A dolgos és leleményes japánoknak van ötlete, hogyan vészelhető át az év leglehangolóbb hónapja.
A január egyrészt a friss kezdet, a nagy fogadkozások és az (újjáéledő) egészségtudatosság hónapja. Az új év első napjaiban általában mindenki izgatottan, de legalábbis várakozásokkal telve tekint a jövőbe, de aztán a szürke, sötét hétköznapok egyre jobban beszippantják az embereket. Nem segít ezen az ünnepek lecsengése, és az ilyenkor szokásos időjárás sem, hiszen a hangulatos karácsonyi fények nélkül mindjárt kevésbé jókedvűen mászkálunk a fagyos utcákon.
Japánban is rájöttek arra, hogy annál, mint hogy extra rétegekben pakoljuk magunkra a ruhákat, létezik egy sokkal kellemesebb módszer a felmelegedésre, mégpedig az, ha belülről melegítjük a szervezetünket, mondjuk egy finom, forró levessel.
De miért is kellene itt megállni? Kitalálták, hogy a levesbe egy kis alkoholt is kevernek, ami így aztán már tényleg garantáltan felmelegít – nagyjából ez a nehezen vitatható logika bújik meg a Mitsubishi Shokuhin nevű japán élelmiszervállalat újítása mögött. A hírek szerint az új termék a Toyo Beverage és a levesgyártó Yamasa hathatós közreműködésével született meg, és pontosan azt kínálja, amit a csomagoláson feltüntetett neve is jelent: Nihonsu no Dasivari, vagyis szakéval kevert tradicionális japán leves (dasi).
Az elkészítési javaslat szerint a bögrés kiszerelésben érkező levest forrón kell fogyasztani. Legegyszerűbb saját csomagolásában, mikróban elkészíteni, erre nagyjából – a sütő teljesítményétől függően – 30-70 másodpercre van szükség.
Az űrtartalom negyede ugyanis szaké, a fennmaradó rész pedig a Yamasa Soju Sirodasi levese, amiben a fő ízeket a tengeri hínár, a makréla és a szójaszósz adja. (Ennek a típusú alaplevesnek egyébként – annak ellenére, hogy intenzív aromájú, tengeri hozzávalókkal készül – összességében nincs jellegzetes, halas íze, így alkohol nélküli változatát előszeretettel használják fel további fogások elkészítéséhez is.)
A szakés leves gyártója szerint újdonságuk letisztult, selymes, ugyanakkor mégis izgalmas és komplex, édes-sós-fanyar-csípős aromajegyekkel bír. Bevezető ára 198 jen, ami nagyjából 560 forint.
Itthon is együnk melegítő hatású ételeket!
A japánok forró szakés levest kortyolnak, de mi, itthon is egyszerűen készíthetünk melegítő hatású ételeket magunknak, ha tudjuk, mely alapanyagokhoz érdemes ilyenkor nyúlni. Reggelire például együnk köles- vagy zabkását, mézzel meglocsolva, olajos magvakkal megszórva. Ebédre jöhetnek a sütőben sütött gyökérzöldségek, jó fokhagymásan, mellé pedig egy szelet tarja vagy steak – ezek szintén belülről melegítik a szervezetet. Vacsorára pedig olykor belefér egy szelet finom, mákos vagy gesztenyés sütemény is.