Hírek

Magyar Konyha

2024. november 26.

Pro Gastronomia díjak

A Dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.


2024-ben László György, a Forum szálloda legendás séfje, Hamvas Zoltán – Széll Tamás – Szulló Szabina – Csahók Ibolya, a két Michelin-csillagos Stand étterem és a Michelin ajánlott Stand25 Bisztró tulajdonosai megosztva, Alain Ducasse, francia séflegenda érdemelte ki a díjat. Az ifjúsági díjat Dalnoki Bence és Dalnoki-Peteli Dorottya megosztva kapták.

 

A Pro Gastronomia díjat Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense a magyar gasztronómia népszerűsítésére, a vendéglátó szakma kiemelkedő személyiségei és ígéretes fiatal képviselői szakmai tevékenységének elismerésére alapította 2018-ban.

 

A díjról


A szakmai díjat évente maximum négy főnek ítélhetik oda. A díjjal párhuzamosan – ifjúsági díjként – átadnak egy Dr. Sándor Dénes által viselt séfkabátot is, a gasztronómia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal szakembernek vagy/és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán, illetve jogelőd intézményeiben korábban diplomát szerzett hallgató részére.

A díjazottak személyét idén az ötletgazda mellett Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének főiskolai tanára, Dr. Gundel János professzor emeritus, Kőrössy Zoltán Eventrend társtulajdonos és Segal Viktor chef, gasztronómiai tanácsadó választotta ki.

 

A díjazottak 2024-ben:


· László György, a Forum Szálloda legendás séfje 1990-2001 között, a Danubius Hotels Group vezető konyhafőnöke 2003-2018 között. A Chaine des Rôtisseurs ifjú szakácsversenyek tiszteletbeli konyhaművészeti tanácsadója.

· Hamvas Zoltán - Széll Tamás - Szulló Szabina - Csahók Ibolya megosztva, a két Michelin csillagos Stand étterem és a Michelin ajánlott Stand25 Bisztró tulajdonosai

Hamvas Zoltán, a hazai gasztronómia meghatározó alakja, az első olyan magyar Bocuse d’Or csapat trénere, amely részt vehetett a lyoni világdöntőn. 2013 óta a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. Vezetésével sikeresen nyerte el kétszer is Budapest a 2016-os és 2022-es európai döntő házigazda szerepét.

Széll Tamás, az első magyar séf, aki versenyezhetett a Bocuse d’Or lyoni döntőjében 2011-ben. 2016-ban a Budapesten megrendezett európai válogatón első helyen végzett. 2017-ben Lyonban versenyezve negyedik helyezést ért el.

Szulló Szabina, séf 2016-ban a Bocuse d’Or Europe győztes magyar csapatának elnöke volt. 2022-ben is ő vezette a Bocuse d’Or Europe-on ezüstérmet szerzett csapatot.

Csahók Ibolya, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán szerezte diplomáját. Közel kilenc évet dolgozott az Onyx étteremvezetőjeként. 2017-től a Michelin ajánlott Stand25 Bisztró, majd 2018-tól az immár két Michelin csillagos Stand étterem vezetője és tulajdonosa.

· Alain Ducasse, francia séflegenda. 9 országban lévő 33 étterme 21 Michelin csillaggal büszkélkedhet, ami világrekord.

 · Ifjúsági díjazott: Dalnoki Bence és Dalnoki-Peteli Dorottya megosztva. Dalnoki Bence 2022-ben második lett a Bocuse d’Or Europe budapesti versenyén, míg 2023-ban bronz szobrot vehetett át a verseny lyoni döntőjében. Bence a Stand étterem sous-chefje. Dalnoki-Peteli Dorottya a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának egykori hallgatója. Gyakorlatát Svájcban végezte, szakmai karrierjét az Onyx étteremben kezdte, majd a Stand étterem nyitócsapatának tagja volt. 2019-től a Stand25 Bisztró éttermi vezetőjeként dolgozik. A Chaine des Rôtisseurs szakácsversenyek állandó segítője.