A stressz és az evés sokaknál kéz a kézben járnak, de ezt is lehet kicsit okosabban csinálni. A junk food ilyenkor sem jó választás.
A szakértők szerint olyan korszakban élünk, amikor a stressz már a mindennapjaink szerves részévé vált, és az emberek többé-kevésbé meg is tanultak együtt élni vele. Gyakorlatilag mindenkinek megvannak a maga bevált feszültségoldó technikái: a zenehallgatás, a természetjárás, a testedzés, a meditáció – és persze az evés.
![]()
A nyugtalanság, az idegeskedés stresszhormonokat, például kortizolt termel, ez pedig együtt járhat azzal is, hogy megjön az étvágyunk. Az ilyen impulzusok aztán általában olyan ételek felkutatására késztetnek bennünket, amelyek gyorsan elégedettség-érzéshez juttatnak minket, vagyis
jöhetnek a tápanyagokban, rostokban és vitaminokban szegény, ízfokozókkal, cukorral, sóval viszont telepakolt műkaják.
Nem árt azonban észben tartani, hogy a kényes helyzetek ételekkel való kezelése – gondoljuk csak a bánatevésre – általánosságban véve káros dolog, annak ellenére, hogy az adott pillanatban nagyon is jó megoldásnak tűnik. Ezzel együtt nem kell átesni a ló túloldalára sem, és ellenségnek kikiáltani az ételeket, hiszen némi tudatossággal és bölcs körültekintéssel megteremthető az az optimális egyensúly, amikor hosszú távon a kínzó zaklatottság is csillapodik, de az egészségünket sem veszélyeztetjük az instant örömöt adó műkajákkal – a hozzáértők szerint nagyjából így lehet sikeresen megvívni a stressz elleni csatát.
Egyszerre kell kezelni
Többször írtunk már mi is arról, hogy az agyunk és az emésztőrendszerünk között milyen szoros a kapcsolat, így nem meglepő az sem, hogy az, amit megeszünk, érzelmeket vált ki belőlünk, illetve hat arra, ahogyan érezzük magunkat.
A bélrendszer gyakorlatilag a második agyunk” – magyarázta a HuffPost-nak a NAO Wellness alapító-dietetikusa, Nikki Ostrower. „Az agy bizonyos neurotranszmittereit – az úgynevezett boldogsághormonokat például – a bélrendszer állítja elő. A szerotonin, amely a kedélyállapot, az alvás, az étvágy és az emésztőrendszer aktivitásának beállításában játszik fontos szerepet, például 90 százalékban a bélrendszerben termelődik.
Ebből is következik, hogy direkt összefüggés van a mentális egészségünk, a jóllétünk, az emésztésünk, illetve a között, milyen ételeket kívánunk.”
A szakértők úgy vélik, hogy kényes helyzetekben egyrészt ezért fordulunk az ételek felé, másrészt pedig azért, mert azok vannak leginkább kéznél.
![]()
„Stresszhelyzet esetén sokszor menekülünk az étkezésbe, egyszerűen azért, mert könnyen és gyorsan – ám csak ideiglenesen – oldja a feszültségünket. Az egyszerű terápia azonban nem feltétlenül egészséges is” – szögezi le Ostrower.
Ami most jólesik, később még árthat
A túlevéseket követő lomhaság és fáradtságérzet nem véletlen, és általában a mellékhatások sem kellemesek.
A New York University pszichiáter professzora, Judith Joseph megfigyelte, hogy páciensei a koronavírus-járvány kitörése óta egyrészt többet, másrészt háziasabb jellegű ételeket főznek, amit általában azzal indokolnak, hogy ezek a fogások a „boldogabb időkre” emlékeztetik őket. A professzor figyelmeztet: ezek a zsírban sült vagy cukros ételek az egekbe szöktetik az agyunkban termelődő dopamint. Lehet, hogy első körben nagyon jó érzésünk lesz tőlük, de ez a kellemes érzés sajnos rövid életű – ami pedig marad, az az inzulinszint káros emelkedése, ami a szerveken koleszterin-lerakódásokat eredményez, és komoly feszültséget okoz a szervezetünkben, illetve az agyunkban.
Ahelyett, hogy olyan ételekkel tömjük magunkat stresszhelyzet idején, amelyek csak tovább rontanak a helyzeten, Joseph azt ajánlja, hogy a szorongás kezelésére inkább egészséges finomságokat keressünk, amelyek elfogyasztásával az agy hosszú távon orvosolhatja a mentális nyomást.
![]()
Akkor mit együnk?
A stresszevés késztetése idején nehéz tiszta fejjel gondolkodni, de megéri, mert így biztosabb, hogy az érzelmeinket tényleg kordában tarthatjuk.
Magdalena Cadet reumatológus azt javasolja, ilyen helyzetben keressük a cinkben (csökkentik a kortizolszintet), a magnéziumban (segít az ellazulásban) és az E-vitaminban (csökkenti az agyban az oxidatív stresszt) gazdag ételeket. Rágcsálhatunk napraforgó magot, vagy készíthetünk valamilyen hüvelyesből – mondjuk csicseriborsóból – készült fogást.
Sokat segít az is, ha a feldolgozott, adalékokkal telenyomott ételek helyett a természetes forrásból származóakat részesítjük előnyben. Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek – például a tonhal, a dió, vagy a lazac – szintén segítenek, ha feszültek vagyunk, ugyanis csökkentik a gyulladásos reakciókat és a magas vérnyomást. Hasonlóképpen jót tesz ilyenkor, ha repce-, lenmag- vagy szójaolajjal főzünk.
A tápanyagban gazdag szénhidrátok – mondjuk az édesburgonya – fogyasztása szintén jótékony stresszhelyzetben, ugyanis ezek is csökkentik a kortizolszintet, ráadásul a feszültségoldásban nagy szerepet játszó C-vitamin, illetve kálium kiváló forrásai is.
A csokirajongóknak jó hír, hogy az étcsokoládé is remek stresszoldószer, lévén, magas a magnéziumtartalma.
![]()
A citrusok, a kamilla és a kurkuma fogyasztásával is jót teszünk magunknak, ugyanis ezek segítik a bélrendszer megfelelő működését, és javítják a közérzetet.
Hasonló, de egészséges
Kezdetben különösen érdemes figyelni arra, hogy a kedvenc feszültségoldó nasinkhoz hasonló ételt válasszunk, mert így könnyebben megy az átállás. Ha hirtelen váltunk, mondjuk chips-ről almára, biztos, hogy nem leszünk elégedettek. A lényeg, hogy kedvenceink egészségesebb alternatívái után nyúljunk, amikor zaklatottnak érezzük magunkat.
![]()
„Próbáljuk meg a ropogós chips-eket ropogós mandulával helyettesíteni. Két pohár bor helyett igyunk egyet, s a másik pohár már legyen egy finom, nyugtató, citromos kamillatea” – javasolja Joseph professzor. „A napi kávérituálé egyik alkalmakor a feketét cseréljük le matchára, ami tele van antioxidánsokkal, s ugyanúgy éberré tesz, de a felpörgés és a szorongás érzése nélkül.”