A fogás, amit Földes József séf mindenhol étlapra tett.
1990-ben jelent meg egy érdekes könyv, melynek címe: Mesterszakácsok gázon főzött mesterművei.
A könyv kiadója a Fővárosi Gázművek volt, így nem véletlen, ha bárki ferde szemmel vizsgálja. Az előítéletek közt szerepelhet, hogy biztos nem adnak ki ilyen kötetet komoly szakácsokkal, a másik pedig a nyomasztó kérdés, hogy a Gázművek egyáltalán miért nyúl a gasztronómia témájához? Figyelembe véve a Kádár-korszak vendéglőinek egyenételeit, a rendszerváltás utáni kötet meglehetősen profi. A szállodák világának olyan neves szakácsai és cukrászai jegyzik a recepteket, mint Garaczi János, Gullner Gyula, Hradszky Judit, Nemeskövi Déne, Tóth András, vagy éppen Földes József. Az 1949-es születésű szakács a nyolcvanas években a Duna Intercontinental (ma Marriott Hotel) hotel konyháját vezette, és rengetegszer hívták külföldre. Főzött az NSZK-ban, az Egyesült Államokban, Finnországban, Svájcban és Portugáliában, a Bakonyi betyárlevest pedig mindenhol a fogások közé emelte, így nagy valószínűséggel Liz Taylor és Roger Moore is fogyasztotta, akik vendégei voltak az általa menedzselt magyar esteknek.
Öt fős adagra ez a hozzávalók sora:
- 500 gramm borjúnyak vagy lapocka
- 150 gramm füstölt szalonna
- 200 gramm gomba
- 300 gramm vegyes zöldség
- 200 gramm vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 20 gramm liszt
- 1 csokor kapor
- 2 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 10 gramm pirospaprika
- 20 gramm só
- 5 gramm bors
És az elkészítés:
Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, majd hozzátesszük a felszeletelt vöröshagymát. Pár percig együtt pirítjuk, majd az előre apró kockára vágott borjúhúst hozzáadjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és addig pároljuk, míg félig megpuhul. Ekkor hozzátesszük a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, és tovább pároljuk. Amikor megpuhult, beletesszük a kockára vágott gombát, pirospaprikával megszórjuk és tejfölös, tejszínes habarással behabarjuk. Miután a leves felforrt, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.
Nyári idényben megtisztított, jól megmosott és egyenletesre vágott zöldpaprikát és paradicsomot teszünk bele. Levesbetétnek apró galuskát szaggatunk.