Életmód

MKO

2021. augusztus 9.

aperitif , Kir royal

Alapváltozata a Kir (fehérbor és cassis, azaz feketeribizli-likőr), arisztokrata testvére a Kir royal, ugyanez, de száraz pezsgővel.

Félix Kir, akit 1901-ben szenteltek pappá, soha nem gondolta volna, hogy egy italról lesz világhírű. Már csak azért sem, mert ismert volt ő Bretagne-ban ribizlis bor nélkül is, egyrészt szabadszájú természete, másrészt bátorsága miatt. A kanonok a német megszállás első napjaiban azonnal csatlakozott az ellenálláshoz, sőt részt vett ötezer francia hadifogoly kiszabadításában a longvici táborból. A Gestapo többször elfogta, halálra ítélte, merényletben súlyosan megsebesült, de csodával határos módon mindig kiszabadult.

Félix Kir kanonok

1945-ben megkapta a Becsület-rend tiszti keresztjét, és közfelkiáltással Dijon polgármesterévé, Côte-d’Or megye képviselőjévé választották. Ekkortájt válik szokásává, hogy a városházán a hivatalos fogadásokon nem a szokásos pezsgőt, hanem egy régi breton aperitifet szolgáltat fel. Ez a Blanc-cassis (1/3 ribizlilikőr és 2/3 kiváló minőségű helybéli fehérbor). Amikor néhány évvel később Konrad Adenauerrel, a német kancellárral közösen megalapítják a francia–német baráti társaságot, az ital már mindenütt Kir néven szerepel. Pezsgős változata a Kir royal. Ha almaborból készítik, akkor Kir breton.

Az 1980-as években a Kir royal már olyan híres ital, hogy hatrészes német televíziós sorozat készül ezen a címen (alcíme: egy bulvárújságíró kalandjai), amely a müncheni felső tízezer köreiben játszódik.


Félix Kir 1968-ban hal meg, 92 éves korában. Mivel a kanonok 1952-ben – meggondolatlanul – a Lejay-Lagoute cégnek kizárólagos jogot adott a Kir név használatára, évtizedes jogi vita keletkezett. A legfelsőbb bíróság végül úgy döntött, bármelyik breton gyártó árulhatja fekete ribizli-likőrjét ezen a néven. Akár magunk is készíthetjük, az alábbi recept alapján.

FEKETERIBIZLI-LIKŐR

Egy kilogramm megtisztított, megmosott feketeribizli-bogyóra egy liter 40 fokos alkoholt öntünk (lehet olcsóbb vodka is), majd 40 dkg cukorból és fél liter vízből főzött szirupot öntünk rá. A másik változatban erősebb szeszt öntünk a gyümölcsre, befőttesüvegben állni hagyjuk, majd a levet egy-két hónap múlva leszűrjük, a gyümölcsöt szitán átnyomkodjuk. Az így nyert feketeribizli-léhez egy liter vízből és 1,5 kilogramm cukorból főzött szirupot öntünk, összekeverjük és palackozzuk.


BLANC-CASSIS

1/3 ribizlilikőr + 2/3 száraz fehérbor

KIR

1/3 feketeribizli-likőr + 2/3 száraz fehérbor

KIR ROYAL

1/3 feketeribizli-likőr + 2/3 brut pezsgő


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra