Hírek

Orbán Szilvia

2020. október 4.

Videóra vették, milyen, amikor egy hatalmas, sérült tartály miatt hatvanezer palacknyi bor semmisül meg néhány másodperc alatt.

Ez az a felvétel, amit alapvetően egyetlen jóérzésű ember sem akar látni, az esetről készült videó mégis vírusszerűen terjed a neten:

egy spanyol borászatban megtörtént az ital szerelmeseinek legnagyobb rémálma, amikor egy óriási tartály megrepedése miatt mindent elárasztott a kizúduló vörösbor.

Néhány nappal ezelőtt a spanyol Radio Albacete posztolta Twitterére azt a 49 másodperces felvételt, amelyen bárki megnézheti az esetet.



„Tartálytörés a villamaleai Bodegas Vitivinos-nál” – kommentálták a videót. Látszik, hogy a felvétel készítője hátrálni kezd, amikor a kiömlő bor a lábaihoz ér, majd lassan csendesedve továbbfolyik a járművek alá, végül a közeli út irányába csorogva elapad.

Bár végignézni, amint egy ilyen mennyiségű bor veszendőbe megy, nem a legüdítőbb dolog, a Bodega Vitivinos valószínűleg nem roppan bele a kárba, ugyanis úgy tudni, hogy az 50 éves, közép-spanyolországi borászat 6600 tonna szőlőt termelt, amelyből nagyjából 5 millió palacknyi bor készíthető. S ugyan ötvenezer liter bor elvesztése nyilvánvalóan nem nevezhető apróságnak, a számokból gyanítható, hogy a vörösborral együtt nem úszott el egyben a vállalkozás összes profitja is. Sőt, miután a kis klipet – csak a spanyol rádiócsatorna közösségi oldalán –

már több mint 11 millió alkalommal nézték meg az emberek, nem vitás, hogy a szerencsétlen balesetnek azért volt pozitív hozadéka is: a váratlan publicitás.


Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy még nincs itt a történet vége. Még az év elején ugyanis egy hasonló, bár nagyobb léptékű eset történt Kaliforniában is, ahol januárban a Rodney Strong Vineyard került a hírekbe azzal, hogy valahogyan nagyjából fél millió palackra elegendő cabernet ömlött ki a vállalkozás berendezéseiből, amely aztán vörösre színezte a közeli Russian folyó vizét. Nemrégiben azonban a helyi vízszabályozó testület bejelentette: a boros balesettel a gyártó megsértette az állami és a szövetségi törvényeket. Bár a borászat képviselője vitatta az állítást, egyelőre még nem tudni biztosan, milyen irányt vesz az ügy, és várható-e, hogy a vállalkozásra – a kára mellé – kirónak még valamilyen büntetést vagy bírságot is.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra