Legszívesebben megnyalnánk a képernyőt, úgy hat az érzékszerveinkre a 2019-es év fagylaltját készítő Wilheim Dávid (DaCrema) kisfilmje. Nem csoda, hiszen az elkészítéséért a szintén ebben az évben az év gasztrofilmesének választott Terei Miklós (E-motion Pictures) volt a felelős. Ez ugyanolyan jó párosításnak bizonyult, mint ahogy egyes ízek hatnak egymásra a fagylaltokban.
„Számomra a fagylalt egyszerre művészet és kreativitás, ezért olyan filmet akartam készíttetni, ami hűen mutatja be azt a kompromisszummentes szenvedélyt, amellyel ezeket a fagylaltokat készítem” – meséli Dávid, aki 15 éve unokatestvére mellett ismerkedett meg a fagyikészítéssel, akkor még mosogatófiúként.Bár csak munkát keresett, de hivatást és küldetést talált a pici nagykanizsai fagyizóban: amit lehet, hazai elhivatott helyi termelőktől szerzi be, ilyen például
a becsehelyi kivi, a nagyrécsei szeder vagy az iharosberényi eper és málna, amelyeknek illata és íze páratlan.
A nem honos alapanyagok is válogatott prémium beszerzési forrásokból érkeznek, ilyen a piemonti mogyoró, az ugandai vanília vagy a Seychelle-szigeteki rum. A mesterséges ízfokozók, aromák, színezékek és tartósítószerek nála tiltólistán vannak. ![]()
„Amikor belenyalunk egy gombóc fagyiba, ritkán gondolunk bele, hogy az íz mögött mennyi fantázia, alázatos munka és milyen alapanyagok állnak, csak élvezzük. Ezt is érzékeltetni akartuk a kisfilmmel, a még magasabb fokú élvezet érdekében” – folytatja Miklós, aki olyan neves hazai éttermeknek jegyzi az imázsfilmjét, mint a Stand, az Onyx, a Borkonyha, a Salon vagy a Harrer Chocolat és a Gerbeaud.
DaCrema image video from E-motion Pictures on Vimeo.