Életmód

A húsvéti asztalok egyik főszereplője a tojás, de mi legyen a maradékkal?

Gyerekként a húsvét csupa szín és izgalom: locsolóverseket tanulunk, színpompás tojásokat festünk, sütiket gyártunk, csinosan felöltözünk, vendégeket várunk, nagyokat kirándulunk, jókat eszünk, csokit keresünk. Felnőttként és háziasszonyként viszont már nem ilyen egyértelmű a viszony – az ünnep végén évről évre felmerül például a kérdés: mihez kezdünk a megmaradt tojásokkal?



Mert ugye, némi költői túlzással élve, húsvétkor térdig gázolunk a tojásban. Az ünnep egyik jelképét számtalan módon használjuk fel ilyenkor: salátának, töltve vagy épp töltelékként, süteményekbe, öntetekbe, krémekbe, s persze a legkézenfekvőbb módon: keményre főzve.

A keménytojás elkészítése nem atomfizika, nem is ezzel van a probléma, hanem azzal, hogy mi legyen a megmaradt mennyiséggel.

Az ember általában igyekszik minél többet legyűrni reggelente, esetleg szendvicsekbe pakolja őket, de valljuk be, egy-két nap, és ezekre totálisan ráununk.

Ezért aztán nem árt egy kis ötletelés: mit készítsünk a keményre főtt tojásból így, húsvét után?

1.

Dobjunk össze egy finom salátátkrumplival, pestóval, spenóttal, tonhallal, avokádóval, füstölt lazaccal, tésztával is kiválóan működik, csak engedjük el a fantáziánkat. A saláta aztán

friss zöldségek, salátafélék vagy húsok, sonka társaságában akár péksüteményekbe vagy pirítósra is pakolható.



2.

A tojás casserole akár egy nagyobb családot is kiszolgál, vagy megoldja egy kisebb egész heti reggelijét.

Hozzávalók:

  • 1 vekni ciabatta (bolti, vagy sütésre kész)
  • 10 keménytojás
  • 225 g sonka
  • 110 g vaj
  • 4 ek liszt
  • 1,5-2 cs tej
  • fél cs tejföl
  • 0,5-1 cs dijoni mustár
  • 0,5-1 cs mustár
  • 1 cs reszelt cheddar

Elkészítés:

A főtt tojásokat hámozzuk meg, a ciabattát vágjuk vastagabb szeletekre. A kenyerek egyik oldalát vajazzuk meg, és a vajas oldalukkal lefelé tegyük őket egy közepes sütőtálba. A sonkát és a tojást kockázzuk fel, és szórjuk a kenyérszeletekre. Készítsük el a mustáros-sajtos öntetet: a tűzhelyen, közepes hőfokon olvasszunk fel 2 evőkanálnyi vajat, adjunk hozzá 1 ek lisztet, és jól keverjük el. Öntsük fel negyed csésze tejjel, és folyamatosan kevergessük. Felváltva adagoljuk a további lisztet és tejet, míg egy viszonylag sűrű állagot kapunk. Ekkor keverjük hozzá a tejfölt és a mustárt, ha szeretnénk, borsozzuk is. Végül keverjük hozzá a reszelt sajt nagy részét, és várjuk meg, míg teljesen elolvad, és újra szép krémes lesz az öntet. Öntsük rá a tojások tetejére a szószt, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal. Sütőben, 180 fokon nagyjából 20-30 percig süssük.

3.

Némi vörösborecettel is megbolondíthatjuk. Magában fogyasztva vagy ramenekben is kitűnő.



Hozzávalók:

  • 6 főtt tojás
  • víz
  • 2 cs vörösborecet
  • negyed cs cukor
  • 1 tk só
  • 1 ek mustármag (kihagyható)
  • 1 babérlevél


Elkészítés:

Az ecetet a vízzel, a cukorral, a mustármaggal, a babérlevéllel és a sóval tegyük fel a tűzhelyre, és hagyjuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon, majd a levet hűtsük szobahőmérsékletűre. A főtt tojásokat hámozzuk meg, és a savanyú levet öntsük rájuk. Lezárt dobozban legalább egy éjszakát tartsuk a tojásokat a lében, de akár 5-6 napot is maradhat benne.

4.

Csináljunk „portugál pizzát”: az alapot pakoljuk meg sonkával, hagymával, olajbogyóval, sajttal és keménytojással.



5.

Készüljön belőle tonhalas empanada: a töltelékhez tonhal, keménytojás és olajbogyó szükséges.


Hozzávalók:

  • negyed cs extraszűz olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma, felaprítva
  • 1 babérlevél
  • 2 közepes paradicsom, kimagozva és felaprítva
  • fél tk füstölt fűszerpaprika
  • 170 g tonhalkonzerv (olívaolajban eltett), leszűrve
  • fél cs kimagozott, zöld olajbogyó, feldarabolva
  • 1 nagy keménytojás, feldarabolva
  • 1 ek felaprított petrezselyem
  • 2x400 g leveles tészta
  • 1 nagy tojás
  • 2 ek tej


Elkészítés:

Az olajon fonnyasszuk meg a hagymákat, dobjuk hozzá a babérlevelet. Ha a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a paradicsomot és a fűszerpaprikát, és alkalmanként megkeverve, nagyjából 10 perc alatt pároljuk össze az eddigi hozzávalókat, majd az edényt tegyük félre, hűlni. A babért dobjuk ki.

A tonhalat egy tálban villával törjük át, adjuk hozzá az olajbogyót, a feldarabolt keménytojást és a petrezselymet, és keverjük a kihűlt paradicsomos-hagymás keverékhez. Sózzuk, és tegyük hűtőbe fél órára.

Enyhén lisztezett felületen hajtsuk ki a leveles tésztákat, és szaggassunk belőle 12 kört, majd picit jobban lapítsuk ki őket.

Minden tésztakör egyik felére kanalazzunk 2 ek tonhalas tölteléket, majd hajtsuk rá a tészta másik felét. Villával jól nyomjuk össze a széleket.

Tepsinként 6 empanadát tegyünk a sütőpapírral kibélelt edénybe, és ha tehetjük, fóliával letakarva tegyük fél órára hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és a két tepsit tegyük a két középső pozícióba. egy kis tálkában verjük fel a nyers tojást a tejjel, és kenjük meg a tésztacsomagok tetejét. 30 percig süssük, míg az empanadák szép aranybarnák lesznek. Tálalás előtt hagyjuk 5 percig hűlni.

6.

Csináljunk vele hústekercset vagy töltött húsokat – számtalan variáció lehetséges, legyünk kreatívak!

7.

Dobjunk össze egy zöldségburgert cukkini, tök, brokkoli, karfiol is szóba jöhet.



Hozzávalók:

  • 2 cs lereszelt cukkini
  • 1 közepes hagyma, finomra aprítva
  • fél cs zsemlemorzsa
  • 2 nagy tojás, enyhén felverve
  • só, cayenne bors
  • 3 keménytojás, feldarabolva
  • 2 ek étolaj
  • 4 teljes kiőrlésű hamburgerbuci
  • 4 salátalevél
  • 4-4 szelet paradicsom és hagyma


Elkészítés:

A lereszelt cukkinit facsarjuk ki, és egy kisebb tálban keverjük össze a hagymával, a zsemlemorzsával, a tojással, a sóval és a cayenne borssal. Óvatosan keverjük hozzá a felkockázott tojást is.

Egy evőkanál olajat hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőben, és egy adagnyi cukkinis keveréket kanalazzunk bele, majd kanállal alakítsuk ki a formát. Mindkét oldalát süssük aranybarnára, és ha szükséges, öntsük a serpenyőbe a maradék olajat.

A cukkiniburgereket tegyük a vágott felükön megpirított bucikba – alulra kerüljön a saláta, a tetejükre pedig a hagyma és a paradicsom.

8.

Készítsünk sonkás-tojásos lasagnét


Hozzávalók:

  • 450 g sonka/bacon, felkockázva
  • 1 nagy hagyma, felaprítva
  • 1/3 cs liszt
  • ½-1 tk só
  • ¼ tk bors
  • 4 cs tej
  • 12 darab lasagne tészta, megfőzve és lecsepegtetve
  • 12 keménytojás, felszeletelve
  • 2 cs reszelt sajt (ízlés szerint)
  • 1/3 cs reszelt parmezán
  • 2 ek friss petrezselyem, felaprítva


Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy nagy edényben pirítsuk meg a bacont, vegyük ki az olajból, és itassuk le róla a zsírt. A zsiradék egyharmadát hagyjuk az edényben, és pirítsuk meg benne a hagymát. Keverjük hozzá a lisztet, ízesítsük sóval, borssal, és fokozatosan adjuk hozzá a tejet, közben állandóan keverjük. Forraljuk fel, és további két percig (míg besűrűsödik) kevergessük, majd vegyük le a tűzhelyről.

Fél csésze szószt oszlassunk el egy kiolajozott, 30x20 cm-es sütőtál alján, tegyünk rá 4 tésztát, majd a tojás, sonka/szalonna és sajt harmadát, majd egy újabb adag szószt. Készítsünk további két réteget, ugyanígy. Az étel tetejét szórjuk meg a parmezánnal.

Tegyük sütőbe az edényt, de ne takarjuk le. 35-40 percig süssük. Ha szeretjük, a végén szórjuk meg friss petrezselyemmel. Felvágás előtt legalább 15 percig pihentessük.

9.

A hétvégi grillezéskor állítsunk össze zöldséges, sajtos krumplicsomagokat, és ha elkészültek, tálaljuk őket a főtt tojással.



10.

Fura, de még csokis keksz is készülhet belőle.



Hozzávalók:

  • 1 cs szobahőmérsékletű vaj
  • 1 cs barnacukor
  • ¼ cs cukor
  • 2 tk vanília kivonat
  • 2 keménytojás, felaprítva
  • 1 ek só
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 2 ¼ cs liszt
  • 2 cs félédes csokichips vagy felaprított csokoládé


Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A konyhai mixer táljában keverjük könnyűre és krémesre a vajat és a barnacukrot. Adjuk hozzá a vaníliát, a nagyon apróra vágott keménytojást, és folytassuk a keverést. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, a sót és a lisztet, és állítsuk össze a tésztát, végül keverjük hozzá a csokit. Az előkészített tepsire halmozzunk kekszenként 2 evőkanálnyit a tésztából, majd a sütit süssük 9-10 percig. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl őket! Mivel nyers tojás helyett főtt tojásokat használtunk a receptben, a tészta eleve szárazabb, de ha nem sütjük túl, a kekszek finom puhák és omlósak lesznek – ellenkező esetben viszont kőkemények. A kisült cookie-kat hagyjuk a tepsiben 4 percig hűlni, és csak aztán tegyük sütőrácsra őket, hogy teljesen kihűlhessenek.

Felhasznált források: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra