Hírek

Orbán Szilvia

2021. december 14.

Az Empire State Building saját sört kapott, ami kizárólag csak az épület 86. emeletén szerezhető be.

Egy olyan világban, ahol a sörivók milliónyi apró, kézműves sörfőzde kínálatából szemezgethetnek – csak az USA-ban például kilencezer ilyen műhely működik – nem ritka, hogy az ínyencek messzebbre is hajlandóak elzarándokolni egy-egy kuriózum miatt. Ezeket a söröket ugyanis nem lehet ám csak úgy leemelni a sarki bolt polcáról – van, amelyik csakis az adott sörfőzde saját ivójában kérhető a csapostól.

De az is előfordulhat, hogy egy sörért nem csak messzire, de magasra is kell menni.



A világ egyik legmagasabb felhőkarcolójának, a New York-i Empire State Buildingnek ugyanis – egy együttműködésnek köszönhetően – saját söre lett, de a hazy IPA csakis az obszervatóriumban felállított popup üzletben volt megvásárolható, novemberben.

Az egyetemes sörkínálatból az utóbbi években egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az úgynevezett hazy, azaz opálos, ködös sörök. A vélemények még a legnagyobb sörtudorok között is megoszlanak, hogy ez a típus vajon az IPA-evolúció új szintje, vagy csupán egy idővel csendesen lecsengő hype, az viszont nem elvitatható tény, hogy ezeknek az úgynevezett New England stílusú IPA (NEIPA) söröknek manapság óriási a rajongótábora.

A View from the Top nevű sör a manhattani, kézműves sörökre specializálódott kereskedőlánc, a Craft + Carry jóvoltából volt beszerezhető NYC felett, egészen pontosan a 102 szintes Empire State Building 86. emeletén, a Brooklyn’s Five Boroughs Brewinggal közös kollaborációnak köszönhetően, írta meg a FoodAndWine



A mostani projekt előzménye, hogy októberben, az épület 90. évfordulóján már szolgáltak fel söröket az épület obszervatóriumában; akkor a Bronx Brewery felelt az alkoholért. Ezek után költözött be a Craft + Carry csapata a saját kis popup standjával, ahol hatféle, a városban készített kézműves sört és cidert lehetett megkóstolni – köztük az épület saját italát is. A mini vendéglátóegységben némi harapnivalót is árultak, köztük például a helyiek számára ikonikus Junior’s sajttortát.

A sörről magáról annyit tudni, hogy az Empire State Building nevével fémjelzett hazy IPA tüzes aromákat rejt. Az italban a zab remek egyensúlyban van a nehéz Amarillo és Citra komlóval, így alakul ki az izgalmas ízharmónia. A csomagolás is igényesre sikerült: a sör pléhdobozára a torony jellegzetes, összetéveszthetetlen látcsöveinek stilizált fotója került.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra