Palkovics László a szektor előtt álló kihívásokról és lehetőségekről egyeztetett az iparág képviselőivel február 12-én, Pécsen. Az innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy a kormány szándéka szerint a következő 10 év iparfejlesztési erőfeszítéseiből és ráfordításaiból kiemelkedő mértékben részesül az élelmiszeripar.
Az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) MTI-nek küldött közleményében ismertetik: a magyar mezőgazdaság Európában is kimagasló lehetőségekkel rendelkezik, a hazai élelmiszeriparban rejlő tartalékok azonban még jórészt kiaknázatlanok.
A gazdaság újraindítási akciótervben mindeddig példátlan mennyiségű hazai és uniós forrás érkezik a vidékfejlesztésre, amely rendkívüli távlatokat nyit az agráripar és az élelmiszerfejlesztés előtt. A kormány mintegy
4300 milliárd forintot fordít egyebek mellett a magyar élelmiszeripar korszerűsítésére,
az uniós társfinanszírozású beruházások hazai önrészét a lehető legmagasabb szintre, nyolcvan százalékra emeli.
Palkovics László a közlemény szerint kifejtette:
„az élelmiszeripar az egyik legösszetettebb iparág, működése során alkalmaznia kell a biotechnológia, a gépipar, az elektronikai ipar, a logisztika és egy sor más terület eredményeit.
Az ágazat teljesítménye a nemzeti önellátási képességeket és így a magyar családok életminőségét alapvetően befolyásoló tényező. Többek között ezért hozta létre a kormány a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet, amely alapját képezi az élelmiszeripari fejlesztéseknek és szakképzésnek.
A szektor fenntartható fejlődése és hatékonyságjavítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium közösen készíti el az élelmiszeripari stratégiát”.