Hírek

Gonda Mariann

2021. november 30.

advent , adventi kalendárium

Az adventi kalendárium a karácsonyi készülődés nyitánya, édes ráhangolódás az ünnepekre. A hagyomány gyökerei a 19. századra nyúlnak vissza, de 1958-ig kellett várni, hogy az első kifejezetten csokoládés verzió megjelenjen.

Sikere azóta töretlen, az édességgyártók évről évre gazdag választékkal jönnek ki, de

itthon valahogy azt gondoljuk, hogy az izgatott reggeli ablaknyitogatás a gyerekek privilégiuma.

Ezért aztán a kézműves csokoládéműhelyek ínyencekre szabott kínálatában nem is szerepel ilyesmi.

Így kénytelenek vagyunk beérni azzal, hogy a külföldi csokoládémesterek alkotásait nézegetjük, akik szebbnél szebb naptárakkal rukkolnak elő minden évben.

A finomságokat rejtő csodás kalendáriumok befutott vagy kevésbé ismert grafikusművészek keze munkáját dicsérik,

némelyikük valódi műremek és ennek megfelelő az ára is.

De hiába drágák, a limitált szériás termékek az utolsó darabig elfogynak.

Advent ide vagy oda, ezeket a bonbonokat egyébként sem azok fogyasztják, akik csokoládéval akarnak jóllakni. A karácsonyi csomagolásban is a mesterek signature kreációit találjuk, amelyek mindegyike egy-egy ízbomba, megérdemlik, hogy a nap egy privilegizált pillanatában csak erre fordítsuk a figyelmünket és kiélvezzük a komplex ízeket, textúrákat.

Maison Sève


Richard Sève-et Franciaország 10 legjobb csokoládé készítőjeként tartják számon, évtizedek óta szenvedéllyel kutatja fel a legkülönlegesebb kakaófajtákat és a hozzájuk leginkább illő minőségi helyi alapanyagokat. A fenntarthatóság iránt elkötelezett lyoni bean-to-bar műhely idei naptárját az amazonasi esőerdő inspirálta színpompás papagájjal, buja növényzettel, hatalmas kakaótermésekkel. A könyv formájú, aranyszínű szalaggal záródó kalendárium teljes egészében újrahasznosítható anyagokból készült.

Lenôtre


A Lenôtre ház ez évi kalendáriuma egy becsukva egy színes lakóépület utcai homlokzatát mutatja, az aljában persze egy csokoládéüzlettel, kinyitva pedig egy élettel teli tipikus provanszi falut, háttérben a Sainte-Victoire heggyel. A grafikai megvalósítás Éric Garence nizzai művészt dicséri.

Minden nap egy-egy ganache-sal vagy pralinéval töltött csokoládéfigura segít a visszaszámolásban.

Maison Dalloyau


A Dalloyau ház a párizsi művészt, Bishop Parigo, polgári nevén Nicolas Poirier közreműködésével készítette el 2021-es kalendáriumát. A street art stílusú grafikáról a művész védjegyének számító színes, vidám, kíváncsi tekintetű madarak köszönnek vissza. Kézműves cukorkákat, csokoládékat és kekszeket rejtenek az ablakok.

Neuhaus


A belga Neuhaus idei felnőtteknek szánt pop-up naptárja a Countdown to Happiness (Visszaszámlálás a boldogságig) nevet viseli és 25 falat csokoládét tartalmaz. A gyerekkorunkat idéző kihajtogatós kalendáriumok eladásából származó bevétel egy része a korábbi évekhez hasonlóan a Make-A-Wish alapítványhoz kerül, amely súlyosan beteg gyerekek karácsonyi kívánságát teljesíti a befolyt összegből.

Ladurée


A Ladurée a Champs Elysée-n található üzletében mindennapos színes forgatagot tette az ez évi kalendárium témájában, belsejében régimódi finomságokat - nugátokat, karamellákat, kandírozott narancshéjat, gyümölcszseléket, csokis mandulát, mogyorót találunk.

Alain Ducasse


Agathe Singer már harmadszorra tervez naptárat a Ducasse háznak, idén hamísítatlan szavannai hangulatot vizionált: majomkenyérfákat, zsiráfokat, antilopot, lepkéket, egzotikus növényzetet.

A modern külső hagyományos belsőt takar, a benne lévő falatok - drazsék, minitáblák, pralinék - a Ducasse Csokoládé Manufaktúrából kerülnek ki.

Angelina


Az Angelina az elegáns párizsi kerületek békebeli hangulatát hozza vissza, amikor az urak még frakkot viseltek, a hölgyek pedig kalapot. A karácsonyt ünneplő családok otthonába Constance Balaÿ csodás grafikájának köszönhetően leshetünk be.

Az ablakok mögött is izgalmas dolgokat találunk: roppanós crêpe dentelle, pralinék, nápolyi, csokoládéba burkolt mandula, gianduja - hogy csak néhányat melítsünk.

Pierre Marcolini


Pierre Marcolini naptárja egy állatokkal benépesített alpesi síparadicsomba repít. A doboz a mester régimódi pralinéival, gianduja harangokkal és szívekkel és egyéb ikonikus finomságokkal van megtöltve.

Pascal Caffet


Pascal Caffet a praliné koronázatlan királya, aki már abban az időben ezt a specialitást emelte érdeklődése középpontjába, amikor még az étcsokoládé volt a sztár. Mindig elérhető célokat tűzött ki maga elé: előbb csak az utcában akart, a legjobb lenni, később a városban, mígnem 1989-ben MOF lett, 1995-ben pedig desszert világbajnok. 2011-ben levédette a “Kétségkívül a világ legjobb pralinéja” szlogent, amellyel elragadtatott vásárlói oly sokszor illették termékeit.

Az idei kalendárium puritán külseje a mester emblematikus receptjei szerint készült pralinékat rejt.

Comtesse du Barry


Az 1908-ban alapított Comtesse du Barry delikáteszboltként indult, később kezdett csokoládét és egyéb édességeket készíteni. 2021-es kalendárium a Diótörő varázslatos birodalmába kalauzol bennünket, a kinyíló ablakok mögött lágy krémmel töltött bonbonok, pattogós cukorral megbolondított gianduja falatok és más különlegességek rejteznek.

Michel Cluizel


A normandiai Cluizel manufaktúra könyv formátumú naptárja jellegzetes karácsonyi színekben pompázik, amelyet kinyitva egy fenséges téli tájkép tárul elénk: hóval borított zord sziklaszirtek, fagyöngy és egy félelmetesen szép farkas.

Az 1948 óta működő luxus csokoládéműhelyet ma már az alapító fia viszi tovább, aki idén a világ téli ízeit igyekezett összegyűjteni : lágy crème brulée, olvadós karamell, ropogós mandula- és mogyorópraliné, ízletes nugátok, karakteres területszelektált csokoládék.

De Neuville


A De Neuville hangulatos szobabelsőt ábrázoló grafikával jelentkezett: mi is lehetne kellemesebb egy téli napon, mint a kandalló mellett bekuckózva csokoládét majszolni? A kalendárium különlegessége, hogy minden egyes dobozhoz jár egy arany sorsjegy, amellyel mindenki nyer, egy különösen szerencsést azonban egy teljes évre ellátnak csokoládéval.

Pierre Hermé


A szezon legelegánsabb, legexkluzívabb alkotását kétségkívül Pierre Hermé és csapata álmodta meg. Az adventi koszorút idéző formát Safia Ouares illusztrálta, fukszia és arany színben pompázó madarak, virágok, felhők díszítik a levendulakék alapot. A fiókokban ikonikus bonbonok - többek között a Mogador, az Ispahan, az Arabella vagy a Mathilde - rejtőznek.

A kalendárium igazi különlegessége azonban az extraként rendelhető hagyományos, kézműves technikával készült üveggömb,

amely a kihalástól éppen hogy megmenekült meisenthali üvegfújómesterek remekműve. Két színben rendelhető: a levendulakék Fleur de Nuage (felhővirág) és a rózsaszínű Rose des Glaces (jégrózsa) fantázianevű dísz a karácsonyfát ékesítheti.