Hírek

PR

2021. október 25.

A 80. OMÉK-on szervezett szakácsversenyen vidéki szakiskolák szakácstanulói mutathatták meg, hogy a közvetlen közelükből érkező alapanyagokból és vadhúsokból hogyan tudnak kétfogásos menüt készíteni a zsűrinek.

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) és az Agrármarketing Centrum a Magyar Konyha Magazin támogatásával kétfordulós szakácsversenyt hirdetett tizenegyedikes szakácstanulók számára.
A pályázóknak első lépcsőben elméleti háttérmunkában kellett bizonyítaniuk. Ennek során egyrészt esszét kellett írniuk, amelyben bemutatták egy általuk választott korban tevékenykedő szakács napi munkáját. Másrészt kutatómunkát kellett végezniük: be kellett mutatniuk az iskolájuk 40 kilométeres körzetében található kistermelők közül négyet.


Ruprecht László, a SVÉT elnöke szerint a hazai gasztronómia alapja a vidéki gasztronómia, ami csak jó alapanyagokkal működhet, és fontos, hogy ezeket már az oktatásban is lássák, és megtanulják használni.

Erre is jó eszköz a verseny. A pályázatok meglepően jól sikerültek, a fiatalok alaposan utánajártak a környékük alapanyagainak.

Az Agrármarketing Centrum helyet és lehetőséget biztosított az OMÉK-on a versenynek és – az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítással párhuzamosan zajló „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódva – a vadhúsfogyasztást előtérbe helyezve támogatta a tematikát.

A kétnapos szakácsversenyen a HUNGEXPO területén három bokszot alakítottak ki, amelyek egy-egy konyhát modelleztek le. Itt dolgozott naponta három szakiskola csapatának két-két versenyzője, míg a háttérből a szaktanárok szóban (és persze gyakran a mutatóujjukkal) nyújtottak segítséget. A fiatalok igyekeztek a legjobb éttermeknek megfelelő tányért letenni a zsűri elé: konyhai fóliába tekerve szaloncukorszerűen formázták a fogasfilét, szárítgatták a blansírozott kelkáposztaleveleket, birsalmazselét kevergettek. A végén – kissé remegő kézzel – csipesszel a tányérra helyezték az utolsó mikrozöldséget is, majd a kósza szószpöttyöket is letörölgették. A szemek egy-egy pontra fókuszáltak, az arcizmok befeszültek, ahogy a tányért a felszolgálók elvitték a zsűri elé.

Siófoki versenyzőkkel beszélgetve kiderült, élvezték a kemény munkát, a versenyt, és ha nem is úgy sikerült minden részlet, ahogy tervezték, a jól végzett munka büszkesége marad meg élményként.


A szakácsképzés megújításának igénye már igen régen napirenden szerepel, napjaink híres szakácsai sem voltak annak idején jobb helyzetben. Mint azt a zsűri elnöke, Pesti István magazinunknak elmondta, nem is lát különösebb változást a nemzedékek közt. Csak pillanatnyilag látszik mindig úgy, hogy rosszabb a helyzet, de mindig találni olyan egyéniségek, akik ki tudnak magaslani a többiek közül, és olyanokat is, akik lemorzsolódnak. Egy-egy verseny pedig arra ad lehetőséget, hogy aki szeretne kitűnni, az a felkészülés és a főzés során ezt megteheti.

Kóstol a zsűri: Ondré Péter (AMC ügyvezető), Gyurik Gábor (Viator Apátsági Étterem), Pesti István (Platán Tata)

Ruprecht László szerint a SVÉT régóta igyekszik aktívan kapcsolódni az oktatáshoz, számos szakképző iskolát megkerestek már, és várhatóan lesz is majd több olyan program, ahol szakkör jelleggel tudnak majd együttműködni. Az eredményhirdetéskor azt is felajánlotta, hogy szívesen ellátogatnak az egyes iskolákba, és bemutatják, hogy akár ugyanazokból az alapanyagokból, amelyekből a versenymenüt elkészítették, mit tudna kihozni a Stílusos Vidéki Éttermiség egy séfje. A nyertes iskolák konyhai felszereléseket, a felkészítő tanárok ajándékutalványt, a csapatagok értékes késkészletet kaptak.

A győztesek:

1. - Siófoki SZC, Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium

2. - Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző iskola

3. - Heves Megyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképzőiskola

A zsűri

A zsűri elnöke: Pesti István (Platán Tata), tagjai: Thür Ádám (Ikon, Debrecen), Gyurik Gábor (Viator Apátsági Étterem, Pannonhalma), Jónás Gábor (Rosinante Fogadó, Szigetmonostor), Bodnár Gábor (Panificio Il Basilico, Szentendre), Ondré Péter (AMC ügyvezető)



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra