Hírek

Novemberben ünnepli 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök Food & Room****. Az évforduló alkalmával gasztronómiai programsorozattal készül az étterem csapata. Jöjjön egy kis múltidézés és pár információmorzsa arról, hogy indult a vállalkozás.


Idén novemberben pontosan három évtizede annak, hogy Csapody Balázs vállalkozó szellemű fiatalként átvette a Balatonszemes központjában található étterem üzemeltetését.


Édesapja vendéglátós volt az átkosban, irodavezetői minőségében pedig Balaton-parti éttermek felvirágoztatása volt a dolga. Balázs fia mellette 9 évesen pultot standolt, 11 évesen a húsbontással ismerkedett. Nyaranta dolgozott a söntésben, a konyhán, a vendégek között, s ez utóbbit szerette meg igazán. Azután kijárta a Vendéglátóipari Főiskolát, ám a komolyabb impulzusokat nem onnan, sokkal inkább külföldi étteremlátogatásai, a nemzetközi szakirodalom, illetve szaksajtó böngészése során szerezte.




Szintén nagy hatást gyakorolt rá – még gyermekkorában – a balatonszemesi Kistücsök étterem, ahová a családjával, útban a nagyszülőkhöz, gyakran betértek. Az ott látott jó hangulatú ebédek és vacsorák elvarázsolták. Amikor a diploma megszerzése után megtudta, hogy kiadó az étterem, arra gondolt, hogy megszerzi, jóllehet az egység 1992-re egy sarki kocsma szintjéig silányult. A Balatonszárszó és vidéke ÁFÉSZ munkatársai körében derültséget is keltett, amikor Csapody azzal állított be: 25 évre kibérelné a helyet. „Csak hosszú távra tudok tervezni" – hangzott a magyarázat a férfi szájából, aki ennek ellenére a szívéhez kapott, amikor bérlőként először lépett be leendő birodalmába, a falon futkározó csótányok ugyanis nem tartoztak a szívderítő látvány kategóriába.


Először a vendéglőt tatarozta ki, 1992 novemberében pedig meg is nyitotta. A következő évben a kerthelyiséget újította fel, ahol évtizedekkel korábban tücsökbandák muzsikáltak, ma egy-egy koncert erejéig vissza-visszalátogatnak. Ezt követte a konyha bővítése, majd az étterem alatt lévő borospince felújítása. Aztán 1997-ben hitelből ugyan, de megvette az éttermet.


Álmainak az a része, hogy visszavarázsolja a gyermekkorában megismert kistücsök-hangulatot, a fejlődésnek ebben a szakaszában kezdett valósággá válni. 


Szezonális konyhája sokak kedvence lett. Zöldségben, gyümölcsben, fűszernövényben azt teszi a vendégek elé, aminek éppen szezonja van. Ennek az eszmének a Magyar Konyha a magazin egy rovatot is szentel, az Évszakokat, melyet az a Jahni László tölt meg receptekkel, aki nemcsak, hogy családtag, de a kezdetektől fogva a Kistücsök séfje is.



Az étterem merészségét mutatja, hogy egész évben nyitva tart. Csapody Balázs azt mondja, a hideg időszak számára azért is fontos, hogy azoknak, akikkel nyáron dolgozik, télen is munkát tudjon adni. Ezáltal összeszokott csapattal dolgozhat, és a következő nyáron nem kell lasszóval fognia a személyzetet.


„Az volt a vágyam, hogy családommal együtt egy olyan éttermet hozzunk létre, ami egész évben várja a vendégeket. Aztán feleségemmel, fiammal és egy világlátott barátunkkal elkezdtünk kulináris tanulmányutakra járni, főleg Olaszországba, mindez sokat segített az étterem koncepciójának finomhangolásában. Egyre jobban beleszerettem a meglátogatott régiók ételeibe, a szezonális alapanyagokból készülő fogásokba. Ennek hatására kezdtük el felkutatni, majd bemutatni a Balaton és Somogyország ízeit a hagyományos családi fogásainkkal együtt. A Kistücsök lényege pedig az az otthonos, családias hangulat, ami „Hugi” vendégfogadásával, és most már gyermekeink munkájával válik teljessé” – mondja a vendéglős.




A Kistücsök újkori történetének egyik legjelentősebb lépése volt, hogy a műemlék-jellegű étterem mellett tavaly megnyílt négycsillagos szálláshelyük és a havonta megújuló degusztációs menüt kínáló „Séfszoba” is. A 30 éves étterem a minőségi vidéki éttermeket összefogó Stílusos Vidéki Éttermiséggel közösen, egy gasztronómiai programsorozattal készül megünnepelni a jeles alkalmat november 18 és 20. között, tematikusan mutatva be hazánk gasztronómiai és borrégióit.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra