Hírek

Orbán Szilvia

2021. május 11.

Ha az USA-ban a lehető legtáplálóbb ételeket keresed, egy étterem helyett inkább egy iskola menzájára kell belógnod valahogy – erre jutott egy friss tanulmány.

Az iskola dolga, hogy táplálja a tudásvágyat és fejlessze a gondolkodást, de – mint nemrég kiderült – lehet, hogy a gyerektest működése szempontjából is király hely. Egy, a napokban publikált,

16 évet átölelő kutatás arra jutott, hogy az Egyesült Államokban az iskolai menzákon kínált ételek rendelkeznek a legmagasabb tápértékkel,

s ebben a viszonylatban magasan verik a máshol – például az éttermekben – beszerezhető fogásokat, írja a FoodAndWine.


A tanulmány során a tudósok 2003-tól vizsgálták az amerikai étkezési szokásokat: a hatalmas munka során, több tízezer gyerek és felnőtt bevonásával, tulajdonképpen minden étkezési formát, gyakorlatot igyekeztek feltérépezni a Tufts University kutatói.

A vizsgálatok során kiderült: tápérték szempontjából az amerikaiak által fogyasztott ételek kifejezetten szegényesek. Az éttermekben rendelhető ételek esetében a felnőtteknek kínált fogások 65, míg a gyerekeknek kínált fogások 80 százalékára igaz ez a megállapítás, de a munkahelyi menzák sem sokkal különbek: az ott kínált ételek 51 százaléka alacsony tápértékű. Az élelmiszerboltokban már valamivel jobb a helyzet. A felnőttek a saját részre vásárolt ételek mintegy harmadát, a gyerekek számára vásárolt ételek 45 százalékát választották a tápértékben szegény kategóriából.


Az iskolai menzák azonban az előbbi adatokhoz képest meglepően jól teljesítettek: az ott kínált ételeknek „csak” a 24 százaléka volt nem kielégítő tápérték szempontjából.

„Elmondhatjuk, hogy az iskolai menzák a legegészségesebb helyek, ahol az amerikaiak ehetnek” – összegezte az eredményeket a vezető kutató, Dariush Hozaffarian. „Ezek a megállapítások most különösen időszerűek, tekintve, hogy a koronavírus-járványt követő bezárások után pillanatnyilag az egész nemzet azon fáradozik, hogy az iskolák újra, biztonságosan megnyithassanak.

Az eredményekből arra is következtethetünk, hogy akár több millió, nem a menzákon étkező gyermeket is érinthet a komoly tápanyaghiány. Aki nem az iskolai étkeztetést veszi igénybe, hanem saját forrásból igyekszik megoldani a gyermeke napi étkezéseit, nagyobb eséllyel csomagol kevésbé tápláló ételeket az uzsonnás dobozba. 

Ez a jelenség aránytalanul magasabb az alacsony jövedelműek, a fekete és latin gyermekek esetében.”



Fontos megjegyezni, hogy Amerikában sem volt mindig tápláló a menzakaja. A tanulmány ugyanis azt is megállapította, hogy az iskolai ebédlőkben kínált ételek tápértéke csak 2010 után kezdett javulni, egészen pontosan azután, hogy életbe lépett az úgynevezett „egészséges, nem éhező gyermekek” törvénye. 2003-ban az iskolákban osztott ételeknek még az 57 százaléka kifejezetten tápanyagszegénynek számított.

„Ez a törvény kiváló példa arra, hogy egyetlen szövetségi döntés mekkora hatással lehet milliók egészségére, az egyenlőség elvének érvényesülésére. A menzákon végbemenő pozitív változásoknak óriási a hozadéka.”

A bíztató eredmények láttán azonban a szülőknek nincs oka nyugodtan hátradőlni, hiszen a kutatásból az is kiderült: egy teljes évet tekintve, az egy gyermek által elfogyasztott ételekből származó kalóriamennyiségnek mindössze csak 9 százaléka származik az iskolai étkeztetésből.

Érdekes adatok – kíváncsiak lennénk itthon is egy hasonlóra.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra