Életmód

Orbán Szilvia

2021. május 4.

Mi a különbség a zöld, a piros és a sárga thai curry között? Miből készülnek? Mihez használhatóak?

A curry paszta a thai gasztronómia fontos szereplője, azonban a délkelet-ázsiai konyhát épp felfedező kezdőket gyakran össze is zavarja. A fűszeres krém ugyanis sokféle lehet, s mindegyik kicsit más az ízében, a jellegében – de

talán a legszembetűnőbb különbség a nem egységes szín, amelyet a paszta alapjául szolgáló chili, illetve egyéb összetevők árnyalata határoz meg.

A thai konyhaművészet alapvetően három fő curry csoportot különböztet meg szín alapján, így beszélhetünk vörös, sárga és zöld pasztáról.


Hagyományosan az összes thai curry ugyanazokból a hozzávalókból készült, „csupán” a főszereplő, a chili színe változhatott attól függően, hogy épp melyik színű paprika aromája illett inkább az adott ételhez. Idővel azonban, a pasztákhoz mind több, egyéb hozzávalót is adtak – eredetileg azzal a céllal, hogy az ízük még gazdagabb, teltebb legyen, később már azért is, hogy az egyes krémfajták egymástól mind jobban elkülönüljenek. Fontos megjegyezni, hogy – bár akármelyik currykrémmel készíthető méregerős étel –

általában a vörös paszta a legcsípősebb és a zöld a legenyhébb, míg a sárga valahol az erősségi skála közepén helyezkedik el.


De nézzük kicsit részletesebben is.

Zöld

A thai konyhában talán a zöld currykrém a legnépszerűbb. A színe régen kevésbé volt erőteljes, mint most, amikor a pasztába például már friss koriandert, bazsalikomot és makrut lime levelet, héjat is kevernek. Ezek a zöld színű összetevők, illetve a friss, zöld chilipaprika adják a krém jellegzetes árnyalatát. A pasztában a halszósz, a fokhagyma, a citromfű, a gyömbér és a salotta íze is domináns.

Ez a videó mutatja, hogyan készül:


A thai curryk közül talán ez az, ami a legikonikusabb, hiszen más országok curry pasztáival összehasonlítva ez a legegyedibb, máshoz legkevésbé hasonló. A legismertebb, felhasználásával készülő recept talán a zöld currys csirke (vagy marha), illetve a halgombóc.

Vörös

A három fő változat közül a vörös formálódott a legkevesebbet az idők során.

A hagyományos elkészítés szerint egy-egy adaghoz akár 20 friss, vörös chilit is felhasználnak, hogy a krém színe és csípőssége megfelelő legyen,

bár mostanában mind többen cserélik le (legalább részben) a friss paprika embert próbáló erejét a kissé enyhébb őrölt változatra. Sőt, némelyek odáig merészkednek, hogy a pasztába paradicsomszószt is kevernek, ami nemcsak a színt mélyíti el, de új aromával is gazdagítja a hagyományos keveréket. A vörös curry fontos összetevője még a fokhagyma, a galangál, a garnéla paszta, és még egy sor más fűszer is.


A három változat közül ez a legsokoldalúbban felhasználható mix, amit a thai konyha ki is használ, így rengeteg receptet találhatunk, amihez vörös thai curryre lesz szükségünk, egyszerűtől a legkifinomultabb ételekig. A főzés során gyakran használják kókusztejjel együtt.

Sárga

Csakúgy, mint az indiai változat esetében, a thai sárga curry egyik legfontosabb összetevője a kurkuma, ennek köszönheti tipikus, aranysárga színét. S bár árnyalatában megtévesztésig hasonlíthat az indiaira, ízében jól megkülönböztethető egymástól a két változat.

A sárga curry pasztának általában

enyhe, kissé édeskés, de azért fűszeres íze van. A kurkumán és a chilin kívül a keverék általában tartalmaz még koriandermagot, köményt, citromfüvet, galangált vagy gyömbért, illetve fokhagymát.

Ez a curry is kifejezetten jól passzol a kókusztejjel, és a thai hallevesek alapvető hozzávalója.

Egyéb thai curryk

A fenti alap színváltozatokon túl persze számos más, gyakran használt curry is létezik Thaiföldön. A legismertebb közülük talán a savanyú, a massaman, illetve a thai panang.

A savanyú curry paszta csupán öt hozzávalóból áll, így otthon is sokan sikerrel fognak az elkészítéséhez. Jellegzetes ízét – más savanykás gyümölcsök mellett – például a tamarindnak és az ananásznak köszönheti.

Állagában hígabb, mint a többi curry, és általában halhoz, sertéshez ajánlják.A különleges massaman curry le sem tagadhatja a perzsa hatást. Ez a sűrű, édeskés, enyhébb ízű szósz Thaiföld maláj határhoz közeli, déli régiójából származik. Fő jellegzetessége, hogy

a keverékbe olyan fűszereket, illetve mogyoróféléket is kevernek, amelyek általában nem szerves része a többi thai currynek.

A thai panang vörös curry

egy édesebb, gazdagabb, viszont szárazabb változat,

amely egy szigetről kapta a nevét. Csípőssége miatt gyakran kínálják kókuszkrémmel a tetején, s főként marhahúsból készített ételekhez használják.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra