Hírek

MKO

2021. május 4.

DaCrema , Terei Miklós , Wilheim Dávid

Legszívesebben megnyalnánk a képernyőt, úgy hat az érzékszerveinkre a 2019-es év fagylaltját készítő Wilheim Dávid (DaCrema) kisfilmje. Nem csoda, hiszen az elkészítéséért a szintén ebben az évben az év gasztrofilmesének választott Terei Miklós (E-motion Pictures) volt a felelős. Ez ugyanolyan jó párosításnak bizonyult, mint ahogy egyes ízek hatnak egymásra a fagylaltokban.

„Számomra a fagylalt egyszerre művészet és kreativitás, ezért olyan filmet akartam készíttetni, ami hűen mutatja be azt a kompromisszummentes szenvedélyt, amellyel ezeket a fagylaltokat készítem” – meséli Dávid, aki 15 éve unokatestvére mellett ismerkedett meg a fagyikészítéssel, akkor még mosogatófiúként.



Bár csak munkát keresett, de hivatást és küldetést talált a pici nagykanizsai fagyizóban: amit lehet, hazai elhivatott helyi termelőktől szerzi be, ilyen például

a becsehelyi kivi, a nagyrécsei szeder vagy az iharosberényi eper és málna, amelyeknek illata és íze páratlan.

A nem honos alapanyagok is válogatott prémium beszerzési forrásokból érkeznek, ilyen a piemonti mogyoró, az ugandai vanília vagy a Seychelle-szigeteki rum. A mesterséges ízfokozók, aromák, színezékek és tartósítószerek nála tiltólistán vannak.

„Amikor belenyalunk egy gombóc fagyiba, ritkán gondolunk bele, hogy az íz mögött mennyi fantázia, alázatos munka és milyen alapanyagok állnak, csak élvezzük. Ezt is érzékeltetni akartuk a kisfilmmel, a még magasabb fokú élvezet érdekében” – folytatja Miklós, aki olyan neves hazai éttermeknek jegyzi az imázsfilmjét, mint a Stand, az Onyx, a Borkonyha, a Salon vagy a Harrer Chocolat és a Gerbeaud.

DaCrema image video from E-motion Pictures on Vimeo.