Hírek

Orbán Szilvia

2021. május 13.

A velencei étteremtulajdonosnak valószínűleg még ma is rémálmai vannak.

Vannak a rossz hétfők, vannak a rettenetes hétfők, és van az a hétfő, amilyenre Alessandro Bazzoni ébredt nemrég: egy napon a 45 éves étterem- és pizzériatulajdonost azzal hívta fel a bankja, hogy gondok vannak a számláival. Bár a hívásból nem derült ki sok minden, Bazzoni állítólag félbehagyta a rizottót, amit épp készített, és rögtön a bankba sietett, írja a La Repubblica.

A Banca Popolare dell’Emilia Romagna egyik fiókjában a férfi aztán azzal szembesült, hogy mindhárom bankszámláját zárolta az Egyesült Államok kormánya.



„Azt kérdeztem, hogy most ugye viccelnek velem, de senki sem nevetett”

– mesélte a történteket az étteremtulajdonos. „És az igazat megvallva, az égvilágon semmi nem volt, amin mosolyogni lehetett volna.”

Mint később kiderült, az amerikai államkincstár Trump elnökségének legutolsó napján három magánszemély, illetve több mint egy tucatnyi vállalkozás elleni korlátozó intézkedésekről döntött. A gyanú szerint mindegyikük egy olyan hálózat tagja volt, amely megpróbálta kijátszani a venezuelai olajszektort károsan érintő USA-szankciókat. A hálózat origója a hatóságok szerint a Petróleos de Venezuela (PdVSA), vagyis a dél-amerikai ország állami tulajdonban lévő gáz- és olajvállalata.


„Bazzoni a hálózat kulcsszereplője, aki az Elementót és a Swissoilt köti össze a PdVSA-val és a Saabbal. Olasz állampolgár, aki a venezuelai nyersolaj vásárlásában, illetve eladásában játszott közreműködői, koordináló szerepet” – áll az Államkincstár leírásában. „Bazzonit a mai napon mint a venezuelai gazdaság olajszektorának dolgozó személyt neveztük meg, mivel jelentős mértékben segédkezett az ügyletek lebonyolításában, anyagi, technikai és pénzügyi eszközökkel, illetve szolgáltatásokkal támogatta a PdVSA tevékenységét.”

A nyomozás sikeres volt, azonban a megtorlásba valami hiba csúszott, így

ahelyett, hogy a megfelelő Bazzonit és vállalatát sújtották volna a komoly szankciók, az amerikai kormány véletlenül az ártatlan velencei étteremtulaj életét keserítette meg, írja a FoodAndWine is.

„A Trump-éra végéhez közeledve a hivataloknak még rengeteg dolgot kellett gyorsan elintézniük a venezuelai, iráni és kínai, félbemaradt ügyekkel” – magyarázta a Reutersnek a Miller & Chevalier ügyvédi iroda szankcióspecialistája, Tim O’Toole. „Ha pedig az embernek sietnie kell, valószínűbb, hogy hibázni fog.”


A pizzériás Bazzoni elmondta: akármekkora összeg is érkezett a számláira, azt szigorú ellenőrzés alá vonták, a kimenő tranzakciókat pedig teljesen blokkolták.

„Felvettem a kapcsolatot az Egyesült Államok Államkincstárával, és az összes létező iratom másolatát elküldtem nekik. A személyim, az útlevelem, az adószámom, a cégjegyzéki kivonatunkat, mindent” – ecsetelte az éttermes. „Minden eszközzel próbáltam igazolni, hogy semmi közöm a luganói, másik Bazzonihoz.”

A La Repubblica interjúja szerint a luganói névrokon ráadásként még egy kisebbfajta családi drámát is okozott a pizzériás Bazzoniéknál, ahol az éttermes kamasz fia, amikor az újságban meglátta a híreket, és hogy a nevüket egy 32 millió dolláros üzlettel hozták kapcsolatba, durván kérdőre vonta a szüleit, hogy akkor miért is éltek eddig ennyire beosztó, hétköznapi életet.


Az ügy végső soron jól zárult. Az amerikaiak rájöttek, mi történt valójában, és feloldották az éttermet és tulajdonosát végzetesen sújtó, korlátozó intézkedéseket. Igaz, Bazzoni elmondása szerint senki sem kért tőle bocsánatot a rémálomszerű események miatt, de legalább a következő hétfője már nyugalmasabban telt.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra