz: csatnik, tejtermékek, házi tészta, zöldség, gyümölcs, húskészítmények, csírák, szörpök, fűszerek, lekvár, méz, 100 százalékos gyümölcslé, kézműves csokoládé és olajok a kínálatban. Heti két nap szállítanak, Budapesten és a budai agglomerációban lehet rendelni. A csomagolóanyagokat visszagyűjtik, de egyébként is csak lebomló vagy újrahasznosított csomagolóanyagokkal dolgoznak.

Kereskedelem nélkül kapcsolja össze a vásárlókat a helyi termelőkkel a Nyolczas Krisztina által vezetett Szolnoki Kosár Közösség, amely fontos célként tűzte ki a szemléletformálás erősítését és az etikus fogyasztást. Közösségi átadópontként a későbbiekben kosárrendszerrel segítenék a vásárlókat. A termelő dobozokba készíti össze a rendeléseket, amiket az önkéntesek a vásárlók személyes kosaraivá alakítanak, ezáltal a helyi gazdaságot erősítik.

Az e-spejz.hu, a Nyugat-Dunántúl éléskamrája pedig többek között az Őrség kincseit gyűjtötte össze: kézműves kenyér, göcseji lekvár, mézédes málna, tökmagolaj, Korosajt, Ghaurved mustár és még mi minden finomság a virtuális kamrapolcon.


A piacok is átálltak rendelésre, például a Pancs gasztroplacc felsorolhatatlan mennyiségű finomsága is felköltözött az online piactérre: a virtuális kosárba pakolt árut heti egyszer lehet átvenni. A Szatyorbolt közösség úgy működik, mint eddig, de új termelők portékáival bővült a kínálat és új átvevőpontok is létrejöttek.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nagyjából 15 gazdasággal működik együtt, amelyek 2-3 ezer embert látnak el zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel Budapesten és több vidéki kis- és nagyvárosban. A honlapjukat böngészve megtudhatjuk, melyik gazdaság milyen termékeket kínál, hol lehet átvenni tőlük a kosarat, mennyi a tagdíj.


Zöldségkrémeket, süt zöldségeket, csatnikat, adalékanyag-mentes tésztaszószokat gyárt a Kanálka: a Szeged melletti vállalkozás termékeit már online is meg lehet vásárolni a NekedTerem, illetve a Kifli.hu oldalán. Utóbbi online szupermarket az elmúlt időszakban nagy népszerűségre tett szert: zöldséget, gyümölcsöt, húst és kenyeret is árulnak, a megnövekedett érdeklődés miatt az elérhető termékek körét jelentősen bővítették.

KICSIK ÉS NAGYOK

Zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, teákat, liszteket, magvakat, aszalványokat, olajokat, eceteket, tésztákat szállít házhoz Horváth Boldizsár (Farm2Fork) agrármérnök, aki évekig biogazdálkodással foglalkozott. Magyarország legjobb éttermeit látta el, de miután az éttermek egyik pillanatról a másikra bezártak, a kiváló minőségű, szezonális termékeket egyéni vásárlók számára is elérhetővé tette. Rendelni a nepazarolj.hu oldalon lehet.

A Szorgos Gazda házaspárja nagyjából egy hektárnyi területen gazdálkodik, vegyszermentesen. Szemet gyönyörködtető zöldségeiket meg lehet nézni a Facebook-oldalukon és meg lehet rendelni a webshopjukban. Készítenek savanyúságokat, lekvárokat, szörpöket, krémeket is. Újhagymapesztó, medvehagymaolaj, kovászos cukkini – kosárba vele!


Az Óbudavári sajtok készítői szintén maguk vették a kezükbe a kiszállítást, amit tanulniuk kellett, és változtattak egy kicsit a csomagoláson és a kiszerelésen is. Joghurtot, tehén- és kecskesajtot (aszalt paradicsomos kecskegomolya, félkemény kecskesajt) lehet náluk rendelni legalább ötezer forint értékben. Az elmúlt években főleg helyi és budapesti éttermeknek szállítottak sajtokat (Kőleves, Castro, CodeZero, Malackrumpli, Kalóz Bisztró, Villa Vitae), de a jelenlegi helyzetben ez az értékesítési csatorna eltűnt, ezért kerestek új utakat a termékeiknek.


Házhoz gurul a sajt a Vászolyi Sajtmanufaktúrából is. Reményik Kálmánnak kell írni, és legalább tízezer forint értéken rendelni Balaton sajtot, Vászolyi félkemény sajtot, esetleg Szent Jakabsajtot – nem olcsó portékák ezek, de most az otthonunkba hozzák azokat a finomságokat, amelyek csak a legjobb éttermek kínálatában szerepeltek.

A Sándor Tamás nevével fémjelzett Bükki Sajt Manufaktúra különlegességeit is meg lehet rendelni, ahogy a falusi családoktól származó boldog tojásokat is, utóbbit a YouTyúk oldalán.


A kis- és nagykereskedelemre szakosodott beszállítók is nyitottak az egyéni fogyasztók felé: a LIME Király sokféle terméket, köztük különleges gyümölcsöket (mangó, kígyógyümölcs, kumquat, papaja, passion fruit), az Eisberg Vegs&Bags szolgáltatása salátákat, önteteket, zöldségeket, gyümölcsöket szállít házhoz.


A Húspont webáruház is bővítette a terméklistát: halak, vadak, bárány és borjú mellett olyan különlegességek is vannak a kínálatban, mint magyar angus marha, szürke marha, mangalica, nyúl, galamb, békacomb, sőt az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra díjnyertes kézműves sajtjai is elérhetők náluk.

A Matusz-vad szintén átállt lakossági kiszolgálásra is, a vadak és egyéb húsok mellett kenyerek és pékáruk, tészták, gombák, tejtermékek is kaphatók náluk. Csúcsminőségű húsok, hagyományos és különleges alapanyag nagykeráron, most már nem csak séfeknek.


A pékek is váltottak: a megrendelt árut át lehet venni az üzletekben, de sokan házhoz szállítást is vállalnak. Budapest egész területét lefedi a Hold utcai Artizán és az Arán Bakery Budapest, a Bake My Day, a Freyja (croissant), a Strudel Hugó (rétesek) és a Fill Good (vegán pogácsák, pozsonyi kiflik) csak bizonyos kerületekbe szállít. Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék kovászos cipói és péksüteményei a SVÉTasztalon keresztül Budapesten és Pest megyében bármely otthonba eljuthatnak.

TORTÁK, PÉKSÜTEMÉNYEK

Pék Józsi Pékműhelye is házhoz szállít kenyeret, kalácsot, kakaós, diós és fahéjas csigát, sőt fagyasztva is rendelhetünk pogácsákat, croissant-okat, és otthon megsüthetjük. Szintén kínál fagyasztott pékárut is a huszáros gyorsasággal profilt váltó Bonbonier.

A Három Tarka Macska kézműves pékség termékeit a Wolton keresztül lehet megrendelni, de a Free, a Tibidabo és a Sugar Free Monkey gluténmentes pékségek kínálata is elérhető online. A Csillaghegyi Megállóban előre leadott rendelések alapján lehet átvenni a Pipacs Pékség friss pékáruit és más finomságokat, de egyéni megbeszélés alapján házhoz is viszik a pakkot.

A cukrászdák szintén elérhetők a virtuális térben: az Édes Város fogja össze a Martin’s Cakes, a Franziska és a Chouchou süteményeit (utóbbi egyénileg is fogad rendeléseket), de házhoz szállít az Auguszt és a Petit Gerbeaud is. A bolo.hu oldalon többféle mentes tortát is rendelhetünk, a Fragola pedig a NetPincéren keresztül leveseket, tésztákat, pizzákat is kínál a fagyisdobozok és a desszertek mellett.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra