A „Fenntarthatóság a hazai vendéglátóiparban és a gasztronómiában” témában tavaly első alkalommal meghirdetett pályázat fődíját, a Heineken Hungária Sajtódíjat Gábor-Vígh Vanda nyerte. A debreceni FM90 Campus Rádió szerkesztő-műsorvezetője, "Fenntarthatóság a termőföldtől az asztalig" címmel készített rádióműsorával vívta ki a szakmai zsűri elismerését, amely a Városi Élet című rádiós magazinműsorban hangzott el 2021. október 29-én. A zsűri emellett két különdíjat is odaítélt Szekeres Andreának (Travelo.hu) és Petz Annának (Kepmas.hu). A pályázatot idén, más témában, hagyományteremtő céllal újra meghirdeti.
A kiírás szerint a pályázók által előállított tartalmaknak a vendéglátásban elérhető víz- és energiafogyasztás, ételpazarlás és a hulladék mennyiségének csökkentésére, a fenntarthatóbb anyagbeszerzés módszereinek bemutatására kellett koncentrálniuk. Mindezt a hazai és nemzetközi trendek, illetve jó gyakorlatok, informatív tartalmak bemutatásával. A felhívásra már a díj első évében számos pályázat érkezett, a kiírók legnagyobb örömére változatos platformokon közétett, rendkívül értékes tartalmak és színvonalas vizuális megoldások.
A pályázat fődíját végül Gábor-Vígh Vanda, Városi Élet című rádiós magazinműsorának "Fenntarthatóság a termőföldtől az asztalig" című epizódjával nyerte el, amely 2021. október 29-én hangzott el a debreceni FM90 Campus Rádióban.
A zsűri indoklása szerint a szerkesztő-műsorvezető
azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a fenntarthatóságról és a szemléletváltás fontosságáról olyan komplex, értő és értékteremtő tartalmat állított elő,
amely – közérthető formában – a szakma és a fogyasztók számára egyaránt jól célzott üzeneteket fogalmazott meg.
A győztes nyereménye a Sajtódíj trófea mellett egy utazás Amszterdamba, ahol a holland cég látogatóközpontja mellett egy egész napos városnézésen, illetve sörtúrán is részt vehet.
„Nagyon örültem, éppen ebben a témában hirdették meg a Sajtódíj felhívást. Példaértékű a kezdeményezés, hiszen a fenntarthatóság, a környezetünk védelme valóban közös ügy, és az erről való gondolkodást előremutatóan segíteni nagyon fontos. Ez az a terület, amiről nem lehet eleget beszélni, bár az FM90 Campus Rádión számos olyan műsort készítünk, amelyben igyekszünk jó gyakorlatokat bemutatni. Boldog vagyok, hogy a zsűri az én pályamunkámat értékelte idén a legjobbnak.
Az elismerés úgy érzem, nemcsak nekem szól, hiszen nagyon hálás vagyok a műsor szakértő vendégeinek, Prof. Dr. Nagy Jánosnak, a Debreceni Egyetem Széchenyi-díjas agrármérnökének, prorektorának és Barabás Zoltánnak, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség éttermi alelnökének, hogy tudásuk legjavát adták.
Értékes gondolatokat osztottak meg arról, hogyan is lehetne a megszokott rutin helyett tudatosabban működni, hogyan lehetne változtatni a régi szokásokon azért, hogy a mindennapokban valóban sikerüljön megóvni a környezetünket és az élelmiszereinket a termőföldtől az asztalig” – nyilatkozta a díjazott, Gábor-Vígh Vanda.
A beérkezett pályázatok között több kiemelkedő alkotás is szerepelt, így a zsűri két különdíjat is kiosztott, amelyekkel Szekeres Andrea (Travelo.hu) és Petz Anna (Kepmas.hu) munkáit ismerték el. Mindkét alkotás körültekintő, az adott témában értő és inspiráló volt.