Életmód

Orbán Szilvia

2021. június 17.

mikrosütő , mikrohullámú sütő , trend , főzés

A mikrohullámú sütő sok konyhában megtalálható, de általában rejtegetik az emberek, és hálátlan a szerepe.

Egykor óriási sztár volt, aztán szinte kínossá vált a használata, de a mikró még mindig tartja magát. Egyre többen fedezik újra fel a gépben rejlő lehetőségeket, és mintha a csillaga ismét felívelőben lenne. Néhány hónapja még a brit gasztrotévézés ikonikus alakja, Nigella is külön figyelmet irányított a praktikus eszközre, amikor a BBC-n futó, új sorozatában a tejet a mikrohullámú sütőben melegítette meg.


A tévés séf vicces kiejtése aztán vírusszerűen terjedt el a neten, de ennek kapcsán a mikróra is jutott a reflektorfényből. Azóta pedig mintha a mikrohullámú sütővel egyre többet foglalkoznának az emberek, olyannyira, hogy

a konyhai felszerelések piacán megfigyelhető egy komoly trend: sokak szerint napjainkban az eszköz rebrandingjének lehetünk a szemtanúi.

A véleményhez mind több szakértő is csatlakozik, akik azt hangoztatják, hogy a mikró jóval többet tud, mint csupán maradékokat újramelegíteni. Szerintük nyugodtan főzhetünk is benne.

Egy kis történelem

Igaz, hogy a mikrós receptek az elmúlt időszakban kifejezetten az igényesség és a kifinomultság irányába változnak, ám az nem kérdés, hogy az eszköz renoméja folyamatosan borotvaélen táncolt, amióta „megszületett”.

A II. világháború után megjelent első mikrosütők

igazán a 70-es években váltak népszerűvé, egyben a kényelem megtestesítőivé. Közkedveltsége ellenére onnantól szinte állandósult a használatát övező negatív megítélés is,

és az évek során sokan tették már fel a kérdést: egyáltalán biztonságos-e, ha az ételeinket megmikrózzuk? Az országok világszerte vizsgálják és szabályozzák a forgalomba kerülő mikrohullámű sütőket, és bár a hivatalos vélemény szerint a használatuk biztonságos, a berendezés igazából sosem került presztízs státuszba a konyhákban. Ez azonban még változhat, állítják egyre többen.

Valami változik

„Eddig a pillanatig sosem éreztem azt a mikrómmal kapcsolatban, hogy ’Ejha, ez fantasztikus!’” – fejtegeti Steph Chen, a San Franciscóban alapított Anyday vezetője.

„Aztán felfedeztem, hogy olyan ismert séfek, mint például David Chang vagy Kenji Lopez már évekkel ezelőtt is arról beszélt, hogy a mikrosütő egy remek eszköz, csak a legtöbben félreértik.”


Ahogyan ez korábban már megtörtént például a matracok és a tapadásmentes serpenyők piacán, úgy az Anyday most szintén arra törekszik, hogy a mikrós főzés gondolatát új alapokra helyezze. A cég által kínált edények ugyanis nem csak tartósak és mutatósak, de speciálisan erre a berendezésre tervezettek.

Az egész ötlet állítólag onnan eredt, hogy Chen egyszer megpróbált nyers csirkét készíteni a mikrójában, ami számára is meglepően jól sikerült, így kedvet kapott a géppel való kísérletezéshez, de nemigen talált hozzá valóban megfelelő edényeket.

A piacon kapható, többnyire műanyag, alacsony minőségű mikrós edények nem nyerték el a tetszését, és az üvegedények műanyag fóliával való letakarása sem tűnt vonzó lehetőségnek, így

tervezett magának olyan egy tejüveg szettet, ami már egy Y-generációs számára is vonzó és praktikus: edényei ízlésesek, változatosan és könnyen használhatók.


A vállalkozás weboldalán egyébként számos érdekes, mikrós receptet is végigböngészhetünk a miso vajas édesburgonyától a datolyás-citromos-csirkés kuszkuszon át egészen kínai selymes tojáskrémig.

Nem elvitatható, hogy napjainkban érzékelhetően megnőtt azoknak a szakértőknek és séfeknek a száma, akik nem tartják főbenjáró bűnnek a mikrosütő használatát. A MasterChef Australia most futó évadában például a népszerű hibachi (kisméretű faszenes grill) helyett a mikrót választó versenyzőt, Therese Lumot éltette napokig a közösségi média, de például az ismert séf, David Chang is híve a mikrohullámú sütő kiterjesztett, átgondolt használatának, aminek időről időre hangot is ad.


Innováció egy új nemzedéknek

Míg az Anyday pillanatnyilag már Ausztráliába terjeszkedik, és még ebben az évben megcélozza Kanadát is, egy másik, Silicon Valley-székhelyű márka is startra kész. A Chef’s Avenue által kifejlesztett Omnipan nemrég rekordidő alatt érte el az előzetesen megcélzott összeget a Kickstarter nevű közösségi finanszírozási platformon, és megkezdte eszközei előzetes árusítását az Indiegogo rendszerén keresztül. A Seema Shenoy tech-vállalkozó (és lelkes konyhatündér) által kifejlesztett Omnipan lényegében nem más, mint egy lapos, többféleképpen használható mély tepsi, amely strapabíró szilikonból készül, és amit akár a hagyományos sütőben, akár a mikróban használhatunk. A különböző méretekben kapható edények tetején gőzszelep található, amivel a készülő étel nedvességtartalma szabályozható.


„Ha nem szeretsz főzni, az ételkészítés idegőrlő is lehet” – magyarázza Shenoy, aki a termékhez az inspirációt szintén Y-generációs fia főzési szokásaiból merítette. „Viszont ha az ember ételt rendel, kevés dologba van igazán beleszólása.

Az emberek manapság olyan módszereket keresnek a főzésben is, ami megrövidíti, leegyszerűsíti, optimalizálja az otthoni ételkészítést, de megadja az egyéni preferenciák szabadságát.

Az sem mellékes, ha a főzés kevesebb felhajtással és mosogatnivalóval jár.”

Természetesen az Omnipanhez is jár receptkönyv, amiben Shenoy a saját, családi receptjeinek átdolgozott, mikróssá alakított és tesztelt változatai kaptak helyet; ilyenek: posírozott lazac, fűszeres indiai rántotta, erdei gyümölcsös csokitorta.

Generációs különbségek

Az Anyday alapítója elmondta: tapasztalat, hogy a fiatalabbak nagyon hamar megbarátkoznak az edényeivel, hiszen használatukkal teljesül az a vágyuk, hogy minél inkább leegyszerűsítsék és megkönnyítsék a konyhában eltöltött időt. Az idősebbekben azonban még mindig él egyfajta tartás a mikrohullámú sütővel kapcsolatban, azonban Chennek erre is van egy könnyen megemészthető válasza.

„A mikrosütő lényegében egy nagyon gyors pároló. A Harvard és a Cornell több tudományos kutatása is azt igazolta, hogy a mikrohullámú sütőben készített étel az egyik legegészségesebb, tekintve, hogy így marad meg az ételben a legtöbb tápanyag.”

A multik is beszállnak

A trend több nagyágyú figyelmét is felkeltette az ágazatban, így már több cégnél is léteznek olyan okosmikrók, amik beépített receptgyűjteménnyel segítik, vagy időtakarékos megoldásokat kínálnak a felhasználónak, de a Tupperware is nemrég mutatta be új, kifejezetten mikrosütőre fejlesztett termékpalettáját.


Sokaknak bejöhet

Feleljünk őszintén: a világjárvány alatt belefáradtunk kicsit a főzésbe? Igyekszünk a dolgot minél kisebb felhajtással, minél hatékonyabban megoldani? Ha a válasz igen, a trend valószínűleg bennünk is rezonál.

Ez lehet a helyzet a West Virginia állam pénzügyeiért felelős Sarah Longgal is, aki fontos hivatali beosztása mellett gyakorlott családanya is egyben, és akinek a napokban jelent meg mikrosütő-barát szakácskönyve. S bár a receptgyűjteményt elsősorban felsőoktatásban tanuló gyermekei ihlették, az az elmondása szerint egy jóval szélesebb rétegnek szól.

„Manapság – jobban, mint korábban bármikor – egyre többen főznek csupán egy vagy két főre. Számukra a mikrós főzés tökéletes megoldás” – fogalmaz. „Kis helyet foglal, gyors, és nem marad utána egy halom mosatlan.”


A mikrosütő használatának van egy másik oldala is: a kísérletezés, a kalandozás, az újdonság varázsa. A TikTok indította el azt a cunamit, ami arra ösztönzi az embereket, hogy új trükköket, fogásokat próbáljon ki a konyhában – és ha egy bonyolultnak hitt receptet percek alatt az asztalra varázsolhatunk a segítségükkel, akkor nincs miről beszélni.

„Hogy hogyan kell megváltoztatni azt a nézetet, miszerint a mikró csak a maradék újramelegítésére való? Hát, meg kell lepni az embereket!” – vallja Chen.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra