Hírek

MKO

2021. június 29.

konyha , fenntarthatóság

A fenntartható gasztronómia az a gondolkodásmód és gyakorlat, amikor odafigyelünk az alapanyag beszerzésére, a hozzávalókra, a termesztési, tenyésztési módokra. Sokat teszel a talajvédelemért, a természetes vizek és élőlények, a biológiai sokféleség megőrzésért.

Egyszerű, mindennapi dolgoktól van szó, amelyek mégis sokat számítanak!

  1. Termessz zöldségeket, fűszereket otthon! Nem kell egy teljes veteményeskerttel kezdened, a kisebb fűszernövényeket, csemetéket a lakásban, vagy a teraszon is lehet termeszteni.
  2. Vásárlásnál
    válaszd a szezonális zöldégeket és gyümölcsöket!
    Ezzel segíted a hazai termelőket és mindig friss, egészséges alapanyagokból kínálod meg a családodat. 
  3. Komposztálj a lakásban! A megfelelő előkészületekkel mindez, egyszerű – és ami fontos – szagtalan folyamat.
  4. Fontold meg, milyen ételeket dobsz ki a szemétbe! Sokszor a maradékokból is finomságokat lehet varázsolni! Lazacbőrből például percek alatt ropogós chipset készíthetsz. 
  5. Lehetőleg főzz minél kevesebb edényben, hogy a mosogatás közben csökkentsd az áram- és vízfogyasztást. A pörköltet, ragut és akár a tésztákat is, egyszerűen elkészítheted egy lábosban.
  6. Vásárláskor válaszd az újra használható zacskókat és tartókat! Kerüld az egyszerhasználatos műanyagokat.
  7. Amikor összeállítod a bevásárlólistát, gondold át előre, milyen ételeket fogsz belőlük a következő napokon készíteni, így kevesebb alapanyag romlik meg a hűtődben.
  8. Lehetőleg kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! Ezek rengeteg energiával és erőforrással készülnek el, magasabb ökológiai-lábnyommal járnak, mint a természetes alternatívák.
  9. Sose önts olajat a lefolyóba! 1 liter elhasznált olajjal egymillió liter édesvizet szennyezhetünk be!
  10. Ha teheted, válaszd a hazait!  Így frissebb, környezetbarát élelmiszereket fogyasztasz és támogatod a magyar termelőket. 

Forrás: METRO Kereskedelmi Kft.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra