Hírek

MKO

2022. szeptember 13.

Földes József , recept , bakonyi betyárleves

A fogás, amit Földes József séf mindenhol étlapra tett.

1990-ben jelent meg egy érdekes könyv, melynek címe: Mesterszakácsok gázon főzött mesterművei

A könyv kiadója a Fővárosi Gázművek volt, így nem véletlen, ha bárki ferde szemmel vizsgálja. Az előítéletek közt szerepelhet, hogy biztos nem adnak ki ilyen kötetet komoly szakácsokkal, a másik pedig a nyomasztó kérdés, hogy a Gázművek egyáltalán miért nyúl a gasztronómia témájához? Figyelembe véve a Kádár-korszak vendéglőinek egyenételeit, a rendszerváltás utáni kötet meglehetősen profi. A szállodák világának olyan neves szakácsai és cukrászai jegyzik a recepteket, mint Garaczi János, Gullner Gyula, Hradszky Judit, Nemeskövi Déne, Tóth András, vagy éppen Földes József. Az 1949-es születésű szakács a nyolcvanas években a Duna Intercontinental (ma Marriott Hotel) hotel konyháját vezette, és rengetegszer hívták külföldre. Főzött az NSZK-ban, az Egyesült Államokban, Finnországban, Svájcban és Portugáliában, a Bakonyi betyárlevest pedig mindenhol a fogások közé emelte, így nagy valószínűséggel Liz Taylor és Roger Moore is fogyasztotta, akik vendégei voltak az általa menedzselt magyar esteknek. 

Öt fős adagra ez a hozzávalók sora: 

  • 500 gramm borjúnyak vagy lapocka
  • 150 gramm füstölt szalonna
  • 200 gramm gomba
  • 300 gramm vegyes zöldség
  • 200 gramm vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 20 gramm liszt
  • 1 csokor kapor
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 10 gramm pirospaprika
  • 20 gramm só
  • 5 gramm bors

És az elkészítés: 

Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, majd hozzátesszük a felszeletelt vöröshagymát. Pár percig együtt pirítjuk, majd az előre apró kockára vágott borjúhúst hozzáadjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és addig pároljuk, míg félig megpuhul. Ekkor hozzátesszük a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, és tovább pároljuk. Amikor megpuhult, beletesszük a kockára vágott gombát, pirospaprikával megszórjuk és tejfölös, tejszínes habarással behabarjuk. Miután a leves felforrt, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. 


Nyári idényben megtisztított, jól megmosott és egyenletesre vágott zöldpaprikát és paradicsomot teszünk bele. Levesbetétnek apró galuskát szaggatunk. 



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra