Életmód

MKO, kép: Pixabay

2021. július 28.

A nyaralás és a diéta elsőre és másodszorra sem hangzik jó párosításnak. A szakértő is azt javasolja, hogy ne a pihenésre szánt időszakban fogyókúrázzunk. De mi a helyzet a fagyizással?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mit tehetnek a nyaralás alatt az alakjuk - és a diétájuk - megőrzése érdekében. A nyár a tudatos kilengés ideje.

„A nyaralás alatt elsősorban pihenjünk, érezzük jól magunkat, de néhány egyszerű szabályt tartsunk szem előtt

- emeli ki Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa. – Együnk háromszor egy nap, amelyből a legbőségesebb az ebéd legyen, két étkezés között pedig teljen el 4-6 óra. Mozogjunk minden nap, akár úgy is, hogy ez csak egy rövid séta étkezések előtt és után. És ne feledjük, hogy a napi 3 liter kalóriamentes folyadék alap, kánikulában pedig legyen több is!”

De vajon ezeknek a kritériumoknak megfelel a fagyizás? Az orvos örömhírrel szolgál a jégkrém szerelmeseinek is: „Természetesen nincs nyaralás fagyi nélkül, és akkor sem kell lemondani a hűsítő édességről, amikor diétázunk. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit mikor és miért eszünk, nem kell megijedni a nyaralás után sem, amikor újra farmerbe próbálunk bújni. Az alábbi néhány tanácsot érdemes szem előtt tartani.”

1. Egy átlagos gombóc fagyi körülbelül 50-70 kalóriát tartalmaz. Ha az adagunk szénhidráttartalma 10 gramm alatt van, azt bármikor fogyaszthatjuk. Azonban, ha felette, érdemes ebéd utáni desszertnek választani. Ilyenkor a főételnél célszerű kerülni a szénhidrátdús köreteket - együnk helyette salátát, zöldségeket.

2. A fagylaltok közül

a tejszínalapúak elhúzódóbb vércukor-emelkedést okoznak,

a magasabb zsírtartalmuk miatt lassabb a felszívódásuk.

3. Érdemes pohárba vagy kehelybe kérni a gombócokat, hiszen a tölcsér elhagyásával felesleges kalóriáktól óvjuk meg magunkat. Ugyanígy kerüljük a cukorszórást és az önteteket is, és nem javasolt alkalmanként két gombócnál többet fogyasztani.

4. Ha aktívan pihenünk és sokat mozgunk a nyaralás alatt, bátran választhatjuk akár a magasabb zsírtartalommal rendelkező étcsokiból vagy dióból készült fagylaltokat is.

Ha biztosra akarunk menni, készítsük el saját, természetes jeges desszertünket.

Erdei gyümölcsös jégkrém

•    180 g erdei gyümölcs
•    kb. 1 dl (növényi) tej
•    100 g 0,1%-os natúr joghurt
•    ízlés szerint kis kevés eritrit (elhagyható)

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és tegyük a mélyhűtőbe az így kapott krémet. Néhány órán belül már fogyasztható is!

Epres jégkása

•    10-12 szem eper
•    ¼ citrom leve
•    1 dl víz
•    4-5 db jégkocka
•    ízlés szerint friss menta vagy bazsalikom

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, díszítsük mentalevéllel és eperrel a poharat, majd élvezzük a hűsítő frissítőt.

Őszibarackos sorbet

•    3-4 érett őszibarack
•    1 tk citromlé
•    1 tk vaníliaaroma
•    1 evőkanál méz
•    1 dl víz

Hámozzuk meg és kockázzuk fel a barackokat, tegyük éjszakára a fagyasztóba. Másnap a fagyott barackokat turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. Néhány órára tegyük vissza a mélyhűtőbe. Tálaljuk friss mentalevéllel.

Citromos semifreddo


•    3 tojás
•    3 tojássárgája
•    3 dl habtejszín
•    2 egész citrom
•    2-3 evőkanál méz
•    1 kávéskanál porzselatin

A 6 tojássárgáját keverjük habosra a mézzel, a 2 citrom levével és lereszelt héjával. Ehhez használhatunk robotgépet is. Az így kapott krémet óvatosan melegítsük fel vízgőz felett, ügyelve, hogy ne forrjon fel. Adjuk hozzá a zselatint - érdemes előtte kevés vízzel simára keverni - és további 1 percig kevergessük. Ezután tegyük félre a tálat.

Verjük kemény habbá a 3 tojásfehérjét és óvatosan forgassuk bele a krémbe.

Ezután a felvert habtejszínt is keverjük hozzá. Öntsük a habos krémet fóliával bélelt őzgerincformába, majd legalább 5 órára tegyük a fagyasztóba. Tálalás előtt díszítsük mentával, bogyós gyümölcsökkel.