Hírek

November 22-én megnyitott az ország legmagasabb épületének tetején a VIRTU Restaurant. A MOL Campus 28. emeletén található étterem a hazai és regionális konyha ízeit kínálja vendégeinek. A séf Lendvai Roland (ex Ararnykaviár). A környezet nagyvilági, az ételek otthonról már ismerősek.


Hova menjünk a téli szünetben, milyen új helyeket fedezzünk fel? Mindenkinek vannak restanciái. Mi most egyet kipipáltunk.


Gyerekkoromban az NDK-ban a tévétorony tetején jártam egy olyan étteremben, amely lassan forog, így nyújtva teljes körpanorámát Berlinre. Azóta, lenyűgöznek a magaslati éttermek, ezért is lettem kíváncsi a VIRTU-ra. A 150 férőhelyes fine service étterem egy látvány-felvonóval közelíthető meg a MOL Campus Visitor Centerből vagy az utcaszinti külön bejárattól. A parkolási karma itt nem kell, hogy az emberrel legyen, a mélygarázsban könnyedén le lehet tenni az autót. Onnan egy rövid séta után irány a lift, közben elemelkedünk a várostól és a problémák is egy kicsit másmilyenek a magasból.




Kiszállva a liftből csodás enteriőr fogad, már amennyiben van ezt idő figyelni, mert itt tényleg a panoráma visz mindent. Az első reakció odatapadni a faltól falig üveghez mint gyerekként a karácsonyi játékbolt kirakatára. A grandiózus panorámához igazodik a belsőépítészet, mely letisztult, minőségi alapanyagokkal dolgozik,  kimunkált a fabútorok minősége. Az asztal szépen terített, a személyzet száma meglepően népes és mindenki olyan elegáns, mintha legalábbis a Financial Times 'How to spend it' mellékletéből lépett volna elő.




A fogások kitálalásához kell is a személyzet, Krúdy húslevese lábosban érkezik, magunk merünk belőle, ebben a személyzet nem segédkezik. Hangulatában a Monarchiát idéző Tafelspitzet kapunk körettel. Főtt marhastefánia, főtt marhanyelv, velős csont, répák, póréhagyma, zöldbor só, grízgaluska, fondant burgonya csicsókával, tejszínes spenót, tormás sárga cékla, mustár érkezik az asztalra. A köretlepakolás kicsit hosszadalmas és színpadias jelenet izgalomra ad okot: kihűl-e a végére a leves, de a fémlábosban még a hosszú pakolászás ellenére sincs ideje rá. A showműsor mentségére legyen mondva, a menü már a levesnél eléri a csúcspontját. 




A sor szépen építkezik, visszaugorva az időben egyet, a hideg előétel is izgalmas, hideg báránysült, lencsesaláta, konfitált fokhagyma a kezdés. A lencse a feketelencséhez méltóan kellemesen res, a séf azt mondja, ez egy kicsit szilveszteri hangulatú fogás is, családi receptúra alapján készült. Bárányhús nálunk ugyan nem volt szilveszterkor, de az hentecsaládból származó séf ezzel a fogással rávilágít arra, hogy a bárány nem feltétlenül csak húsvétkor kerülhet az asztalra. 




A főétel Töltött sertésdagadó, burgonyapüré, római saláta. A dagadó nem gyakori szereplője az étlapoknak, mindazonáltal izgalmas fogásként maradt meg. Az étellel volt lehetőségem az egyik tesztételemet is kipróbálni. Úgy vagyok vele, hogy alapételeken mérem le a konyha szakértelmét és nálam ilyen tesztétel a burgonyapüré. Aki burgonyapürét tud készíteni, ami csak első hallásra egyszerű, az mindent tud.  Ezt itt 10/10.




A desszert varga béles volt, nem gyakran látom étlapon, eléggé home made desszert, de a séf küldetése, hogy a meleg desszertjeinket visszaemelje a köztudatba, nekem kicsit száraz volt.

 



A VIRTU Restaurant konyháját a 26 éves Lendvai Levente vezeti, aki az Arany Kaviár étteremből érkezett a MOL Campus torony tetejére, hitvallása pedig a következő: „Azt adjuk, ami a miénk és ami szerethető, mindezt magasabb színvonalon. A cél: Közép-kelet Európa regionális ízeit és ételeit mutassuk be, amibe beletartozik hazánk után Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Románia, Horvátország is. Helyi alapanyagokat használunk és 50 kilométerről hozunk mindent. Nem fine dinig étterem a miénk, hanem fine bisztró, és a service is fine, otthoni ízekkel." A koncepció érdekes, én úgy vagyok vele, hogy ennyire luxus étteremben eszembe sem jut, hogy az otthon ízeit fogyasszam, ezt a részét még szokni kell, az a része viszont respektálandó, hogy az étlap könnyen értelmezhető, tény, hogy az á la carte ebéd és vacsora elegáns, mégis közérthető módon mutatja be a regionális gasztokultúrát igazi közönségkedvenceket felvonultatva.



Szót érdemelnek a termek, ahol helyet foglalhatunk. Az éttermi rész egy nyitott és több szeparálható vendégtérből áll. A VIRTU Restaurant a visszatérő ügyfeleket törzsvendégként köszönti, és igyekszik számukra az angol privát klubokhoz hasonló kiemelt szolgáltatásokat biztosítani egy csak számukra fenntartott belső térben.


Csodálhatjuk a páratlan panorámát hatalmas üvegfal mögül egy lounge hangulatú részből kávé, frissítők és sütemény fogyasztása közben.




Odaülhetünk a monumentális kék-zöld márvány pulthoz egy koktélt társaságában. 



Ami biztos, hogy aki bámészkodni szeretne, foglaláskor a bár környékére biztosítsa a helyét!





Konklúzió:


- fantasztikus kilátás


- nagyvilági enteriőr


- ismerős ízek elegáns szervízzel fűszerezve


- dress code: elegáns


- ígéretes konyha


- igen szűk étlap


- egyszer mindenképp látni kell







Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra