Hírek

Orbán Szilvia

2021. július 30.

Az akció célja, hogy a taverna felkerüljön a város saját Monopoly-táblájára.

A szemnek kellemes pasztell árnyalatok és a klasszikus dizájn ellenére a Monopolyban használt bankjegyek általában csak arra jók, hogy bosszúsan leperkáljuk, amit kell, ha balszerencsésen, a már előre szélesen vigyorgó unokatesónk egyik tulajdonán landolunk.


Az oldschool társasjáték ma is sokak abszolút kedvence, és már számos, népszerű változatot is megélt, de ilyet valószínűleg még nem: egy amerikai városban, igaz, csak egyetlen napra, de a játék bankói valódi fizetőeszközként voltak használhatóak. A Massachusetts államban fekvő Worcester egyik vendéglátóhelye, a Ralph’s Tavern döntött úgy, hogy a játékpénzt valódiként fogadja el, így bárki, aki a megadott idősávban tért be a bárba – ihatott, falatozhatott bármennyit – a számlát Monopoly-pénzben is kiegyenlíthette.

Úgy tudni, hogy az akció mögött nem annyira a játék szentimentális szeretete, sokkal inkább egy megfontolt üzleti cél lapult, ugyanis a taverna vezetése nagyon szeretné, ha az üzlet is kapna egy kockát a város saját kiadású, most tervezett társasjáték-tábláján, és azt gondolták, hogy erre egy ilyen meglepő lépéssel kellően felhívják az illetékesek figyelmét is.


A kampány napján, a délután 4 és 6 között betérő vendégek, jó ha felszerelkeztek némi színes műbankjeggyel, mert a beugróért 5, a hotdogért 10, egy alkoholmentes italért 20, egy sorsjegyért pedig 50 Monopoly-dollárt kértek a bár alkalmazottai. A törzsvendégekhez felhívást is intéztek, arra bíztatva őket, hogy legyenek játékosak: a jeles napra öltsenek cilindert, a szemükre szorítsanak elegáns monoklit, és növesszenek vagy ragasszanak kackiás bajuszt – vagyis idézzék meg a játék híres kabalafiguráját. Aki nem volt ennyire bátor, némi zsákbamacska díj megnyerése reményében, elvihette saját, otthoni Monopolyját is.

„Eredetileg a jóbarátom, Eric, aki részmunkaidőben nálam dolgozik, állt elő az ötlettel, és bevallom, eleinte nem voltam lenyűgözve” – mesélte a tulaj, Scott Bove. „Azt gondoltam, ez olyan giccses, de aztán meggondoltam magam. Szerencsére.”

Bove elmondta: a hatóságok azt nem engedélyezték a tavernának, hogy ingyen (pontosabban egy társasjáték-tranzakció keretében) alkoholt is áruljanak, de az akció e nélkül is nagyon sikeres volt. A tulajdonos szerint minden okuk megvan arra, hogy helyet kérjenek a városi Monopoly-táblán, tekintve, hogy az egyik legpatinásabb vendéglátóhely az övék: már 90 éve működnek.

„Mi voltunk az első kocsma, ami az Alkoholtilalom után, 1934-ben megnyitotta a kapuit a városban.”

A társas tábláján mindössze 34 hely áll rendelkezésre a helyi vállalkozások számára, így nem meglepő, hogy azok elnyeréséért valóságos verseny alakult ki közöttük.



„Büszkeség rajta lenni” – fejtegette Dominique Goyette-Connerty, Worchester város Kereskedelmi Kamarájának vezetője.

„A gyártó a következő 5 évben biztosan nem készül új kiadásra, szóval, aki a mostani táblára rákerül, annak a nevét évekig nézik majd játék közben a város családjai, a nevük pedig folyamatos beszédtéma lesz a háztartásokban.”

Az eredeti gyártó, a Hasbro hivatalosan rábólintott a „közösségi kiadású” verziókra, amelyeket a brit székhelyű Top Trumps USA nevű cég menedzsel. Eddig két városi verziót gyártottak, az egyik a Massachusetts állambeli Cambridge, míg a másik a connecticuti Greenwich ismert és kedvelt, helyi üzleteit „hozta játékba”.

Függetlenül attól, hogy a Ralph’s akciója végül eléri-e a kitűzött célt, az biztos, hogy az este üzleti szempontból is kifejezetten sikeres volt – csak játékpénzből 1800 dollár került a kasszákba abban az idősávban – szóval lehet, hogy itt az ideje kitűzni egy újabb játéknapot.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra