A nyaralás és a diéta elsőre és másodszorra sem hangzik jó párosításnak. A szakértő is azt javasolja, hogy ne a pihenésre szánt időszakban fogyókúrázzunk. De mi a helyzet a fagyizással?
Sokakban felmerül a kérdés, hogy mit tehetnek a nyaralás alatt az alakjuk - és a diétájuk - megőrzése érdekében. A nyár a tudatos kilengés ideje.
„A nyaralás alatt elsősorban pihenjünk, érezzük jól magunkat, de néhány egyszerű szabályt tartsunk szem előtt
- emeli ki Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa. – Együnk háromszor egy nap, amelyből a legbőségesebb az ebéd legyen, két étkezés között pedig teljen el 4-6 óra. Mozogjunk minden nap, akár úgy is, hogy ez csak egy rövid séta étkezések előtt és után. És ne feledjük, hogy a napi 3 liter kalóriamentes folyadék alap, kánikulában pedig legyen több is!”
De vajon ezeknek a kritériumoknak megfelel a fagyizás? Az orvos örömhírrel szolgál a jégkrém szerelmeseinek is: „Természetesen nincs nyaralás fagyi nélkül, és akkor sem kell lemondani a hűsítő édességről, amikor diétázunk. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit mikor és miért eszünk, nem kell megijedni a nyaralás után sem, amikor újra farmerbe próbálunk bújni. Az alábbi néhány tanácsot érdemes szem előtt tartani.”
1. Egy átlagos gombóc fagyi körülbelül 50-70 kalóriát tartalmaz. Ha az adagunk szénhidráttartalma 10 gramm alatt van, azt bármikor fogyaszthatjuk. Azonban, ha felette, érdemes ebéd utáni desszertnek választani. Ilyenkor a főételnél célszerű kerülni a szénhidrátdús köreteket - együnk helyette salátát, zöldségeket.
2. A fagylaltok közül
a tejszínalapúak elhúzódóbb vércukor-emelkedést okoznak,
a magasabb zsírtartalmuk miatt lassabb a felszívódásuk.
3. Érdemes pohárba vagy kehelybe kérni a gombócokat, hiszen a tölcsér elhagyásával felesleges kalóriáktól óvjuk meg magunkat. Ugyanígy kerüljük a cukorszórást és az önteteket is, és nem javasolt alkalmanként két gombócnál többet fogyasztani.
4. Ha aktívan pihenünk és sokat mozgunk a nyaralás alatt, bátran választhatjuk akár a magasabb zsírtartalommal rendelkező étcsokiból vagy dióból készült fagylaltokat is.
Ha biztosra akarunk menni, készítsük el saját, természetes jeges desszertünket.
Erdei gyümölcsös jégkrém
• 180 g erdei gyümölcs
• kb. 1 dl (növényi) tej
• 100 g 0,1%-os natúr joghurt
• ízlés szerint kis kevés eritrit (elhagyható)
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és tegyük a mélyhűtőbe az így kapott krémet. Néhány órán belül már fogyasztható is!
Epres jégkása
• 10-12 szem eper
• ¼ citrom leve
• 1 dl víz
• 4-5 db jégkocka
• ízlés szerint friss menta vagy bazsalikom
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, díszítsük mentalevéllel és eperrel a poharat, majd élvezzük a hűsítő frissítőt.
Őszibarackos sorbet
• 3-4 érett őszibarack
• 1 tk citromlé
• 1 tk vaníliaaroma
• 1 evőkanál méz
• 1 dl víz
Hámozzuk meg és kockázzuk fel a barackokat, tegyük éjszakára a fagyasztóba. Másnap a fagyott barackokat turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. Néhány órára tegyük vissza a mélyhűtőbe. Tálaljuk friss mentalevéllel.
Citromos semifreddo
• 3 tojás
• 3 tojássárgája
• 3 dl habtejszín
• 2 egész citrom
• 2-3 evőkanál méz
• 1 kávéskanál porzselatin
A 6 tojássárgáját keverjük habosra a mézzel, a 2 citrom levével és lereszelt héjával. Ehhez használhatunk robotgépet is. Az így kapott krémet óvatosan melegítsük fel vízgőz felett, ügyelve, hogy ne forrjon fel. Adjuk hozzá a zselatint - érdemes előtte kevés vízzel simára keverni - és további 1 percig kevergessük. Ezután tegyük félre a tálat.
Verjük kemény habbá a 3 tojásfehérjét és óvatosan forgassuk bele a krémbe.
Ezután a felvert habtejszínt is keverjük hozzá. Öntsük a habos krémet fóliával bélelt őzgerincformába, majd legalább 5 órára tegyük a fagyasztóba. Tálalás előtt díszítsük mentával, bogyós gyümölcsökkel.