A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Főzőiskola

Konyhafőnök: Segal Viktor - Szerkesztő: Madary Orsolya

2017. október 6.

Mire jó az elősütés? Mit jelent a konfitálás? Hogyan budázzunk? Milyen hőfokon süssük a húst? Májusi főzőiskolánk témája: a sütés.

Sütni magas vagy alacsony hőmérsékleten, kevés vagy sok zsiradékban, serpenyőben, sütőben vagy parázson lehet. A sütés során az alapanyag hőmérséklete elérheti a 250 °C-t. A megfelelően végzett sütéskor a nyersanyag megőrzi vitamin- és ásványianyag-tartalmát, zsír- és energiatartalma viszont magasabb lesz.

Serpenyőben sütés:

1. Elősütés
A serpenyőt felforrósítjuk, kevés forró zsiradékban gyorsan megpirítjuk a húst, a koncentrált hő hatására egy kéreg képződik a hús felszínén, ami magába zárja a nedveket és az ízanyagokat. Ha egészben sült húst készítünk elő, akkor egészben, ha combot vagy más részeket, akkor azokat egyenként pirítjuk meg. Addig nem szabad megmozdítani vagy megfordítani, amíg vékony kéreg nem képződik rajta. Az oldalanként 2-3 percig tartó elősütés után tetszés szerint süthetjük, párolhatjuk a nyersanyagot. Egytálételeket kezdhetünk így.

2. Hirtelen sütés, szotírozás
Az ételt a serpenyőben nagyon kevés zsíradékon, folyamatosan mozgatva lassú tűzön rövid ideig pirítjuk. Így jól magába zárja az ízeket. A francia sauter szó jelentése ugrálás, a kockákra vágott húsdarabok szine ugrálnak a serpenyőben.

3. Bő zsiradékban sütés
Fritírozásnak is nevezzük azt a sütési eljárást, amikor bő olajban készítjük el az alapanyagot. Előnye, hogy minden oldala egyenletesen sül meg, viszont több zsírt szív magába. Fontos, hogy nagyon forró olajba merítsük az ételt és ne fedjük le, hiszen akkor nem sül, hanem párolódik az olajban. Semleges ízű olajat – napraforgó- vagy mogyoróolaj – használjunk, az olívaolaj nem jó erre a célra, mert gyorsan ég. A fehérjét, keményítőt vagy cukrot tartalmazó élelmiszereket közvetlenül beletehetjük az olajba (burgonya, tojás, kelt tészták). A halakat előbb hideg tejbe majd lisztbe forgatjuk, így kerülnek az olajba. A húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket bundázva sütjük.

Sütőben sütés

1. Hús egészben sütése
Az egyik legegyszerűbb konyhai eljárás. A sütőben süthetünk húst csonttal együtt vagy kicsontozva, előző esetben a hús megtartja nedvességét, utóbbi estben egyenletesebben átsül. A sütési idő a hús súlyától függ. Először nagyon magas hőfokon megpirítjuk a húst, majd zsíros felével felfelé a sütőedénybe helyezzük (pl. malackaraj, marhahátszín).

2. Száraz sütés
Nem használunk zsíradékot, az ételt a forró száraz levegő készíti el. A zöldséget, halat, húst, kenyeret, süteményeket mind így készítjük. A zöldségeket (burgonya, cékla, padlizsán, zeller) ennél az eljárásnál meg se kell hámozni, beolajozzuk, megsózzuk, és egyenként alufóliába csomagoljuk. 200 °C-ra felmelegíttet sütőben kb. 45 perc alatt készre sülnek. Nagyon zamatosak lesznek, megpirulnak az alufólia alatt.

3. Sütés alacsony hőfokon
Lassan sütve nagyon szaftos húst kapunk. Elősütés után alacsony hőfokon 1-2, de akár 4 óráig is sütjük az alapanyagot. Sertéslapocka, kacsa, liba bőrét érdemes bevagdalni, úgy, hogy a húst ne sértsük meg. Lassú sütésnél ne locsolgassuk zsiradékkal a húst. Az így elkészített ételek másnap, hidegen is szaftosak maradnak.

4. Konfitálás
Évszázadok óta alkalmazzák ezt az ejárást. Franciaországban terjedt el, a hús tartósítására alkalmazták, kacsát és libát, később disznót tettek el saját zsírjában. A konfitálás lényege, hogy a húst besózzuk, majd felöntötjük olvasztott zsírral, úgy, hogy ellepje. Hosszú órákon, akár éjaszkán át sütjük. Utána a kihűlt zsiradékban tárolhatjuk hónapokon át. A konfitált húst, kacsát, libát, sertést raguk, becsináltak gazdagításához is használhatjuk. A szót ma már az alcsony hőfokon sült zsíros húsokra is használják.

5. Csőben sütés (gratinírozás)
Burgonyát, karfiolt, brokkolit szoktunk csőben sütni. A nyers vagy párolt zöldséget, húst, tenger gyümölcsét tejszínnel, besamellel öntjük le, sajtot reszelünk rá és sütőben megsütjük.

Grillezés (200-250 °C)

A faszénparázson, rácson, esetleg bordás serpenyőben sütött étel gyorsan elkészül, és karamellizált réteg képződik rajta. A grillezést szárazon, magas hőmérsékleten végezzük. Grillezés előtt be kell vajazni vagy olajozni a hús, illetve hal felületét. Közben locsolhatjuk. A grillsütés során a hús felületén a fehérjék kicsapódnak, így a tápanyagokkal együtt a húsnedvek, a természetes íz-, illat- és zamatanyagok a hús belsejében megmaradnak. Parázson sütéskor a felszálló füst különleges aromát ad az ételnek. Sütés előtt pácoljuk be a húst és közben locsoljuk páclével, hogy ne száradjon ki. A hús- és halszeletek legalább 1 cm vastagok legyenek, nehogy túlsüljenek. Ha kis darabra vágjuk a nyersanyagot, akkor nyársra húzva könnyebben forgathatjuk a rácson.

A sütési eljárásokról bővebben olvashatnak a Magyar Konyha legújabb számában. Részletfotókon mutatjuk be a garnélarák tisztításának módját, libacombot konfitálunk, gratinírozott zöldséget készítünk. Receptjeink: Csontos borjúkaraj vajban pirított retekkel, újhagymával, Pontyfilé tempura liszttel, sült cukkini virággal és lilahagymával, Lassan sült szarvasgerinc, Sült lazacfilé szárzellerrel és korianderrel.