Hírek

MKO, nyitókép: pixabay.com

2020. június 26.

A 2020. június 26-án este, Etyeken megtartott Borászok Borásza Díjátadón Áts Károlyt választották a tizennegyedik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.

Borászok Borásza: ÁTS KÁROLY

A Borászok Borásza szavazási mechanizmusa idén március 7-én indult el a Kóstoló Körön, amelyet a díj várományosaival, az 50 legjobb magyar borász részvételével tartottak Budapesten. (Az 50 legjobb Kárpát-medencei magyar borásznak, azaz a díj jelöltjeinek listáját minden évben az elmúlt évek győztesei, a Borászok Borászai állítják össze.)

Ezen a rendezvényen az ötvenek megkóstolhatták egymás legszebb tételeit és le is adták első szavazatukat a legjobbra. A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett 2020-ban ÁTS KÁROLY a Borászok Borásza. A díjat Figula Mihály (2019 Borászok Borásza) és Dr. Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója adták át. 

Borászok Barátja: SZABÓ EDIT

A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. 2020-ban Szabó Edit lett a Borászok Barátja, aki egy jelképes pincekulcsot is kapott, szimbolizálandó, hogy a Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál.

A Jövő Borásza Ösztöndíjasa: VARGA ALIZ ZSÓFIA

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány negyedik éve írja ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak - a nyertes Varga Aliz Zsófia többek között egymillió forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra.