Hírek

Orbán Szilvia

2021. január 6.

leves , szaké , Japán

A dolgos és leleményes japánoknak van ötlete, hogyan vészelhető át az év leglehangolóbb hónapja.

A január egyrészt a friss kezdet, a nagy fogadkozások és az (újjáéledő) egészségtudatosság hónapja. Az új év első napjaiban általában mindenki izgatottan, de legalábbis várakozásokkal telve tekint a jövőbe, de aztán a szürke, sötét hétköznapok egyre jobban beszippantják az embereket. Nem segít ezen az ünnepek lecsengése, és az ilyenkor szokásos időjárás sem, hiszen a hangulatos karácsonyi fények nélkül mindjárt kevésbé jókedvűen mászkálunk a fagyos utcákon.


Japánban is rájöttek arra, hogy annál, mint hogy extra rétegekben pakoljuk magunkra a ruhákat, létezik egy sokkal kellemesebb módszer a felmelegedésre, mégpedig az, ha belülről melegítjük a szervezetünket, mondjuk egy finom, forró levessel.

Az ázsiai gondolkodásra és étkezésre rendkívül erős hatással voltak a kínaiak. Mint ahogy a kínai filozófia középpontjában a jin és a jang kölcsönhatása áll, körülbelül ugyanez mondható el az élelmiszerekről is. A "jin" típusú ételeknek (például ilyen az uborka, a citrom, a saláta, a brokkoli, a paradicsom, vagy a tejtermékek) hűsítő hatást tulajdonítanak, míg a "jang" ételek (pl. vörös húsok, tőkehal, tonhal, hagymafélék, cékla, szilva, dió, gesztenye) és fűszerek (ánizs, kömény, chili, gyömbér, fahéj) belülről melegítenek bennünket, ezért télen fogyasztják őket szívesebben.


De miért is kellene itt megállni? Kitalálták, hogy a levesbe egy kis alkoholt is kevernek, ami így aztán már tényleg garantáltan felmelegít – nagyjából ez a nehezen vitatható logika bújik meg a Mitsubishi Shokuhin nevű japán élelmiszervállalat újítása mögött. A hírek szerint az új termék a Toyo Beverage és a levesgyártó Yamasa hathatós közreműködésével született meg, és pontosan azt kínálja, amit a csomagoláson feltüntetett neve is jelent: Nihonsu no Dasivari, vagyis szakéval kevert tradicionális japán leves (dasi).


Az elkészítési javaslat szerint a bögrés kiszerelésben érkező levest forrón kell fogyasztani. Legegyszerűbb saját csomagolásában, mikróban elkészíteni, erre nagyjából – a sütő teljesítményétől függően – 30-70 másodpercre van szükség.

A gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy a termék alkoholtartalma nem illan el a hő hatására sem, így elfogyasztásakor 4%-kal kell számolni.

Az űrtartalom negyede ugyanis szaké, a fennmaradó rész pedig a Yamasa Soju Sirodasi levese, amiben a fő ízeket a tengeri hínár, a makréla és a szójaszósz adja. (Ennek a típusú alaplevesnek egyébként – annak ellenére, hogy intenzív aromájú, tengeri hozzávalókkal készül – összességében nincs jellegzetes, halas íze, így alkohol nélküli változatát előszeretettel használják fel további fogások elkészítéséhez is.)

A szakés leves gyártója szerint újdonságuk letisztult, selymes, ugyanakkor mégis izgalmas és komplex, édes-sós-fanyar-csípős aromajegyekkel bír. Bevezető ára 198 jen, ami nagyjából 560 forint.

Itthon is együnk melegítő hatású ételeket!


A japánok forró szakés levest kortyolnak, de mi, itthon is egyszerűen készíthetünk melegítő hatású ételeket magunknak, ha tudjuk, mely alapanyagokhoz érdemes ilyenkor nyúlni. Reggelire például együnk köles- vagy zabkását, mézzel meglocsolva, olajos magvakkal megszórva. Ebédre jöhetnek a sütőben sütött gyökérzöldségek, jó fokhagymásan, mellé pedig egy szelet tarja vagy steak – ezek szintén belülről melegítik a szervezetet. Vacsorára pedig olykor belefér egy szelet finom, mákos vagy gesztenyés sütemény is.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra