Hírek

S. N.

2020. december 9.

Az éttermek többféle stratégiával próbálnak túlélni: otthonokban főznek, hüttévé változnak, kézműves termékeket kezdenek gyártani, árulni.

Számos túlélési stratégiát láthattunk már a kényszerűen bezárt éttermektől: ezek között szerepel több fokozat a sima házhoz szállítástól az ételek 95 százalékos készültségben történő kiszállításán át egészen addig, amíg maga a séf megy házhoz. Persze a „sima házhozszállítást” sem volt olyan egyszerű megoldani azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek sosem foglalkoztak ilyesmivel, mára azonban belejöttek, és már akkor sem építik le üzleti modelljük ezen „kényszerűségből kinőtt lábát”, ha újra kinyithatnak.

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy Pesti István és csapata az otthonokba viszi a tatai Platán kínálatát, és ott főzi meg a vendégeknek. Hétvégenként pedig a Platán Bisztró és Kiosk elviteles kínálattal várja a látogatókat: az étterem igazán szép környezetben, a Tatai Vár és az Esterházy Kastély között, az Öreg-tó partján fekszik, és sétálni minden járványügyi intézkedés betartása mellett is lehet. Utána pedig

jól esik egy pohár forralt bor, egy friss házi pogácsa vagy egy ízletes töltött krumpli.

A Platán karácsonyra delikát dobozzal is készül a bisztró legizgalmasabb ízeivel és kedvenc finomságaival: kacsamájpástétom, zakuszka, kimchi, gyümölcskenyér vagy egy üveg Platán Champagne is kerülhet az ünnepi asztalra, emellett kétfajta süteményes doboz közül is választhatunk.


Hasonló stratégiát követ Hosszúhetényben az Almalomb étterem. Bár most sem étteremként, sem szálláshelyként nem tudnak működni, ők is kitalálták, hogyan maradjanak közel a vendégekhez. Egyrészt ők is házhoz mennek, és az otthonokba varázsolják az Almalomb-élményt. „Négy fogás, három bor, egy csipet meglepetés, és persze mi!” – írják. A higiéniai előírásokat betartva az alapanyagokból a helyszínen készítik el az ételeket – akár a helyben fellelt alapanyagokkal kiegészítve a menüt, és

érdeklődés függvényében bevonva a házigazdákat is.

Emellett webshopon árulják házi termékeiket: házhozszállítást is vállalnak, de a Pécsi Vásárcsarnokban is megtalálni a standjukat szerdán, pénteken és szombaton, egészen karácsonyig. Ajándékcsomagjukban pedig az Almalomb legkedvesebb, illetve saját készítésű termékei kerülnek: Almalomb Zizzzi a Ruppert borházból, karácsonyi kuglóf, Almalomb tészta, édesburgonya-narancs lekvár, fahéjszirup, hagymás ecetes szürkeharcsa, saját készítésű szaloncukrok. A kínálatról itt lehet tájékozódni.


A Platánhoz hasonlóan hétvégenként adventi hütte hangulatot teremt a Szentendrei-szigeten található Rosinante Fogadó is. A fáradt, éhes kirándulókat elvitelre készülő gourmet hamburgerek, forralt bor, forró csoki és szívmelengető téli sütemények várják – hetente frissülő ajánlattal – két helyszínen is: a szigetmonostori főtéren, illetve a Rosinante előtt.

Klasszikus hamburger, grillezett kacsamájas deluxe hamburger, vega burger grillezett szigetmonostori sajttal,

mézes-mustáros csirke olvasztott sajttal ciabattában, sült édesburgonya, töltött káposzta, almás rétes, forró belga csoki, fűszeres forralt bor, kovászos kenyér, padlizsánkrém, panettone, bejgli volt az elmúlt hétvégék kínálatában – az aktuális termékpalettáról, a helyszínekről és az időpontokról érdemes a Facebook-oldalukon tájékozódni. Mindemelett bejglit is lehet náluk rendelni mákos, diós és csokis-szilvalekváros változatban.

„Advent elvitelre” címmel nyitják meg az idei etyeki Gasztrosétányt. A december 12-i adventi kézműves vásáron a megszokott etyeki ízekkel, ünnepi fogásokkal, forró és tüzes italokkal készülnek, ezúttal rendhagyó módon, elviteles csomagolásban, és az ételek mellett akár karácsonyi ajándékokat is vásárolhatunk. Ha előre kitaláltuk, hogy mit szeretnénk és online megrendeltük, akkor át tudjuk venni az előre összekészített csomagunkat. Lesznek sonkakülönlegességek, kemencés ételek, szörpök, ecetek, füstölt termékek – a teljes kínálat és a rendelés módja itt olvasható.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra