Életmód

Orbán Szilvia

2020. szeptember 13.

tiktok , lifehack , kitchenhack

A főleg tinik között népszerű, videós közösségi felület felé egyre többen nyitnak, és sorra jelennek meg rajta a már inkább felnőtteket célzó tartalmak is.

Az idősebb korosztályt célzó rövid videók között külön kategóriát képeznek a gasztronómiai témájúak, ezeken belül pedig az egyik legnépszerűbb kisfilmfajta az, amikor a felhasználó hasznos – vagy legalábbis annak ítélt – trükköket oszt meg másokkal. Láthattunk már videót például arról, hogyan érdemes citromot facsarni, vagy – a vírushelyzetre tekintettel – helyesen megmosni a gyümölcsöket.

Egy-egy érdekes hack aztán akár több százezres, sőt, milliós nézettségre is számíthat, így a témára fogékony érdeklődő sokszor azt sem tudja, hová kapja a fejét. Az egyik legújabb és legnépszerűbb konyhai TikTok-trükköt bemutató videó jelenleg több mint 570 ezer kedvelésnél tart, és azzal foglalkozik, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen megszabadulni a műanyag tálakon megülő, makacs, filmszerű zsíros rétegtől.


Aki már próbálkozott egy igazán zsíros étel után tisztára mosogatni egy műanyag edényt, tudja, hogy az ételtárolókat nem könnyű megtisztítani az ilyen szennyeződésektől

– az embernek mindig marad egy olyan érzése, hogy ezek egy része valahogy a legjobb mosogatószer, szivacs, vagy mosogatógép dacára is rajta marad a doboz oldalán.

Az @adikempler nevű felhasználó által megosztott tipp szerint edényeink könnyűszerrel makulátlan tisztára moshatóak, ehhez ráadásul semmi extra dologra nincs szükségünk, elég mindössze egy kis mosogatószer és némi darabokra tépkedett konyhai törlőkendő.

A teendőnk csupán annyi, hogy a zsíros edénybe öntünk egy kevés mosogatószert, töltünk rá egy kis meleg vizet, majd beledobunk néhány kisebb darabra tépett papírtörlőt. Aztán jól lezárjuk a dobozt, és a tartalmát alaposan összerázzuk, nagyjából 45-60 másodpercig. Amikor újra kinyitjuk az edényt, az állítólag ismét eredeti, makulátlan tisztaságában tündököl majd, nyoma sem lesz a zsíros lerakódásnak. Nem teljesen világos, hogy a papírtörlő darabok miért annyira fontosak – valószínűleg felszívják a feloldott zsírt – és furcsa, hogy épp egy kritikus helyen vágták meg a videót, de végülis sokaknak bejött a trükk, és ha tényleg beválik, egy bosszúsággal kevesebb marad a konyhában.