Életmód

Orbán Szilvia

2021. november 5.

A világ legfelkapottabb fűszerkeverékének meglepően régi a történelme.

A tökfűszer, vagyis a pumpkin spice lényegében a mi mézeskalács fűszerkeverékünkhöz hasonló, melegséget adó, illatos-aromás elegy, amiért egy ideje megőrül a világ – az amerikaiak biztosan. Ha erről a fűszerkeverékről beszélünk, szükséges, hogy megkülönböztessünk két időszámítást: a PSL előttit és utánit.

A PSL a Pumpkin Spice Latte nevű, fűszeres, szezonális tejeskávé rövidítése, amit először 2003-ban lehetett kérni a Starbucks kávézólánc pultjainál.

A PSL előtti időszámításban a tökfűszer lényegében semmi mást nem jelentett, mint egy – hagyományosan fahéjból, szerecsendióból, őrölt gyömbérből, szegfűborsból és szegfűszegből álló – illatos keveréket. Ez a keverék pedig már hosszú idők óta az amerikai konyhakultúra része; főként a sütőtökös pite készítésekor használták a háziasszonyok: Amelia Simmons szakácskönyvének (American Cookery) 1798-as, újranyomtatott kiadásában is szerepel már két, fűszeres sütőtökös pite recept, az egyik gyömbérrel és szerecsendióval, míg a másik szegfűborssal és gyömbérrel.Évszázadokkal később, az 1930-as években álltak elő a fűszergyártók egy előre összeállított, úgynevezett Pumpkin Pie Spice keverékkel. A Thompson & Taylor Spice Co. vagy a McCormick & Company termékei a maguk idejében kifejezetten forradalminak számítottak, hiszen így a háziasszonyoknak csupán egyetlen tasak fűszert kellett megvásárolniuk, az addigi minimum 4-5 helyett. A Thompson & Taylor 1933-ban piacra dobott keveréke egyenesen 9 fűszer harmonikus elegyét tartalmazta. A McCormick 1934-től a mai napig is megvásárolható fűszere pedig 4-et (fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg).Az aromás fűszerek elegyét persze idővel annyira megkedvelték az emberek, hogy elkezdték a tökös pite elkészítésén kívül másra is felhasználni. Sosem fogjuk megtudni, hogy ki volt az első ember, aki a tökfűszert a tejeskávéjába keverte, de azt a szakértők szinte biztosra veszik, hogy a PSL-t nem a Starbucks fedezte fel eredetileg.

Az viszont tudható, hogy a kávézóláncnál ki volt az, aki a PSL ötletével előállt: ő Peter Dukes, a cég akkori espresso igazgatója, akinek többek között az volt a feladata, hogy a kávézólánc számára szezonális italokat álmodjon meg – így született meg például a mentás mokka és a tojáslikőrös latte is.Fun fact: a PSL fejlesztésének időszakában a kávézó csapata állítólag igazi tökös pitékre öntötte a különböző erősségű kávékat, hogy rájöjjön, melyik kávéverzió működik legjobban a fűszerekkel. S bár az ital 2003 óta kapható, valójában csak 2015-től tartalmaz valódi sütőtököt is.A PSL eredetileg Vancouver és Washington mindössze 100 boltjában volt elérhető. Ma viszont már a világ minden részén kapható, és a kávézólánc történetében minden idők legnépszerűbb szezonális italaként tartják számon. Csak az USA-ban ezidáig 425 millió pohárnyit adtak el belőle.

Az Egyesült Államokban a tökfűszer mára gyakorlatilag kulturális ikon státuszba lépett; az ősz emblematikus szimbólumává, akár csak a színt váltó falevelek.

A fűszeres tejeskávé előre nem látott, elképesztő népszerűsége pedig egy egész, új piacot nyitott meg a fűszerkeverékkel készülő termékeknek. Így pedig el is jutottunk a jelen valóságához, amikor (főleg az USA-ban) gyakorlatilag minden eladható, amire rá van írva a két varázsszó: pumpkin spice, vagyis tökfűszeres. Lehet ez alkoholos ital, sajt, pillecukor, de akár hummusz, vagy mac’n’cheese is – a siker borítékolható.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra