Életmód

Vendégvárás ügyesen

Orbán Szilvia

2021. augusztus 6.

party , partifalatok , snack , étvágycsináló , ötletek

Az étvágycsináló partifalatok ritkán lesznek az esemény főszereplői – de ha nincsenek, azt bezzeg mindenki észreveszi.

Akár vacsoravendégeket várunk, akár a munkatársaink ugranak be egy italra, akár a család apraja-nagyja gyűlik össze egy meccsnézésre, a vendégváró falatokról sokszor megfeledkezünk, vagy legalábbis hajlamosak vagyunk félvállról kezelni. Ilyenkor persze az utolsó pillanatban kutatjuk fel az otthon található polcokat és fiókokat, és az elfekvő készlet krékereit próbáljuk minél ízlésesebben elrendezni – általában kevés sikerrel.


Ha pedig olyan vendégségbe vagyunk hivatalosak, ahová mindenki visz némi könnyen fogyasztható harapnivalót, megint csak fel van adva a lecke. Idegeskedni viszont nem érdemes, hiszen a felhozatal akkora, s annyi minden közül választhatunk. Egy csomó olyan partifalat szóba jöhet ilyenkor, amivel bármilyen eseményen sikert arathatunk.

Az alábbi vendégváró snackek könnyen, gyorsan elkészíthetőek – nem mellékesen pedig finomak is.


Mini szendvicsek vagy crostini

Ez a típusú partisnack kiválóan beválik, ha nagyon gyorsan kell valami finomat tálalni a vendégeknek. A lényeg, hogy

a hangsúly a jó minőségű, friss alapanyagokon legyen. A kenyér legyen ropogós, a zöldségek (esetleg gyümölcsök) lédúsak, a fűszernövények élettel teliek, és a húsfélék, felvágottak esetén is kerüljük a silány termékeket.

Ha crostinit készítünk, a kenyeret vékonyan szeleteljük fel, pirítsuk kicsit meg, csepegtessük meg némi olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk. Ha a kenyér kihűlt,

mehet rá a klasszikus mix: kissé összetört paradicsom, fokhagyma és kis olaj, bazsalikom. De igazából bármi kerülhet a kenyérkék tetejére: sajt, alma, barack, füstölt vagy pácolt húsok, sült sonka, sült zöldségek, a lista estig folytatható.

Az ilyen vendégváró snackekkel szinte lehetetlen mellélőni, a tálcákról rendszerint az utolsó morzsáig elfogynak.

Töltött gomba

A töltött gombával mindig feltűnést kelthetünk, ráadásul ezt a vendégvárót sem különösebben nehéz elkészíteni. A legegyszerűbb, ha csiperkével dolgozunk, a helyes kis gömbfejekbe pedig kerülhet kolbászhús, rák, sajt, karamellizált hagyma, fűszeres spenót vagy zsemlemorzsa – és még annyi minden. A megtöltött gombát aztán sütőben süssük készre.


Mixek

Ha csak egy kis snackről van szó, akkor se gondoljunk egyből a pattogatott kukoricára – tudunk mi ennél kicsit különlegesebbet is. Amennyiben nem akarunk túlzásokba esni, de vinni szeretnénk bele egy kis egyéniséget is, rakjuk össze a saját keverékünket.

Szükség lesz olajos magvakra, diófélékre, reggelizőpelyhekre, krékerekre, sós perecekre – s ha a hozzávalókkal megvagyunk, fűszerezzünk. A mixre kerülhet chili- vagy fokhagymapor, friss fűszernövények, de akár ízesített olajak vagy vaj is.

Ha édes változatot készítünk, használhatunk hozzá fahéjat, kardamomot, reszelt citrushéjat. A jól összekevert mixet pár percre akár még a sütőbe is betolhatjuk – biztos, hogy egyedi keverékünkkel sokkal nagyobb sikert érünk majd el, mintha kibontanánk pár zacskó ropit.

Pácolt rák

Lehet, hogy a rák nem az első dolog, ami eszünkbe jut, ha vendégváró falatokról beszélünk, pedig lehet, hogy felvehetnénk az állandó repertoárba, ugyanis nagyon egyszerűen elkészíthetjük, és szinte biztosan lenyűgözzük vele a vendégeket. A rákot akár sütés előtt, akár utána is marinálhatjuk, a lényeg, hogy

egy szuper ízes pácot dobjunk össze sok zöldfűszer, citrus, illetve remek ecetek felhasználásával.


Leveles tésztában

Örök igazság, hogy bármi, ami levelestészta-köntöst kap, rögtön menőbbnek néz ki; és jó hír, hogy gyakorlatilag bármilyen ételhez passzol is. Tekerhetjük spárgára, virslire, baconre, sajtra – igazából mindenre. Szerencsére a macerás tésztakészítést könnyen kipipálhatjuk, mert a boltokban már igazán jó, előre elkészített leveles tésztákat is lehet találni, ránk már csak a kreatívabb lépések várnak: az alapanyag-választás, a köntösbe bújtatás, a sütés és a tálalás.

Kevés konyhai tapasztalattal is bátran belefoghatunk az ilyen vendégvárók elkészítésébe, és az idővel sem kell különösebb versenyt futnunk.

Sajttál

Ha vendégváró falatokról van szó, kevés unalmasabb dolog van a tálba halmozott egyensajtok és krékerek látványánál. Amennyiben sajtban gondolkodunk, erőltessük meg egy kicsit magunkat, és

vegyünk legalább néhány különlegesebb, igazán ízbomba fajtát is, és a sajtokat rendezzük el egy ízléses sajttálon. Tegyünk melléjük kenyeret, magos-sós kekszeket, diót, pekánt, aszalt barackot, áfonyát, friss szőlőt, fügét, egy edénykében kevés mézet.

Ha így tálaljuk, már rögtön sokkal izgalmasabb és hívogatóbb lesz a vendégfogadó asztal.


Fűszeres mogyorófélék

Ilyesfajta snackkel akkor érdemes készülni, amikor nem feltétlenül étkezési céllal gyűlünk össze, de azért szeretnénk, ha mégis lenne némi ropogtatnivaló az asztalon, vagy akkor, amikor egy nagyobb vacsorára készülünk, de az étkezésre várni kell, a vendégek pedig várhatóan italozgatnak majd közben.

Használhatunk diót, bármilyen mogyorót, pekánt, kesut, a keveréket pedig fűszerezhetjük sóval, cayenne borssal, chiliporral, esetleg rozmaringgal. Ha igazán villantani akarunk, ne féljünk hozzáadni némi barnacukrot, mézet vagy akár juharszirupot.

A fűszerezést persze többféle irányba elvihetjük:

mexikói ízhatásért például használjunk köményt, chilit, fokhagymát; egy esti, vacsora utáni lazításra pedig nyugodtan előrukkolhatunk egy édes, barnacukros-fahéjas-szerecsendiós-sós változattal is.

Mártogatósok

A mindenfajta mártogatós szószok, dipek a legkönnyebben megvalósítható vendégvárók közé tartoznak, ráadásul ha elég sokféle verziót szervírozunk, és a mártogatnivalók is eléggé változatosak, már kis energiaráfordítással is rögtön a gondosság látszatát kelthetjük.


Gondolhatunk ilyenkor különféleképpen ízesített hummuszokra, hagymakrémekre, avokádókrémre, salsára, tapenade-ra – igazából bármilyen krémre és szószra,

amit a család szeret, illetve amelyek jól párosíthatóak friss zöldségekkel, sós kekszekkel és kenyérfélékkel.

Nyers tálak

Nálatok sem nyúl senki a zöldségekkel megpakolt tálcák felé? Vagy ha igen, akkor jobbára csak a koktélparadicsomok és kevés uborka fogy el? Lehet, hogy azért, mert a tálalás nem elég izgalmas.

Legközelebb pácoljuk vagy picit grillezzük is meg némelyiket, másokat dörzsöljünk be citrommal vagy fokhagymával; vagy csepegtessük meg őket ízes vinegrettel.


Tegyünk melléjük kis pestót vagy hummuszt is – az eredmény máris egy könnyű ropogtatnivalókkal megrakott, élettel teli, hívogató zöldségtál.

Fasírt

A fasírtot sokan szeretik, ezért hiba lenne, ha épp vendégváráskor feledkeznénk meg róla: a darált húsból készített mini golyók

könnyen elő- és elkészíthetőek, nagyon ízletesek és elképesztően sokoldalúak.

Sertéshúsból a hagyományos, magyaros mellett készíthetünk például izgalmas, mexikói vagy olasz ízvilágú változatot, csirkéből pedig akár a thai vagy a vietnámi konyhát idéző húsgolyókat is. Bátran legyünk kreatívak! Ha pulykahúsunk van, adjunk hozzá tipikus hálaadásnapi fűszerezést. Ha menőzni akarunk, rukkoljunk elő többféle változattal – biztosra vesszük, hogy ezek a vendégváró falatok sem fognak megmaradni.


Popcorn

Igen, tudjuk, és egyetértünk: a pattogatott kukorica alapvetően nem éppen a legelegánsabb vendégváró snack, de ha csak ez van kéznél, ebből is kihozható a maximum.

A popcorn javára írható, hogy tényleg könnyen és villámgyorsan elkészül, így életmentő lehet, ha váratlanul toppan be valaki, ráadásul jellegéből adódóan az ízét bármilyen irányba elvihetjük.

Az ízesítésre a klasszikus són, vajon kívül használhatunk akár fokhagymaport, rozmaringot, füstölt paprikát, chilit, vagy akár kínai ötfűszert is. Az édes ízeket kedvelő, gyakorlottabb házigazdák pedig megpróbálkozhatnak a karamelles változattal.