Életmód

Szöveg: Laky Zoltán - Fotók: Sebestyén László

2021. július 21.

A vízparton, egy nagyvárosi teraszon vagy akár a kertünkben koktélt kortyolgatni tökéletes lezárása egy fülledt nyári napnak. Metzger László bartender, a Roust Hungary márkanagykövete a cég által forgalmazott neves italokból álmodott meg hat olyan kevert italt, amelyek felfrissítenek, hűsítenek, jókedvre derítenek, és még az érzékelésünket is átalakítják.

Ginger & Mint Margarita

ÖSSZETEVŐK:
- 50 ml José Cuervo tequila
- 30 ml Cointreau
- 25 ml lime-lé
- 3 db kb. 1 cm vastag, friss gyömbérkarika
- 10-12 db mentalevél díszítésként
- csipet só


ELKÉSZÍTÉSE:
A gyömbért először egy shakerben összetörjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, a jégkockákat, és határozott mozdulatokkal összerázzuk. Díszítésnek egy hosszabb gyömbérdarabot és friss mentacsúcsot használunk.

Metzger László: „A margarita hálás koktélfajta, mivel gazdagon variálható szinte bármilyen gyümölccsel és fűszernövénnyel – itt most nyáron könnyen beszerezhető alapanyagokra esett a választás. A tequila vegetális jellege jól aláfesti a Cointreau gyümölcsösségét.”


Rosemary Cosmo

HOZZÁVALÓK:
- 50 ml The Botanist gin
- 15 ml rozmaringos cukorszirup
- 30 ml Cointreau
- 20 ml lime-lé
- 30 ml tőzegáfonyalé
- 1 db rozmaringág díszítésként


ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokat shakerben összerázzuk, majd teaszűrőn leszűrve előre behűtött koktéloskehelybe töltjük. Egy szép, hosszú rozmaringággal díszítjük.

Metzger László: „A cosmopolitan klasszikus koktél, a legtöbben talán a Szex és New Yorkból ismerik. Eredetileg vodkából készül, itt ginnel, méghozzá a The Botanistból,amelynek virágos jegyeit szépen kiemeli a rozmaring és a tőzegáfonya. Feminin megjelenésű, rózsaszínű ital, de van maszkulin oldala is, például a savanykás, karakteres íz.”Strawberry Julep

ÖSSZETEVŐK:
- 60 ml Metaxa 7*
- 15 ml cukorszirup
- 12 db mentalevél
- 1 db félbevágott eper díszítésként


ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokat zúzott jégre töltjük, majd megkeverjük az italt. (Zúzott jég sok boltban kapható, de ha nincs, akkor turmixgéppel jégkockából házilag is készíthetünk.) Félbevágott eperrel díszítjük, de úgy, hogy az eper mindenképpen érjen bele az italba.

Metzger László: „A julep klasszikus amerikai koktél, amely alapvetően whiskyből készül, de Metaxával lesz igazán izgalmas. Azok közül is a kissé testesebb 7 csillagosból, amelyben hangsúlyosak a gyümölcsös aromák, így az eper és a menta frissítő, nyárias kombinációja is szépen illik hozzá.”


Itt készült: Fruska Bisztró

A Kopaszi-gát fái között mediterrán hangulatú enteriőrrel, kellemes terasszal várja a vendégeket a Fruska. A kockás abroszos asztalokra rendelhetünk bisztróételeket (köztük a kötelező salátákat, burgereket, pulled pork szendvicset, de akár sült kolbászt is lecsóval), vagy választhatunk dizájnos piknikcsomagokat és pokrócot, ha inkább a fűben falatoznánk. A felfrissülést a Hendrick’s gin-tonik teszi teljessé.


Hendrick’s Gin & Tonic

ÖSSZETEVŐK:
- 40 ml Hendrick’s Gin
- 120 ml prémium tonik (a gin/tonik arány ízlés szerint változtatható)
- 3 db kígyóuborka-karika díszítésként


ELKÉSZÍTÉSE:
Gin-tonik pohárban összekeverjük az összetevőket, majd kígyóuborka-karikákkal díszítjük.

Metzger László: „A gin-tonik klasszikus koktél, amit mindenki máshogy készít el, én az 1:3 arányt részesítem előnyben, mivel nem szeretem, ha a tonik elnyomja a gint. A Hendrick’s domináns ízjegye az uborka, ezért kígyóuborkával díszítjük. Fontos, hogy karikával, nem csíkkal, hiszen a karikában konzisztensen visszaköszön az egész uborka vízegyensúlya.”Moonlight Buck

HOZZÁVALÓK:
- 40 ml Hendrick’s Lunar gin
- 100 ml prémium ginger ale (gyömbéres üdítő)
- 15 ml citromlé
- 3 db kígyóuborka-karika és citromhéj díszítésként


ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket egy pohárban elkeverjük – fontos, hogy nem ginger beert, vagyis gyömbérsört, hanem ginger ale-t, klasszikus gyömbéres üdítőitalt használjunk. Miután a díszítést ráhelyeztük, a citrus héjából az olajat tíz centiméterről ráspricceljük a pohárra, ami extra citrusos aromát kölcsönöz az italnak.

Metzger László: „A Hendrick’s lepárlómestere, Lesley Gracie 2019-ben kezdett el limitált szériás gineket készíteni, amelyek körülbelül egy éven át kaphatók. Ilyen ital a florális és fűszeres jellegű Lunar, amit a sötétség inspirált: amikor leszáll az est, a látásunk romlik, a többi érzékszervünk élesedik. A virág illatát erősebbnek érezzük, és az ízek is intenzívebbek.”Monkey’s Neck

ÖSSZETEVŐK:
- 40 ml Monkey Shoulder whisky
- 120 ml prémium ginger ale (gyömbéres üdítőital)
- 2 gerezd nektarin + narancshéj díszítésként


ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket egy pohárban elkeverjük, nektarinnal és narancshéjjal díszítjük. Mielőtt a díszítést ráhelyeznénk a pohárra, a narancs héját kissé szétfeszítve kis olajat spriccelünk a koktélra – de nem túl közelről, hanem körülbelül tíz centiről, hogy a citrusos aromák ne nyomják el a többi ízt.

Metzger László: „Ez a koktél a Horse’s Neck nevű amerikai koktél változata, amely eredetileg Bourbon whiskey-ből, ritkább esetben brandyből készül. Ez viszont Monkey Shoulderből, mert így lesz igazán karakteres. A skót kevert malátawhisky az egykor a malátát lapátoló munkások görnyedt válláról kapta a nevét, és miközben tisztán is megállja a helyét, igazi koktélwhiskyként is ismert.”


A koktélokat METZGER LÁSZLÓ, a Roust Hungary által forgalmazott Hendrick’s, Verano és The Botanist ginek márkanagykövete készítette el a Fruska Bisztró bárjában.