Hírek

S. N.

2021. augusztus 2.

Lángos, bagel és tökfőzelék is szerepel az Év Strandétele verseny döntősei között. Eredményhirdetés szerdán.

Hetedszer hirdette meg a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyt. A nevezés feltételei szerint az étel legyen egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön, legyen egyszerű, de

kreatív, nyárias, gyorsan és büfékben is elkészíthető, akár elvitelre is alkalmas, és egyébként is szerepeljen a vendéglátóhely étlapján.

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, amelyeket bármelyik strandbüfében elő lehet állítani, mert a végső cél az, hogy a receptet más strandbüfék is átvegyék, megújítva ezzel a hazai büfékultúrát.

Idén a Balatoni Kör tagjai előzsűrizték az ételeket, pontozva az étel minőségét, az alapanyagot, az ár/érték arányt, a design-t, a kiszolgálást és az eredetiséget. A döntőbe hét hely hét hét étele került, és a szakmai zsűri ítélete alapján augusztus 4-én hirdetnek győztest.

És most nézzük sorban a döntős helyek döntős fogásait.

Tiki Beach Bisztró (Zamárdi): Édesburgonya-lángos szarvasraguval, áfonyás tejföllel és marinált meggyel. Egy könnyebb kovászos lángostésztába főtt, összetört édesburgonyát kevernek, kakukkfűvel ízesítik, és 170 °C-os olajban kisütik. A szarvasragut borókával, áfonyával és csokoládéval ízesítik. A díszítés marinált meggy és áfonyás tejföl.


Tarow Bisztró (Aliga): Vegán bundáskenyér. Csicseriborsó-lisztbundában sült bagett guacamoléval, friss salátával és fekete sóval. (Kizárólag hétvégi reggeli menüben.)


Random Bagel Bar (Örvényes): Mekk Mester Bagel. A kínálatukban az egyik vegetáriánus opció, amely egyébként nemcsak a vegák, hanem a húsimádók körében is kedveltté vált. Ez a nyár abszolút kedvence. Összetevői: egészben sült cékla, rukkola, joghurtos-zöldfűszeres öntet, grillezett Dobosi kecskesajt, epervelő. Ezek az alapanyagok kerülnek a grill-lapon megpirított bagelbe. A név a kecskesajtra utal.


Fogas Bisztro (Alsóörs): Gyömbéres tökfőzelék, füstölt tokhalas túrógombóc, harcsatekercs.


A Konyhám (Balatonfenyves): Répa-dog. Alapanyagok: sárgarépa, rozmaring, vaj, sóskaramell, rusztikus morzsa, pesztós majonéz, marinált gyömbér, szárított hagyma, bacon. A sárgarépát rozmaringgal, vajjal, sós karamellel vákuumzacskóban levákuumozzák, és 85 °C-on kb. 1 órán át szuvidálják. Az elkészült répát panírozzák és rusztikus morzsában kirántják. Az elkészült répát kettévágják, majd pesztós majonézzel, szárított hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával tálalják.


Terasz Bistro & Beach Bar (Balatonalmádi): Balatoni bokréta. Összetevői: hajdinaliszt, friss saláta, füstölt keszthelyi tokhal, Iváncson Attila keménysajtja. Óriáspalacsinta-sütőn hajdinapalacsintát készítenek, amit megtöltenek friss salátával, füstölt tokhallal, keménysajt-forgáccsal, majd meglocsolják friss citrusos vinegrette-tel, végül négybe hajtják. Az étel a hajdinalisztnek köszönhetően gluténmentes, de laktózmentesen is el tudják készíteni.

Kedvenc Kávé és Delikát (Tihany): „Balote”. A népszerű mexikói Elote balatoni változata. Fő alapanyaga a minden strandbüfében megtalálható kukorica, de ők a mexikói vonalat követve nem főzik, hanem grillezik. A mártás összetevői: majonéz, zsíros tejföl, csilipaprika, zöldfűszerek (pl. snidling, újhagyma, koriander), só, valamint

tekeresvölgyi füstölt orda finomra reszelve, kiegészítve egy érettebb sajttal

(tekeresvölgyi Matuzsálem). Lime-lével (vagy verjus-vel) ízesíthetjük. A grillezett kukoricát megkenik a mártással és megszórják még külön is a reszeltsajt-keverékkel.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra