Hírek

Orbán Szilvia

2021. november 12.

parmezán , különlegesség , licit , 21 éves sajt , Parmigiano Reggiano

A világ egyik legrégebbi sajtja nem csak hogy ehető, de páratlan aromákat tartogat.

Egy átlagos sajtfogyasztó számára a parmezán lényegében az a reszelék vagy forgács, amivel jól megszórjuk a tésztákat – pedig az igazi Parmigiano Reggiano akár önmagában fogyasztva is elképesztő élményt ad. Ehhez az kell, hogy az olasz kemény sajt legalább 12 hónapon át érlelődjön. A hangsúly ebben az esetben tényleg a „legalább” kifejezésen van, ugyanis a parmezán, ha tovább érlelik, ízeiben, aromáiban is tovább fejlődik.

Egy három évig érlelt parmezán esetén általában már egy laikusnak is érezhető a különbség: a gyümölcsös ízjegyeken ekkorra szép lassan felülkerekednek a diós aromák, a sajt állaga pedig még morzsásabbá, kristályosabbá válik.

De vajon milyen lehet egy 21 éves parmezán íze? Egyáltalán ehető, élvezhető még ennyi idő eltelte után? Az eredetmegjelölési oltalomért felelős testület, a Parmigiano Reggiano Consortium szerint, az,

aki egy ilyen idős parmezánt ízlel, „váratlan, s egyben páratlan aromákra” készülhet: először egy intenzív, pirított illatra számíthatunk, majd jönnek a bőrre, aljnövényzetre, szarvasgombára emlékeztető, kissé füstös íz- és illatjegyek.

A sajt állaga pedig a megszokottnál is jóval szárazabb és morzsalékosabb. Nos, egy szerencsés licitáló most a sajtkonzorcium állításait saját maga is igazolhatja, hiszen a napokban

árverésre került a világ egyik legrégebbi sajtjának titulált, 21 éves parmezánkerék.



A licitet a spanyolországi Oviedóban, november 3-6-ig megrendezett Nemzetközi Sajt Fesztivál keretein belül, a World Cheese Awards programjainak részeként tartották meg. Az aukció weboldalán olvasható információ szerint a különleges parmezán végül 3700 dolláros áron cserélt gazdát, s a tulajdonosok az adakozásokkal együtt összesen 3825 dollárt, vagyis nagyjából 1,2 millió forintot gyűjtöttek.

Úgy tudni, hogy a bevétel két nemes ügyet is szolgál: az egyik kiválasztott jótékonysági szervezet az ugandaiak életminőségét (Aiutiamo il mondo di Padre Marco Canovi), a másik pedig (Mama Sofia) a komoly nehézségekkel küzdő kongói nőket és családokat támogatja.

Magáról a különleges sajtról annyit tudni, hogy 2000 áprilisában készítette a Latteria di Tabiano nevű tejgazdaság, amelyet abban az időben az azóta elhunyt Erio Bertani vezetett.

„Ez volt az első olyan Parmigiano Reggiano sajkerekek egyike, amely megkapta a rangos Quality of the Mountain-díjat a Conva Consortiumtól” – olvasható a licit ismertetőjében.

A Conva Consortium felel az apennini termékek védelméért és promóciójáért.

A most elárverezett sajtkereket annak idején maga Erio Bertani vásárolta meg, aki 2018-ig a saját raktárában őrizte. Halála után viszont Bertani családja és a Nemzeti Parmigiano Reggiano tömörülés úgy döntött, hogy emléke tiszteletére jótékony célra adományozzák az igazi sajtkülönlegességet.



A nyertes licitáló a 21 éves parmezán mellé kapott még egy egyéjszakás szállodai kiruccanást vacsorával, illetve egy meghívást is a sajtot adó Latteria di Tabiano tejgazdaságba.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra