Hírek

Orbán Szilvia

2020. november 2.

A futurisztikus mélyfagyasztási eljárással a növény a jövő nemzedékének tányérján is helyet kaphat.

Ki ne emlékezne arra, hogy a történet szerint hogyan hozták vissza a dinoszauruszokat a jelenbe a Jurassic Park tudósai? Adva volt egy darabka borostyán, és a megkövesedett gyantában lapuló ősrovar véréből izolálták azt a dinó DNS-t, amivel minden elkezdődött: a dinoszauruszok újra életre keltek, fejlődtek, szaporodtak… a többiről nem is beszélve.

Egy új kutatásnak köszönhetően, a fél világ kedvencének számító avokádó esetében nem lesz ennyire bonyolult kérdés a túlélés, még akkor sem, ha a fajt valamilyen ok miatt a kihalás veszélyeztetné, írja a FoodAndWine

A University of Queensland tudósai ugyanis bebizonyították, hogy

az avokádó hajtásai alkalmasak a kriogenikus fagyasztásra, vagyis a növény képes túlélni a mélyfagyasztást, majd újra regenerálódni.

A felfedezés jelentősége elsősorban a következő generációk élelmezése miatt számottevő.


A kriogenika a fizikatudomány egy ága, amely az anyagok nagyon alacsony (általános megegyezés szerint -150 és -190 °C körüli) hőmérsékleteken való viselkedését vizsgálja. Lényegében egyfajta mélyfagyasztási eljárás, amit az 1960-as években találtak fel. Atyjának Robert Ettingert tartják, aki maga is ilyen módszerrel „pihen” egy amerikai intézményben. A kriogenika valójában nem a mindennapi értelemben vett fagyasztás, hiszen normál esetben a szerves anyagok sejtjei a lefagyasztás során jegesednek, így megnő a térfogatuk, ezáltal pedig roncsolódnak, szétesnek. Ezzel szemben, ha a futurisztikus eljárást szakszerűen betartják, a kriogenikus technológiában nem történik hagyományos értelemben vett jegesedés, így lehetséges, hogy meg lehet őrizni akár embriókat, vérsejteket vagy ivarsejteket is.


„A célunk az volt, hogy fontos avokádó-változatokat, illetve azok genetikai kulcstulajdonságait megőrizzük, s megvédjük olyan lehetséges fenyegetésektől, mint például a bozót- és erdőtüzek, a kártevők, illetve a növényt tizedelő betegségek. Létezik például olyan gombafajta, amelyik képes lenne a teljes floridai avokádóállomány elpusztítására” – magyarázza Chris O’Brien PhD-hallgató. „A folyékony nitrogén hőmérsékletének fenntartása nem igényel elektromosságot, így, ha az avokádó csíraplazmáját sikerül megfelelő módon és állapotban lefagyasztanunk, a növényt elvileg korlátlan ideig megőrizhetjük az utókor számára.”


Bár a folyamat elsőre inkább sci-fibe illőnek tűnik, valójában viszonylag egyszerű – az emberi sperma, illetve petesejt megőrzésének eljárásához hasonló. A tudósok által vizsgált két növényváltozat esetében a siker biztató: az eljárást átvészelő avokádók aránya legalább 60 százalék.

„A tulajdonságokat hordozó növényrészletek a kiolvasztás után nagyjából 20 perc alatt regenerálódnak. Két hónapon belül a növényke hajtásokat, leveleket növeszt, és készen áll a palántázásra” – meséli O’Brien, hozzátéve, hogy az ausztrál egyetem üvegházában jelenleg már 80 ilyen kis avokádócsemete fejlődik.

Neena Mitter professzor, a kutatás másik vezetője rávilágított az elért eredmények távlati lehetőségeire is, hiszen szerinte

az avokádó már most készen áll arra, hogy egy jövőbeli Mars-kolónián is az első telepesek asztalára kerülhessen.



„Mondhatjuk rájuk bátran, hogy űr-avokádók. Bírják a kriogenikus eljárást, készen állnak a Mars-utazásra, már csak arra várnak, hogy emberi szempontból is lehetséges legyen egy ilyen expedíció. Persze valójában inkább arról van szó, hogy itt, a Földön még sokáig megóvhassuk az avokádópopulációt.”

A kutatás eredményeiről publikált cikkben a tudósok azt állítják, hogy ez az első, hivatalos és sikeres, kriogenikus módszerrel megőrzött avokádóállomány. A kutatók a sikeren felbuzdulva azt tervezik, hogy a kísérletbe további fajtákat, változatokat is bevonnak.

„Ez egy igazi game changer. A felfedezés mindent megváltoztathat. Akár egy egész ágazatot megőrizhetünk így a jövőnek.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek