Életmód

Orbán Szilvia

2021. április 14.

kávé , dietetikus , tej , tejszín , édesítőszer , növényitej

Az, hogy hogyan kérjük a kávénkat, sokat elárul rólunk, de vajon mit szól a kávéba öntött dolgokhoz a szakértő?

A nagyapánk szigorúan frissen főzve, feketén issza, anyukánk édesítőszerrel és egy löttyintésnyi tejjel, az egyik barátnőnk tejhabbal, a másik növényi tejjel. De vajon a gőzölgő feketéhez adott kiegészítők mennyire tesznek jót nekünk? Mutatjuk, mit mondanak a táplálkozási szakemberek.


Mesterséges édesítőszerek – SEMLEGES

A mesterséges édesítőszerek között nem könnyű kiigazodni, hiszen például a szacharin-, a szukralóz- vagy az aszpartám-tartalmú szerek is mind ide sorolhatóak. Közös tulajdonságuk, hogy megadják a sokak által kedvelt, édes ízt, azonban jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a sima cukor.

Márkától függően ezek az édesítők akár 200-700-szor is édesebbek lehetnek, mint a kristálycukor, így ezekből jóval kevesebb is elég a hasonlóan édeskés íz eléréséhez. Bár közmegítélésük finoman szólva is megosztó (egyesek meg vannak győződve rákkeltő hatásukról), általánosságban a szakemberek úgy vélik, hogy a többségük fogyasztása biztonságos, sőt, esetenként bizonyos előnyökkel is járhat.

„Amellett, hogy a kávé ízét kellemesebbé teszik, némelyik még a fogainknak is jót tesz, és a cukorbetegek is fogyaszthatják őket” – magyarázza Kimberly Rose-Francis dietetikus.

A mértékletesség azonban ezek fogyasztása esetén is kulcstényező: a túlzott édesítőszer-használat gyomorbántalmakat, émelygést is okozhat.

A dietetikus által leginkább ajánlott édesítőszer pillanatnyilag a sztévia és a monk fruit.

Hagyományos cukor – NEGATÍV

A reggeli kávé kesernyés ízét legtöbben még mindig egy kanál kristálycukorral teszik kellemesebbé, de a cukorral való ízesítésnek alig van tápértékbeli jótékony hatása, ráadásul a túlzott „fehér”, finomított cukorfogyasztásnak számos egészségügyi kockázata (elhízás, cukorbetegség, érrendszeri problémák) van, hangsúlyozza Stefani Sassos dietetikus.


„Az Amerikai Szív Társaság például napi 6-9 teáskanálnyi hozzáadott cukorban maximalizálja az ajánlott fogyasztást. Ha valaki napi két feketét iszik, mindegyiket 2-2 kanál cukorral, akkor a napi előírásnak nők esetében máris a 20-65, férfiak esetében pedig a 30-40 százalékát felhasználta. Nem árt ezt észben tartani!”

Ha valaki nem tud meglenni az édes íz nélkül, Sassos azt javasolja, hogy próbálja ki például a kókuszcukrot, ami több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a hagyományos cukor, ráadásul kellemes, karamelles aromával is gazdagítja az italt.

Növényi tejek – POZITÍV

A növényi tejek piaca az elmúlt években rendkívüli virágzásnak indult. Ennek egyrészt a környezettudatosság az oka, de az sem mellékes, hogy ezek a tejek egyben finomak is, plusz ízekkel is gazdagíthatják a kávénkat. Készülhetnek gabonákból (pl. zab), olajos magvakból (mandula), hüvelyesekből (szója), de

annyira nagy a kínálat, hogy gyakorlatilag bárki megtalálhatja már a számára leginkább tetsző, és alkalmas alternatívát, legyen szó akár édességről, fehérjetartalomról vagy ízről.

A dietetikus szerint a növényi tejekben a három fő tápanyagcsoport általában megfelelő arányban van jelen, és fogyasztásukkal a kávé savassága is enyhíthető, amit a fogaink és a gyomrunk is megköszön.

Krémporok – NEGATÍV

A kávékrémporok lényegében édesítők, ízesítők és hidrogénezett olajok (transzzsírok) keverékei – amelyek minden bizonnyal kellemessé tudják varázsolni a kávét, azonban például kalóriában is rendkívül gazdagok, így a fogyasztását egyáltalán nem javasolják a szakemberek.


Tehéntej – POZITÍV

Egyes ajánlások szerint a felnőttek napi 3 csészényi tejterméket fogyasszanak – e cél eléréséhez a kávéba löttyintett tej is hozzásegíthet. A tej jó kalcium-, D-vitamin és fehérjeforrás, és bármelyik zsírossági változata kevesebb telített zsírt és cukrot tartalmaz, mint a forgalomban kapható, feldolgozott krémesítőszerek. Amanda Frankeny dietetikus rámutat, hogy a tejfogyasztás közvetlen hatásai a mai napig nem egyértelműek:

„Egyes kutatások arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok tejfogyasztás nem tesz jót, míg mások épp azt mutatják, hogy rendszeres fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel bír.

Az viszont kijelenthető, hogy egy kiegyensúlyozott étrend mellett, a kávéba öntött néhány korty tehéntejnek semmilyen kedvezőtlen hatása nincsen.”


Aki viszont felfúvódást, hányingert, émelygést tapasztal tej- vagy tejtermékek fogyasztása után, gyanakodhat például laktózérzékenységre is, ilyenkor konzultálni kell az orvosunkkal, és növényi tejre váltani.

Vaj vagy kókuszolaj – SEMLEGES

Az úgynevezett bulletproof, vagyis golyóálló kávék az utóbbi idők ketodiétájának nagy kedvencei. Ilyenkor a kávéhoz 1-2 evőkanálnyi zsiradékot (leginkább kókuszolajat vagy vajat) kevernek, és az italt a reggeli kiváltására használják. Bár a fogyasztás eredeti indoka az, hogy a kókuszolajban található MCT-k (közepes szénláncú trigliceridek) megóvnak a zsírfelhalmozódástól, a sajnálatos tény az, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható kókuszolajakban ehhez kevés az MCT.

A „zsíros” kávéban viszont közel 500 kalória és csaknem 50 grammnyi zsír van, ami nagyjából 14 szelet bacon elfogyasztásával egyenértékű… s bár a zsírok fogyasztása létfontosságú alapja az egészséges étrendnek is, a túlzott zsírfogyasztás számos hátránnyal jár, legfőképpen károsan megemeli a koleszterinszintet.

„Az a probléma ezzel az itallal, hogy eddig semmilyen tanulmány nem támasztotta alá, hogy a fogyasztásának bármilyen – sokat hangoztatott – testsúlycsökkentő hatása lenne.”

Aki csak azért inna bulletproof kávét, mert szereti az ital gazdagságát, a dietetikus szerint sokkal jobbat tesz a szervezetének, ha alkalmanként egy kis kókusztejet önt a kávéjába

– a gazdagság így marad, de jóval kevesebb telített zsírt és kalóriát viszünk be.

Fűszerek – POZITÍV

A cappuccino tetejére szórt fahéj, vagy egy kis, a tejeskávéba kevert kurkuma új élettel töltheti meg a kávénkat, de még az egészségünkre is kedvező hatással lehet. A fahéjjal egyensúlyba hozható a vércukorszint, a kurkuma pedig híresen jó gyulladáscsökkentő, ráadásul gazdag antioxidánsokban is. Ha pedig csipetnyi feketeborssal is megbolondítjuk a kávét, segítjük a curcumin felszívódását.


„A fahéj általánosságban is remekül alkalmazható az édes ízek kiemelésére, anélkül, hogy cukrot adnánk az adott ételhez” – mutat rá a szakember.

Szirupok – NEGATÍV

Karamell, vanília, créme brulée, menta, fehércsoki… csupán néhány ízesítőszirup, amit leemelhetünk a boltok polcairól, és hazaérve a frissen főzött kávénkba löttyinthetünk. Ezek az aromás, édes szirupok ízbombaként érvényesülnek italunkban, de rendszeres fogyasztásuk káros: tele vannak cukorral, kalóriával.

A szakértő ezek alkalmankénti helyettesítésére inkább kevés juharszirupot, természetes vanília kivonatot, vagy mézet ajánl.


Tejszínhab – NEGATÍV

Bár a tejszínhab isteni dolog, ne legyen kétségünk afelől, hogy túlzásba vitt fogyasztásával rosszat teszünk önmagunknak.

„A tejszínhab tele van zsírral és cukorral, így kalóriával is, rendszeres fogyasztását mindenképpen ajánlatos elhagyni” – hangzik a táplálkozástudósok véleménye.

Önmagában a kávé tetejére halmozott tejszínhabbal ugyan „csak” 30-80 plusz kalóriát juttatunk a szervezetünkbe, azonban figyelembe kell venni azt is, hogy tejszínhabot általában már egy amúgy is édes kávéváltozatra szoktunk tenni.

Az ilyen italokat ezért inkább úgy érdemes kezelni, mint a desszerteket.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra