Az utóbbi hónapokban nemcsak az élet lassult le, de úgy tűnt, a nyár és a hőség is várat magára, ennek ellenére semmi kétségünk nincs afelől, hogy a kánikula egyszer csak megérkezik. De mit együnk a forróságban?
Elsősorban nem is az evést emelnénk ki, inkább a folyadékpótlást. A kánikula kézmosása a rendszeres vízivás, ha elég sokat ismételgetjük, biztosan beépül a gondolkodásunkba. Természetes ugyanis, hogy nagy melegben az étvágy is csökken, a kimelegedett szervezet arra koncentrál, hogy minél jobban szabályozza a test hőmérsékletét, ilyenkor pedig megterhelő lehet az emésztés is. Nem véletlenül kívánjuk kevésbé a nehéz, zsíros ételeket, de persze mindig vannak kivételek, akiknek hőségben is jólesik egy velős pirítós. Ezért is nyúlunk a könnyű, lédús ételek után, a nyár sokaknál a saláták, hűvös tökfőzelékek, jéghideg görögdinnyék ideje.
Szinte mindenki hallotta már, hogy ilyenkor érdemes csökkenteni a koffeinbevitelt is, legyen akár kávé vagy tea formájában (az energiaitalokat hagyjuk is), mivel
Épp elég vizet veszítünk az izzadással, ezért kell pótolni és lehetőleg növelni a folyadékbevitelt. Az izzadás egyébként az egyik leghasznosabb dolog, amit nyáron a szervezet tehet, hogy lehűtse magát a bőrön keresztül. Ezért is alakulhatott ki a legtöbb arab országban, ahol huzamosabb ideig van igazán nagy hőség, hogy jeges italok vagy üdítők helyett meleg teát fogyasztanak. Ez gyakran zöldtea, de
A meleg teáknál – csakúgy, mint a fűszeres vagy csípős ételeknél – a testhőmérséklet megemelkedik, ezért kompenzál a szervezetünk izzadással. A frissítő érzet nemcsak a testhőmérséklet szabályozása miatt fontos, hanem jól is esik. A jeges italok rövid távon hűsítenek, a szervezet viszont megnövekedett testhőmérséklettel válaszol a hirtelen hidegre. Ezért érdemes a jeges finomságokat mértékkel fogyasztani és lehetőleg alacsony cukortartalmú fajtákat választani.
A fás szárú zöld fűszerek most kevésbé alkalmasak erre, de a lágy szárúakban bízhatunk: az említett menta mellett a tárkony, a bazsalikom, sőt még a zsenge kakukkfű (különösen a citromos verziója) kifejezetten jólesik nagy melegben.
A menta tehát kézenfekvő megoldás, azért is, mert nyáron sokaknál szinte gyomnövény módjára burjánzik a kertben. Könnyen nevelhető cserépben is, úgyhogy érdemes beszerezni és akár balkonládában nevelgetni. Ugyanez igaz a bazsalikomra is, amelyből nemcsak a legelterjedtebb fajtát (Ocimum basilicum) lehet könnyen nevelni: fűszeresebb testvérét, a thai bazsalikomot az is tudja termeszteni, akinél egy cserepes virág sem él meg.
A bazsalikom remekül illik a savanykás gyümölcsökhöz, például a málnához, a ribizlikhez, de egy egyszerű citrusos limonádét is feldob – lime-héjjal ízesítve még fűszeresebb lesz. A magyar konyhában kevésbé használt tárkonyt (ismert még sárkányfű néven, latinul Artemisia dracunculus) szintén a savanykás ízéről lehet azonosítani: belsőségekhez különösen jól illik ánizsos aromájával, lehet könnyű levesek (például zöldbab) vagy főzelékek kiegészítője, de jó barátja a bogyós gyümölcsöknek is.