Hírek

Orbán Szilvia

2021. február 26.

Európa legidősebb embere nemrég megbirkózott a koronavírussal is.

André nővér Európa legidősebb, és a világ második legidősebb embere. Az idős apáca a napokban – február 11-én – ünnepelte 117. életévét, de előtte még legyőzte a koronavírust. A hírek szerint a születésnapját meglehetősen európai módon ünnepelte: pezsgőzött és vörösbort ivott – íme tehát egy újabb gasztrotipp a hosszú élethez, felírhatjuk a listára, a tojás, a hagyma vagy a pálinka mellé.


André nővér 1904-ben született Lucile Randonként. Az idős francia apáca ma már egy kényelmes idősek otthonában – Ste. Catherine Laboure – tölti a mindennapjait, Toulonban.

A hajlott korú nővér most már vidáman ünnepel, azonban néhány hete még komolyan aggódott érte a világ. Kiderült ugyanis, hogy az otthon lakói között kitört a koronavírus-járvány, és az ott élő 88 idős közül 81 ember megfertőződött – köztük André nővér is – és sajnos 11-üket már nem sikerült megmenteni.

Az akkor még 117. születésnapja küszöbén álló apácának azonban, sokak meglepetésére csak enyhe tünetei jelentkeztek, és viszonylag hamar le is gyűrte a fertőzést, ami csak még nagyobb ünneplésre adott okot a nemsokára beköszöntő jeles napon.


„Egyre csak azt hajtogatta nekem, hogy 'nem félek a vírustól, mert nem félek a haláltól sem. Adjátok a vakcináimat olyannak, akinek szüksége van rá’” – idézte fel az eseményeket a Times-ban az otthon kommunikációs vezetője, David Tavella.

Ünnepi menü

A nővér a nem mindennapi születésnapon egy, a szívének különösen kedves menüsorral ünnepelt.

Ebédre előételként libamájat kért – sosem lehetünk túl idősek ahhoz, hogy vérbeli franciák legyünk – egy kis portóival, majd illatos gombákkal körített sült kappant.


„André nővér mindezt egy kis vörösborral öblítette le, mert ez az ital a legnagyobb kedvence” – mesélte Tavella. „Szerinte a jó vörösbor az ő a hosszú életének egyik nagy titka.”

Az ízletes ebéd után az idős apáca szunyókált kicsit, majd kérte a desszertet: sült Alaszkát és egy pohárka pezsgőt.

A sült Alaszka (vagy norvég/szibériai omlett) lényegében egy formába töltött, fagylalttal rétegezett piskóta, amit tojáshabbal borítanak, majd sütőben megpirítanak.

„Nagyon-nagyon boldog voltam” – ecsetelte az ünneplés után André nővér. „Találkozhattam mindenkivel, akit szeretek, és akikért köszönetet mondok az égnek.”

Az otthon munkatársainak elmondása szerint a 117 éves apácának nincsenek nagy tervei a következő évre.

„’Jövőre én már nem leszek itt’, mindig ezt hajtogatja nekünk. De pontosan ezt mondja már tíz éve.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra