Nem egyedi probléma, ha február elején mi is érezzük a „winter blues” tüneteit.
Délután fél ötkor leverten botorkálunk a sötétben, a hidegből is elegünk van már, hazaérve pedig kedvetlenül terülünk el a kanapén vagy épp összeeszünk mindent, amit a konyhában találunk – ismerős a helyzet. Ez az általános téli lehangoltság egyáltalán nem egyedi dolog, sőt, több embert érint, mint azt elsőre gondolnánk. A milliókat érintő tünetegyüttesnek már találó neve is van, ez a SAD (seasonal affective disorder), vagyis az úgynevezett szezonális érzelmi zavar, ami jellemzően depresszióban, lomhaságban és az étvágy megváltozásában mutatkozik meg.
A szakértők egyetértenek abban, hogy a winter blues-ra nincs általános ellenszer, azonban a tünetei néhány praktikával hatékonyan enyhíthetőek. (Fontos viszont megjegyezni, hogy ha a panaszok hosszabb ideje fennállnak, mindenképpen ajánlott felkeresni az orvosunkat!) Első körben érdemes a természethez fordulni: a szabad levegőn tett nagy séta, némi napfény magunkba szívása csodákat művelhet. A testmozgás szerepe sem elhanyagolható. Korábban már számtalan kutatás igazolta, hogy akár csak egy néhány perces gyakorlatsor is remek segítség lehet a kedélyállapotunk javításában.
![]()
Talán nem meglepő, de az sem mindegy, hogy mit eszünk – illetve mit nem – ilyenkor. Mi is összeszedtünk néhány példát.
Lazac és sárgaúszójú tonhal
A tél sötét hónapjai alatt a szervezetnek jóval nehezebb D-vitamint termelnie, ezek a halak azonban kifejezetten remek utánpótlást biztosítanak.
„Ha tehetjük, rendszeresen iktassuk be a fenti halfajtákat az étrendünkbe, a téli hónapokban hetente akár több alkalommal is, egy-egy adag mennyisége 85-115 gramm legyen” – javasolja Kelly Jones, dietetikus.
![]()
A D-vitamin pótlásának természetesen van más módja is, a legegyszerűbb talán az, ha étrendkiegészítő tablettaként szedjük be, de a halak fogyasztása rengeteg egyéb szempontból is előnyös. A fenti két halfajta például nemcsak remek D-vitaminforrás, hanem gazdag omega-3 zsírsavakban is, amelyeknek jelentős szerepe van többek között a gyulladások elleni küzdelemben. (A hazai édesvízi halaink közül a semleges ízű, alulértékelt busának van a legmagasabb omega-3 zsírsavtartalma, mennyisége vetekszik a lazacéval.)
„A kutatók azt találták, hogy a gyulladás hosszabb távon nem csak a szív egészségére hat, de az agyéra is. Ha pedig ez így van, az végső soron kedvezőtlenül hat azoknak a hormonoknak az előállítására is, amelyek a jókedvért felelősek. A téli hónapokban tehát, amikor egyébként is hajlamosabbak vagyunk kicsit magunk alatt lenni, az omega-3 utánpótlásra még fokozottabban oda kell figyelnünk” – hangsúlyozza a szakember.
Színpompás gyümölcsök, zöldségek
Lehet, hogy olykor nehéz rávenni magunkat, de zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani a téli hónapokban is legalább annyira fontos, mint az év bármely más szakában. Sőt. Január vége felé a szervezet vitamin és antioxidáns raktárai szinte már epekednek az utánpótlásért. Igyekezzünk törekedni a változatosságra is.
„Ha állandóan csak almát és banánt eszünk, vagy csak a manapság menő levélzöldségekre hagyatkozunk, de sosem veszünk, mondjuk vörös, narancssárga vagy lila zöldségeket, a testünk csupán egy bizonyos antioxidánsból tud betárazni” – ecseteli Jones. „Minél változatosabb színű gyümölcsöket-zöldségféléket fogyasztunk, annál többfajta antioxidáns jut a szervezetünkbe, ennek eredményeképpen pedig a gyulladások elleni küzdelem is jóval hatékonyabb lesz.”
![]()
A dietetikusnak az a véleménye, hogy a friss, ám nem szezonális áru helyett bátran keressük a fagyasztott vagy megfelelő technológiával konzervált árut is.
„Ilyenkor remek szolgálatot tesznek például a fagyasztott erdei gyümölcs keverékek, vagy a minél színesebb zöldségmixek. Ha konzervet vásárolunk, azért mindenképp győződjünk meg róla, hogy az adott termék nem tartalmaz hozzáadott cukrot.”
Hüvelyesek, olajos magvak
A probiotikumokról már sokat hallhattunk: ezek a jótékony hatású baktériumtörzsek sokat tehetnek a bélrendszer mikroflórájának egészségéért, ezáltal felturbózva az egész szervezet védekezőképességét. A védelmi rendszer jó működéséhez azonban nekik is szükségük van megfelelő táplálékra, úgynevezett prebiotikumokra. Ezekre az elemi rostszálakra nem hatnak az emésztőenzimek, így változatlan formában képesek eljutni az emésztőrendszer alsó traktusába, a vastagbélbe, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.
![]()
Ha prebiotikumokban gazdag élelmiszereket keresünk, a hüvelyesek és az olajos magvak remek választásnak bizonyulnak, ráadásul emellett kiváló fehérjeforrások is.
„Ha az emésztőrendszerünk ’boldogtalan’, az valószínűleg hamarosan mentális problémákban – például stresszben és szorongásban – is megnyilvánul.
Ezért is fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk ezeket az élelmiszereket” – hangzik a tanács.
A tenger gyümölcsei (kagylók és rákfélék)
A dietetikusok szerint a téli időszakban elengedhetetlen a megfelelő cink utánpóltás is. A cinket alapvetően csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, azonban nélkülözhetetlen szervezetünk működéséhez. Jótékony hatása többek között az immunrendszer egészségének megőrzésében is megnyilvánul, de a tápanyagok lebontásában, illetve az energiaszint fenntartásában szintén a segítségünkre van. A cink pótlásának egyik legkiválóbb módja, ha tengeri herkentyűket (garnéla, homár, osztriga, illetve egyéb rákfajták és kagylók) fogyasztunk.
![]()
Ezek az élelmiszerek magas cinktartalmuk mellett általában alacsonyabb kalóriatartományba is esnek, míg fehérjetartalmuk magas. Aki viszont a tenger gyümölcseivel nincs barátságban, egyen minél több csicseriborsót és lencsét.
Étcsokoládé
A csoki szintén szuper cinkforrás, de nem a tejcsokoládé!
„Ha cinkutánpótlásról van szó, a 85%-os kakaótartalmú csokikat keressük” – szögezik le a szakértők.
![]()
Kesernyés levélzöldségek
Lehet, hogy imádjuk a jégsaláta ropogósságát, de ha immunerősítésről van szó, nem biztos, hogy ez a legjobb salátaféle, amit választhatunk. Az immunrendszer és a kedélyállapot felturbózásához inkább válasszuk a sötét, kesernyés leveleseket.
![]()
„Minél keserűbb az íze, valójában annál hatásosabb. A rukkola, a vörös cikória (radicchio), vagy a pitypang zöldje (dandelion) ebből a szempontból a legjobb.”
Mit érdemes visszafogni?
A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy általában nem ajánlott egy-egy élelmiszert vagy ételt teljesen kizárni az étkezésből, mert az idővel falási rohamokhoz vezethet, azonban ha a téli lehangoltságról van szó, érdemes kissé visszafogni például a zsíros ételek fogyasztását. Lehet, hogy a maró, hideg szél valahogyan mindig egy gyorsétterem elviteli ablakáig űz bennünket, de jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy kutatások igazolták: a sült krumpliban található zsírok növelik a szervezet gyulladásokra való hajlamát, így gyakori fogyasztásukkal fizikailag és mentálisan is rosszat teszünk magunknak.
![]()
Nagyjából hasonló a helyzet a finomított cukrokkal is.
Az alkoholok leépítése – lehetőség szerint kiiktatása – is célszerűnek látszik, tekintve, hogy régóta ismert központi idegrendszerre gyakorolt káros, depresszív hatásuk.
„Teljesen mindegy, hogy ez vagy az a tanulmány épp azt mondja: az alkohol mérsékelt fogyasztása jótékonyan hat erre vagy arra, az igazság mégis csak az, hogy az emberiség többségénél már a mérsékelt alkoholfogyasztás is kedvezőtlenül hat például a vérnyomásra, és hosszú távon szinte biztosan befolyásolja az általános kedélyállapotot.”