Hírek

MKO, nyitókép: Fekete Antonio Designfood

2021. szeptember 26.

bocuse d'or

Rendhagyó módon idén vasárnap kezdődik a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének, a Bocuse d’Or-nak világdöntője – a magyar csapat a második napon, utolsóként versenyez majd.

Ennyi halasztás még sosem fordult elő az összecsapás három évtizedes történetében. A jóformán zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, ezért január helyett most, szeptember végén derül ki, melyik nemzet adja a legjobb szakácsot.

Mi változott?


A Bocuse d’Or-on mindig az egyik leglátványosabb elem az iparművészeti kihívásnak is tekinthető dísztál, amin a csapatok a hústémát prezentálják a zsűrinek. Ezeknek megtervezése és kivitelezése sokszor hónapokig tart - az idei versenyen azonban ez leegyszerűsödik, mert

egyforma tálat kapnak a csapatok,

ami kiegészül majd egy fém edénnyel, ebben majd egy „ragut” kell tálalni. Ez lesz a hús harmadik köreteleme, amelynek zöldségekből és magvakból kell készülnie.

A fenntarthatóságért is küzdenek


A Bocuse d’Or Social Commitment díjat az a csapat kapja majd, amely a legelkötelezettebb az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés vagy az oktatás.

Elviteles menü


A legnagyobb változás kétségkívül az, hogy a csapatoknak

a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kell készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag a paradicsom.

Az ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordít.

Piros, fehér és zöld - valamivel készülnek a magyarok!

A végén kezdünk


Sajnos a járvány néhány csapat versenyzését lehetetlenné tette, így történt néhány visszalépés, és a döntőben összesen 22 ország vesz majd részt. A magyar csapat (séf: veres István, commis: Molnár Bence, coach: Széll Tamás, elnök: Hamvas Zoltán) szeptember 27-én, a második napon versenyzik majd, aznap az utolsó, tizedik rajtolóként – ez

a Bocuse szakértők szerint a legkevésbé szerencsés időpont.

A start mindkét nap, ma és holnap is 9:57-kor lesz, az elviteles témával 2:52-re, a hústállal pedig 3:27-re kell majd készen lenni.